Cercetare străbunici paterni

Creat de LauraMS, Iul 05, 2025, 12:50 PM

« precedentul - următorul »

LauraMS

Bună ziua tuturor,

În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru pasiunea de care dați dovadă și pentru munca depusă pentru menținera acestui proiect activ!   :D
Mă aflu în proces de cercetare a arborelui genealogic și azi vreau să pun accent pe străbunicii de pe linie partenă pentru că aici am întâlnit cele mai multe provocări până la acest moment. V-aș ruga, în măsura timpului și posibilităților dacă aveți idei, îndrumări și sfaturi în vederea continuării cercetării pentru că simt că am atins un dead end, cel puțin în ceea ce privește cercetarea online.
Locuiesc în Galați, iar din datele strânse până acum rezultă că ar trebui să continui cercetarea la arhivele militare Pitești, arhivele Dâmbovița și eventual Prahova. Dețin permis de acces la sala de studiu a Arhivelor Naționale, dar înainte de a face excursii în aceste localități care presupun concedii, deplasări, etc, aș vrea să mă asigur că 1) em epuizat toate resursele online și 2) știu ce documente caut. 
Long story short, sper să aruncând o privire proaspătă, cu experința pe care o dețineți, să îmi oferiți noi capete de ață de care să mă apuc ori indicii sau detalii care mie îmi scapă sau nu le cunosc dpdv istoric general.
Mai jos vă las toate informațiile pe care le-am adunat până acum, rezumate și ulterior detaliate, fotografii atașate si note personale. Am atașat și un extras din schema arborelui unde veți observa că în legătură cu străbunica paternă am reușit să descopăr mai mulți ascendenți și că provocarea a fost la străbunicul patern.

Mulțumesc!  ;D   

Cercetare ȘTEFĂNESCU Ion și Elena (foști TEODOR)

REZUMAT DATE ȘI LOCAȚII:
- TEODOR/TEODER Ion – născut 11.02.1905 – Găești, jud. Dâmbovița din părinți Teoder Vasile și Maria cu domiciliu în Gaești, str. Mavrodol.
- RĂILEANU Elena – născută 11.07.1915 – Iași, din părinți Răileanu Gheorghe și Maria.
- Căsătoriți în Iași, aproximativ anul 1931.
- Ionel Ștefănescu localizat în Iași – 1935 - Vedere de la vărul Aron I. Grigore.
- Naștere unic fiu – Ovidiu Ștefănescu – 12.09.1937 în Iași.
- Cândva înainte de 20 martie 1945, cel puțin Elena și fiul Ovidiu au stat în refugiu la Tg. Jiu.
- 1976 – Buletinul Oficial – schimbare nume ambii soți din TEODOR în ȘTEFĂNESCU. Erau domiciliați în Ploieşti, str. Cameliei . nr. 8. N.a. Foloseau numele Ștefănescu dinaintea acestei schimbări oficiale.
-Deces Elena Ștefănescu, după anul 1976 – posibil 1977-1978 conform relatări Carmen Răileanu. Inmormântată cimitirul Bolovani – Ploiești. Am căutat mormântul anul acesta, în zona rezervată militarilor, dar fără succes.
-Mențiune pe Certificatul de naștere TEODER Ion: ,,Schimbat numele de familie conf. Deciziei 20/853/113 din 17.02.1978 ..........colecția Evidenta Populației din TEODOR în ȘTEFĂNESCU. 3.04.1978"

ȘTEFĂNESCU Ion
Variații: Ioan/Ionel TEODER/TEODOR

DOCUMENTE:
1.   Act de naștere nr. 22 Consiliul Popular al Găești (sursa: arhivele nationale, online)
Nume la naștere: Teoder Ion
Născut 11 februarie 1905, în Găești, jud. Dâmbovița
Părinți: Vasile și Maria, cu domiciliul pe strada Mavrodol
Mențiuni: Schimbare de nume conform deciziei nr 20/853/1113 din data de 17.02.1978 din TEODOR în ȘTEFĂNESCU în data de 03.04.1978
Certificate eliberate: Nj 0489560/22 decembrie 1955

