Genealogie Dobrogea pre 1878

Creat de Florin, Mar 27, 2024, 12:40 PM

« precedentul - următorul »
Dobrogea

Florin

Salutare,

Ce spuneti despre acest subiect? M-am blocat cu cercetarea genealogica la ca. 1880. La arhivele din Constanta nu exista documente/ registre de stare civila (din motive evidente) de dinainte de 1878. Chiar si o buna parte din acelea de dupa 1878 au fost distruse si nu mai exista sau nu s-au facut in timpul PRM spre exemplu (?), o importanta sursa de informatie neexistand astfel. Partea buna este ca in cele din anii 1880-1900 am gasit informatii despre inaintasu (prin deducere) pana pe la circa 1810-1820,evident,  fara informatii despre locul unde au trait acestia. Sunt specificate doar numele acestora ca parinti ai celui decedat de ex. Avand in vedere ca o generatie la acea vreme probabil ca nu depasea 20 de ani, si stiind cu aproximatie varsta celui decedat, am putut specula cam cand s-au nascut parintii acestuia. Dar cum pot afla acum mai multe despre aceia? Clar ca au existat si cel mai probabil au decedat inaintde de 1878.

Credeti ca exista sanse sa fie ceva documente pe la Eparhia Tomisului sau mai degraba la protoierii care sa acopere evenimente (botez, nunta, deces) cu taranii din Dobrogea pre 1878? A verificat cineva deja la Eparhia Tomisului?

Sau ce recomandati la arhive cu privire la schimbul de populatii de la 1812 dintre Otomani si Rusi cand o caruta de basarabeni au fost relocati in Dobrogea sau alte documente despre asfel de miscari, posibil improprietariri si post 1878?

Multumesc frumos,
Florin

bendorna

Dacă vorbim despre registrele bisericești, este greu de spus dacă bisericile din Dobrogea - aproximativ 87 la număr înainte de 1878 - au ținut registre similare cu cele introduse de Regulamentul Organic în Principate. Cu toate acestea, este foarte probabil să existe liste/recensăminte nominale cu enoriași. Aceste biserici au trecut sub jurisdicția Episcopiei Dunării de Jos după 1878, deci eventualele documente trebuie căutate în această arhivă.

andreicucuruz

Media vârstei, în general, era trasă în jos mai ales de morțile infantile (0-5 ani) dar și cele de la vârsta adolescenței (până în circa 20-25 ani). Dacă se trece de aceste borne, vorbim deja de o medie de 35-40 ani (speranță de viață). Așadar, atunci când calculați/estimați o generație care a lăsat urmași - cred că se cuvine mai degrabă să considerați o vârstă medie de 30-35 ani.

Iar în ceea ce privește posibilitatea identificării de acte de stare civilă (naștere/căsătorie/deces) înainte de 1878, din păcate, șansele sunt minime. Chiar dacă există posibilitatea ca bisericile de pe teritoriul respectiv să fi urmărit o înregistrare rudimentară a lor, problema intervine atunci când vorbim de păstrare.

Nu sunt familiarizat cu fondurile de arhivă din zona respectivă însă cred că nu vă rămâne decât să urmăriți o abordare sistematică de analiză a lor. Stare civilă, mă îndoiesc să găsiți. Însă liste nominale cu capi de familie nu este exclus.

Împroprietăriri în zona Dobrogea s-au făcut și cu țărani din județele Moldovei din dreapta Prutului (în 1878-1883, după războiul de Îndependență, ca urmare a respectării art. 5 din legea agrară din 1864). În cadrul proiectului genealogica - avem în plan să identificăm și să transcriem și listele de împroprietăriți de la 1878-1883.

În legătură cu schimbul de populații despre care vorbiți, vă sugerez să luați legătura cu Teodor Candu (https://muzeu.academia.edu/TeodorCandu) un cercetător din Moldova care se ocupă cu studii de demografie din perioada începutului de sec. XIX.

Vă rog să ne țineți la curent cu ce aflați, posibil să mai fie persoane interesate de zona Dobrogea.