Documente de pe kolectionarul.ro

Creat de dumiac, Aug 09, 2025, 10:14 PM

« precedentul - următorul »

dumiac

Vreau să aduc în discuție acest sait nu pentru că ar fi neapărat foarte util ca sursă, ci pentru că îmi provoacă o dilemă etică. Este vorba despre o afacere care achiziționează și comercializează online documente și tot felul de alte obiecte vechi. Printre ele se găsesc și unele care ar putea fi utile în cercetarea genealogică, fie prin informațiile conținute, fie prin pozele asociate unei persoane identificabile. Ca să dau câteva exemple:

Din câte se pare, clienții care cumpără astfel de documente nu sunt neapărat interesați de informațiile cuprinse în ele, cât de estetica și vechimea lor. Nu știu dacă acest colecționar e în spatele saitului, dar în orice caz modelul lui de afaceri este asemănător.

Dilema mea este dacă este posibil și dacă merită făcut ceva pentru salvarea acestor informații. Odată ce un document ajunge la o persoană cu care nu are nicio legătură, este practic imposibil de găsit. Putem presupune că în unele cazuri, documentele provin chiar de la urmașii persoanelor din ele, care nu au fost interesați să le păstreze, dar nu se poate ști cu siguranță că niciun alt urmaș nu dorește sau va dori să aibă acces la ele. Pe de altă parte, este vorba de o colecție deloc sistematică, nu foarte mare, cuprinzând documente de diverse tipuri. De aceea aș vrea să vă întreb ce părere aveți.

Petrus

Dacă mergi la orice talcioc, găsești acte și poze vechi, iar prețurile reflectă tocmai acest "șantaj". Nu mai spun de anunțuri pe Etsy care vând fotografii vechi en gros pentru proiecte de "crafting". Poți încerca să salvezi ceva, dar dacă au încăput pe mâna samsarilor vor profita la maxim de tine.
Un alt exemplu de care îmi amintesc: https://www.facebook.com/ArhivadeFotografie/posts/una-din-multele-grămezi-de-gunoi-lăsate-în-urma-târgului-de-la-negreni-jud-cluj-/640293994812518/

bendorna

Uneori avem norocul sa gasim prin poduri vechi adevarate comori.
Dar oare cate din acestea se pierd fara sa stim ca au existat vreodata?

PXL_20241115_102831655.jpg
PXL_20241115_102600430.jpg