2.    Buletinul Oficial, Partea a IlI-a, nr. 128/1976 (sursa: arcanum)
Teodor Ion, domiciliat în Ploieşti, str. Cameliei nr. 8, judeţul Prahova, născut la 11 februarie 1905 în Găeşti, judeţul Dîmboviţa, fiul lui Vasile şi Maria Teodor, solicită schimbarea numelui său de familie din Teodor în acela de Ştefăneseu, spre a se numi Ştefănescu Ion.
Teodor Elena, domiciliată în Ploieşti, str. Cameliei . nr. 8, judeţul Prahova, născută la 11 iulie 1915 în Iaşi, judeţul Iaşi, fiica lui Gheorghe şi Maria Răileanu, solicită schimbarea numelui său de familie din Teodor în acela de Ştefănescu, spre a se numi Ştefănescu Elena.

3.    Certificat de deces al fiului lor:  Seria DS Nr. 376243, Act de deces nr. 2782 din 23.11.2010  (sursa: arhiva personală)
Ștefănescu Ovidiu
Născut: 12 septembrie 1937 în Iași, jud. Iași
Părinți: Ioan și Elena

FOTOGRAFII:
1.   Aron I. Grigore  - ,,Iubitului văr și drăgălașei mele cumnate. Aron I. Grigore 1935, lui Ionel Ștefănescu – Iași". N.a. în anul 1935 foloseau numele Ștefănescu și erau localizați în Iași. Dacă erau Ion și Aron erau veri buni, ori tatăl lui Ion a avut o soră care s-a măritat Grigore, ori Maria a fost născută Grigore și avut un frate, ori o soră care s-a măritat Grigore?!
2.   Primele foto Ion, Elena ți alții:
a.   Fotografie stânga sus: Elena in picioare partea stângă, Ion așezat în uniformă ținându-l pe fiul lor, Ovidiu (n. 1937), de mână.
b.   Dreapta sus: Ștefănescu Ion (posibil cea mai veche fotografie cu el)
c.   Stânga jos: Ștefănescu Ion și Elena
d.   Dreapta jos: 2 bărbați neidentificați, Mircea Răileanu (fratele Elenei) și Ștefănescu Ion.
3.   10 martie 1945 – Elena – Târgu-Jiu: ,,În fața casei unde am stat, dar în depărtare se vede".
20 martie 1945 – Elena și fiul Ovidiu: ,,Pe treptele casei unde am stat în refugiu"
4.   Fotografii concediu: 14.08-03.09.1962 – Eforie, Vila Grand?!
5.   Foto ,,La 21 mai 1966 cu mamica la plimbare în București" și  ,,La Sibiu în plimbare – 1945"
6.   Posibil părinții lui Ștefănescu Ion, singura foto în care apar aceste persoane. Ștefănescu Ion, fiul lui, Ovidiu.
7.   Fotografie cu Dacia lui Ștefănescu Ovidiu, 17 oct. 1974, posibil în Ploiești (par a fi încălțați cu papuci de casă ori ceva asemenător).
8.   Sus: Fotografie grup – datată 19 iulie 1975 – trăiau amândoi.
   Jos: Înmormântare Elena Ștefănescu la cimitirul Bolovani – Ploiești . Vizibil coroană funerară – ,,Centrul de librari/librării Ploiești". 3-4 bărbați în uniformă militară.

RELATĂRI:
1.   Carmen Răileanu – fiica cumnatului lui ȘTEFĂNESCU Ion – fiica fratelui Elenei ȘTEFĂNESCU (născută Răileanu):
Știu că el era din Găești și pe sora lui o chema Ioana. Ioana locuia la București și ea avea 2 fiice. Îmi amintesc numele de familie Cătuneanu/Cătăneanu, dar nu știu sigur. Pe fiica ei cea mica o chema Rita (nu știu sigur dacă e numele sau prescurtare/poreclă) și era cu vreo 5-6 ani mai mare că mine (n.a. deci posibil născută ~1950?). Sora lui Rita era mai mare decât Rita cu vreo 4-5 ani, era arheologà, casatorità parcă tot cu un arheolog. Locuiau în București, dar nu știu dacă Ștefănescu Ioan se trăgea din București sau din Ploiești sau dacă sora lui s-a măritat la București.
Îi știu de Ștefănescu, cred că ei foloseau de foarte multe timp numele Ștefănescu și schimbarea din Buletinul oficial din 1976 a fost doar o nevoie birocratică care a avut loc cu mult timp după ce ei foloseau deja numele Ștefănescu.
Ioan Ștefănescu a fost ofițer de carieră, avea și aghiotant, deci trebuie să fi fost de la maior în sus, grad înalt. Între ei era o diferență mare, în jur de 15 ani și s-au căsătorit când ea avea 16 ani în Iași, adică acolo au făcut nunta. (n.a. posibil ~1931?).
Tanti Lenuța a murit când eu eram in anul 1 de facultate (n.a. ~1977-1978) de diabet. Ea a lucrat la o librărie.

