Coroborare nume, mitrică căsătorii 1837, Liliești [Tihoașcă, Petcu]

Creat de Andrei Jipa, Iul 28, 2025, 01:08 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Aceste nume apar în două înregistrări diferite, o cununie și un botez. Sunt destul de sigur că este vorba despre același cuplu. Despre ce nume credeți că este vorba?

Bucur / Bârcă sin Mateiu Tihoașcă / Tiucșă?
Marica sin Matei Petc(u) / Pencu ?

Ați mai îtâlnit porecla Bârcă de la Bucur?

andreicucuruz

Probabil e Petcu în ambele situații chiar dacă litera aruncată seamănă mai mult cu un "n".

Nu am întâlnit Bârcă ca prescurtare sau formă alternativă a lui Bucur. Posibil să vorbim de o identificare prin poreclă în cazul doi - eu aș vedea și "Bărcu". În ceea ce privește numele de familie, în prima variantă e clar Tihoașcă. În poza 2, chiar dacă și eu cred că vorbim despre aceeași familie, numele pare a avea o redare fonetică mai simplă, poate Tiuș(c)ă. Litera aruncată, totuși, seamănă extrem de bine cu "n"-ul din "sin".

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Aug 01, 2025, 09:01 AMPosibil să vorbim de o identificare prin poreclă în cazul doi - eu aș vedea și "Bărcu".

Așa este, dar cred că acel "ă" poate este folosit și pentru sunetul â. în alte înregistrări ulterioare apare destul de clar Bârcă sin Matei.

Citat din: andreicucuruz din Aug 01, 2025, 09:01 AMLitera aruncată, totuși, seamănă extrem de bine cu "n"-ul din "sin".
Inițial am transcris și eu Tiunșă(?!) dar nu prea sună bine. M-am gândit la Tinușă(?!) poate? Dar nefiind sigur, am făcut legătura cu acel Tihoașcă. Și eu cred că ar fi vorba de o contragere fonetică. Pare Tiucșă(?!). Deși într-adevăr Tiușcă ar avea sens mai degrabă, fiind mai apropiat fonetic.