Mitrică botezuri 1839 [Pethu; Radu Plugar; Ioan Mociorniță/Mogoghirță]

Creat de Andrei Jipa, Iul 28, 2025, 12:21 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Servus

Aș avea nevoie de o părere legată de numele evidențiate în pozele de mai jos, venite din aceeași mitrică:

1. (albastru)
Pethu(?!)
(chenar albastru)
Petcu muncit(o)r?
e vorba de numelei născutului și al nașului, care adesea se suprapun. Dar nu văd acel "h" În numele nașului
1839 bl.jpg
1839 bb.jpg

2. (verde)
Radu Pârvu / Pegru (?!)

3. (galben)
Ioan Mogosifțu (?!) ar putea fi Mociorniță?
1839 b.jpg
lili 1839.jpg

andreicucuruz

1. Da, aș spune că Pethu e doar o formă fonetică de scriere a lui Petcu. Am observat și eu că în multe cazuri nașul impune prenumele născutului. Datorită acestui fenomen, atunci când am de-a face cu un prenume ceva mai rar în comunitatea pe care o cercetez, verific dacă la nașterea acestuia nu cumva naș a fost un alt locuitor cu numele respectiv.
2. Oare nu-i "Radu plug(a)r"?
3. Nu-mi dau seama care poate fi varianta corectă. Eu aș mai vedea posibile variante și Mogoghirță / Mogonirță / Mogorniță dacă mă uit strict la curgerea literelor.

Andrei Jipa

Mulțumesc Andrei!
1. Îmi confirmi și observațiile mele
2. Așa trebuie să fie! Mi se pare clar acum. Nefiind consecventă practica menționării ocupației în mitricile acestea, am fost fixat pe un nume. Deși n-ar fi trebuit să exclud nici "plugar" ca nume oricum.
3. Trebuie să finalizez transcrierile și să verific acest nume din nou, pentru că nu sunt convins de Mogoghirță, deși literele așa par a fi, cel puțin în stânga. În dreapta ar putea fi și Mogoasirțu(?!) dar în tot cazul nu pare a corespunde 100%. Mociorniță este un un nume foarte comun în acest sat, de aceea mă gândesc că ar fi posibilă o scriere greșită de vreun diac, dacă mitrica a fost scrisă la mâna a doua de cineva nefamiliar cu numele locului.

andreicucuruz

Da, dacă există Mociorniță în sat, teoria unei deformări a numelui la copiere mi se pare foarte plauzibilă și mie. Observ și eu chestiunea asta la transcrierea mitricilor centralizatoare (deci înregistrările au fost copiate de pe mitricile originale de copiștii protopopiatului). Sunt locuri unde mi-ar fi foarte greu să deduc nume dacă nu aș avea surse multiple pentru comparare.