ȘTEFĂNESCU Elena (născută Răileanu)
Variații: TEODOR Elena (schimbare nume)

DOCUMENTE:
1.   Buletinul Oficial, Partea a IlI-a, nr. 128/1976 (sursa: arcanum)
Teodor Elena, domiciliată în Ploieşti, str. Cameliei . nr. 8, judeţul Prahova, născută la 11 iulie 1915 în Iaşi, judeţul Iaşi, fiica lui Gheorghe şi Maria Răileanu, solicită schimbarea numelui său de familie din Teodor în acela de Ştefănescu, spre a se numi Ştefănescu Elena.
Nume la naștere: Răileanu Elena
Născută 11 iulie 1915 în Iași, jud. Iași
Părinți: Gheorghe şi Maria Răileanu
2.   Certificat nr. 63367 din 18 Iulie 1942 (sursa: arhivă personală Carmen Răileanu)
,,În urma cererii înreg. La nr. 63367/1942 și pe baza referatului Bir. Electoral, nr. 3917/1942, certificăm că D-l Gheorghe Răileanu, domiciliat în Iași str. Fundacul Grigorași nr. 6, născut în comuna Fântânele jud. Botoșani în anul 1887 din părinți Vasile Petrea și Maria Răileanu născută Lefticariu, precum și soția sa Maria Răileanu născută Paladi în com. Rușca jud. Fălciu în anul 1890 din părinți Alexandru și Elena Paladi născută Pădurariu, sunt de naționalitate și origine etnică română. Drept care s-a eliberat prezentul certificat. Primar, Ch. Dragan."

bendorna

Bine ai venit!

Cel mai logic pas este căutarea actului de căsătorie al soților Vasile și Maria Toder.
Dacă fiul lor, Ion Toder, era primul, actul ar trebui să fie imediat înainte de 1905 și, în orice caz, în intervalul 1890–1905.
Alta pista e cautarea altor copii (daca mai erau) nascuti in aceasi perioada.

Apoi trebuie lămurit dacă erau de-ai locului la Găești sau doar se instalaseră acolo.

Un alt aspect important în căutare este grafia numelui. ,,Toder" poate să fie o deformare de la ,,Tóder" (Toader); în grafia de dinainte de 1900, ,,ó" = ,,oa". De asemenea, trebuie luate în calcul și formele ,,Thoder" și ,,Thoader".

dumiac

Felicitări pentru cercetarea de până acum! Îmi cer scuze că nu pot să adaug nimic important la discuție, dar am observat că actul de naștere al Elenei Răileanu este indexat aici la Arhivele Naționale, dar dosarul nu este scanat. Am căutat multe acte din Iași până acum dar nu am mai văzut un asemenea caz. Ai încercat să obții totuși cumva acest act? Mă gândesc că ar putea avea pe margine informații despre căsătorie și/sau deces.

LauraMS

Citat din: bendorna din Iul 05, 2025, 04:19 PMBine ai venit!

Cel mai logic pas este căutarea actului de căsătorie al soților Vasile și Maria Toder.
Dacă fiul lor, Ion Toder, era primul, actul ar trebui să fie imediat înainte de 1905 și, în orice caz, în intervalul 1890–1905.
Alta pista e cautarea altor copii (daca mai erau) nascuti in aceasi perioada.

Apoi trebuie lămurit dacă erau de-ai locului la Găești sau doar se instalaseră acolo.

Un alt aspect important în căutare este grafia numelui. ,,Toder" poate să fie o deformare de la ,,Tóder" (Toader); în grafia de dinainte de 1900, ,,ó" = ,,oa". De asemenea, trebuie luate în calcul și formele ,,Thoder" și ,,Thoader".

Mulțumesc pentru răspuns!
În certificatul de naștere a lui Ion apare grafia TEODER, respectiv în mențiunea de schimbare de nume apare TEODOR.
Oare mai e aplicabil ce ați spus dumneavoastră legat de posibilele forme TODER/THODER/THOADER? Am dat o căutare în arhive cu accent pe Găești, fără rezultat, dar mai pot insista dacă e aplicabil.

În aceeași ordine de idei, aveți vreo părere legată de motivul schimbării de nume?
Eu m-am gândit că poate, în contextul unei cariere militare, și-a dorit un nume de familie ce nu poate fi confundat cu un prenume? Sau poate exista un context istoric în acele vremuri care să explice schimbarea? Având în vedere în că Buletinul Oficial apare și Elena care solicită schimbarea de nume din TEODOR în ȘTEFĂNESCU, se că cei doi s-au căsătorit ~ în 1931, dar Ovidiu (fiul lor) născut în 1937 avea numele de familie Ștefănescu, înseamnă că au ,,adoptat" numele Ștefănescu după căsătorie și înainte de nașterea fiului, deci în intervalul ~1931-1937?

Mai sus nu am scris și întrebările pe care mi le-am pus legat cercetarea lor, dar le scriu aici, poate din experiențele dvs și/sau a altor colegi extrag câteva bune practici:
1.    Când solicităm documente pentru studiu la sală trebuie să oferim celor de la arhive informații exacte referitoare la anul registrului de stare civilă și numele sau este de ajuns să solicit, spre exemplu, identificarea unui certificat de căsătorie a lui Vasile și Maria TEODER (cu posibile variații a numelui de familie) în perioada 1890-1905?
2.    Dacă nu am alte informații despre cariera militară a lui TEODOR/ȘTEFĂNESCU Ion, pot solicitita la Pitești informații despre o persoană cu acest nume și data de naștere, la modul general?

LauraMS

Citat din: dumiac din Iul 05, 2025, 08:44 PMFelicitări pentru cercetarea de până acum! Îmi cer scuze că nu pot să adaug nimic important la discuție, dar am observat că actul de naștere al Elenei Răileanu este indexat aici la Arhivele Naționale, dar dosarul nu este scanat. Am căutat multe acte din Iași până acum dar nu am mai văzut un asemenea caz. Ai încercat să obții totuși cumva acest act? Mă gândesc că ar putea avea pe margine informații despre căsătorie și/sau deces.

Mulțumesc pentru apreciere! Excelentă idee, nu m-am gândit la posibilitatea asta.... Cred că l-am găsit și eu, dar am trecut peste pentru că nu era scanat și pentru că găsisem deja certificatele de căsătorie și naștere a părinților ei, etc. Acum clar trebuie să îi acord importanță.
Sper să ajung cât mai curând la Iași sau poate mă ajută un coleg care are drum cu o poză a certificatului.

Andrei Jipa

Bine ați venit și din partea mea și felicitări pentru documentația foarte interesantă!

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 11:05 AM1.    Când solicităm documente pentru studiu la sală trebuie să oferim celor de la arhive informații exacte referitoare la anul registrului de stare civilă și numele sau este de ajuns să solicit, spre exemplu, identificarea unui certificat de căsătorie a lui Vasile și Maria TEODER (cu posibile variații a numelui de familie) în perioada 1890-1905?

Vă pot ajuta doar cu un răspuns aici:

Pentru consultarea unui dosar la sala de studiu, solicitarea se face pe baza unei cote. De exemplu:
Inventar nr. 2252, Colecția de stare civilă oraș Iași, Registru cu acte de născuți 1184-1570, anul 1915
Nu sunt necesare niciun fel de alte informații.

Dacă doriți o copie prin poștă sau email după un act anume, fără să mergeți la sală, trebuie să completați cererea tipizată cu numele persoanelor și ale părinților, data și locul evenimentului. De asemenea, trebuie să semnați o declarație pe proprie răspundere în care specificați calitatea în care faceți solicitarea (moștenitoare, rudă, etc.)

LauraMS

Citat din: stratocaster din Iul 06, 2025, 11:43 AMBine ați venit și din partea mea și felicitări pentru documentația foarte interesantă!

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 11:05 AM1.    Când solicităm documente pentru studiu la sală trebuie să oferim celor de la arhive informații exacte referitoare la anul registrului de stare civilă și numele sau este de ajuns să solicit, spre exemplu, identificarea unui certificat de căsătorie a lui Vasile și Maria TEODER (cu posibile variații a numelui de familie) în perioada 1890-1905?

Vă pot ajuta doar cu un răspuns aici:

Pentru consultarea unui dosar la sala de studiu, solicitarea se face pe baza unei cote. De exemplu:
Inventar nr. 2252, Colecția de stare civilă oraș Iași, Registru cu acte de născuți 1184-1570, anul 1915
Nu sunt necesare niciun fel de alte informații.

Dacă doriți o copie prin poștă sau email după un act anume, fără să mergeți la sală, trebuie să completați cererea tipizată cu numele persoanelor și ale părinților, data și locul evenimentului. De asemenea, trebuie să semnați o declarație pe proprie răspundere în care specificați calitatea în care faceți solicitarea (moștenitoare, rudă, etc.)

Mulțumesc frumos și bine v-am găsit!

Situația în care am cota este ideală, dar cum credeți că pot aborda situația când dispun doar de date generale sau vagi? Ca în exemplu de mai sus, căsătoria dintre Vasile și Maria, posibil în Găești, posibil în perioada 1890-1905? Se impune mai degrabă o vizită fizică la arhivele DB și apelat la bunăvoința celor de acolo să caute manual în registre? Sau e ceva ce nu se practică?

bendorna

Legat de schimbarea de nume, am o alta teorie, care merita explorata.

Ion si Elena erau deja casatoriti prin 1931. Numele de familie TODER le crea doua probleme.

1. Intai, cariera militara: ,,Toder Ion" suna ca un prenume-prenume, iar la apel sau la completarea fiselor iti incurca viata.

2. Apoi, anii '30, o perioada in plina ascensiune a antisemitismulu: varianta TODER (daca nu era doar o greseala pentru romanescu TOADER) este documentata ca fiind un nume evreiesc. Nu era tocmai avantajos sa porti un asemenea nume.

In 1936 s-a dat Legea schimbarii numelui(Legea nr. 569 din 26 martie 1936), iar cei doi au profitat si si-au ales un patronim romanesc – STEFANESCU – probabil intre 1936 si 1937, inainte sa vina pe lume fiul Ovidiu. Asa explici de ce in Buletinul Oficial apare cererea, iar copilul apare direct Stefanescu.

Plauzibil?

PS. Ma uit acum si vad ca varul  era "Aron" I. Grigore, deci aprope sigur vorbim de o comunitatea evreiasca. Cred ca un test ADN ar putea da niste informatie suplimentare pentru punctul 2.

LauraMS

Superb! Mulțumesc!

Am găsit aici http://digitool.bibmet.ro:8881/R/9GLFQ4D5HHS23DU17INU842D9NC8AG533E38TFF486X85NVU6R-11347?func=results-jump-full&set_entry=000004&set_number=002829&base=GEN01 legea. O citesc acum.  ;D 

LE: Și un studiu găsit la prima căutare pe google pe această temă, eu nu știam aceste lucruri, deci poate este de ajutor și pentru alte persoane. :) https://onomasticafelecan.ro/iconn5/proceedings/1_8_Gafton_Ioana_ICONN_5.pdf

andreicucuruz

Vă urez și eu bun venit și vă felicit pentru demers!

Din ce văd, arhivele au digitizat căsătoriile pentru Găești din perioada 1896-1910 (https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=14344133). Din primele verificări nu am reușit să identific o eventuală căsătorie înainte de 1905 pentru Vasile și Maria.
Interesantă este apariția unor familii Ștefănescu în acest registru. Mare lucru să nu vorbim despre un copil (Ion Teodor) care fusese adoptat în una din familiile Ștefănescu din Găești, de aici o posibilă explicație pentru schimbarea de nume de mai târziu. Merită să cercetați și intervalul 1885-1895 la sala de studiu.

Am și eu un caz de schimbare a numelui de familie (chiar pe ramura paternă). De obicei vorbim despre o oficializare a schimbării numelui (probabil constrânși într-un fel sau altul de legile în vigoare de mai târziu) mult ulterioară începerii purtării noului nume. De pildă, în cazul meu, numele Cucuruz apare pentru prima dată într-un registru matricol școlar din 1908 însă decizia oficială de rectificare a numelui apare abia la 1949 (atașez mențiunea de pe un act de naștere).

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 12:12 PMSituația în care am cota este ideală, dar cum credeți că pot aborda situația când dispun doar de date generale sau vagi? Ca în exemplu de mai sus, căsătoria dintre Vasile și Maria, posibil în Găești, posibil în perioada 1890-1905? Se impune mai degrabă o vizită fizică la arhivele DB și apelat la bunăvoința celor de acolo să caute manual în registre? Sau e ceva ce nu se practică?
Da, în cele mai multe cazuri, pentru reușita cererilor prin email, va trebui să aveți date exacte. Cu toate acestea, de obicei merită încercat și cu un interval (e.g. în cazul nostru, de pildă, 1890-1895), sunt unele filiale unde veți găsi bunăvoință.

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 11:13 AMSper să ajung cât mai curând la Iași sau poate mă ajută un coleg care are drum cu o poză a certificatului.
Dacă nu vor încărca registrul (pare a fi o eroare acolo, toate registrele de dinainte și după sunt încărcate), la prima vizită la Iași am să vă ajut eu cu o fotografie.

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 11:05 AM2.    Dacă nu am alte informații despre cariera militară a lui TEODOR/ȘTEFĂNESCU Ion, pot solicitita la Pitești informații despre o persoană cu acest nume și data de naștere, la modul general?
Da, puteți cere situația militară cu numele și data nașterii în acest caz. Din păcate, din câte am auzit, cei de la Pitești se mișcă extrem de greu în ultima perioadă.

LauraMS

Mulțumesc pentru informații, idei și pentru disponibilitate!

Ideea cu adopția îmi surâde și mie pentru că mi se pare că alegerea unui alt nume de familie nu e tocmai random, mă gândesc că pleci de la ceva/cineva, ori de la o adopție, reală/legală ori la modul că a fost crescut de familia Ștefănescu, ori mă gândeam că poate e nume de familie pe linie maternă. Rămâne de descoperit, sper...

În cazul dvs. înțeleg rațiunea din spatele schimbării.

Voi iniția demersurile pentru arhivele Pitești și pe viitor am în vedere o vizită la DB.

În altă ordine de idei, deși când am discutat pe mail v-am spus că deocamdată pot susține doar cu donații proiectul, am prins curaj între timp  ;D și mă gândesc că atunci când voi începe studierea documentelor la Galați pe linie maternă împușc doi iepuri și fac și transcrieri (am văzut modelul pe forum). Din punctul ăsta de vedere, cercetarea pe mine mă duce în sate și comune din județ, care nu sunt disponibile online. Există vreo prioritizare pentru proiect să ne sincronizăm sau orice transcriere e bine-venită? Totodată voi încerca să aflu și planurile lor legat de încărcarea online a documentelor, dacă există vreun plan. Prima interacțiune a fost cu peripeții, dar după ce am discutat cu șeful de serviciu și-au manifestat disponibilitatea de a mă sprijini în demersul meu, deci sper eu că ne împrietenim repede și facem pași înainte.

andreicucuruz

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 02:25 PMIdeea cu adopția îmi surâde și mie pentru că mi se pare că alegerea unui alt nume de familie nu e tocmai random, mă gândesc că pleci de la ceva/cineva, ori de la o adopție, reală/legală ori la modul că a fost crescut de familia Ștefănescu, ori mă gândeam că poate e nume de familie pe linie maternă. Rămâne de descoperit, sper...
Da, este foarte puțin probabil ca adoptarea acestui nume (și a oricărui nume) să fie pur și simplu întâmplătoare. Este totuși interesant cum de nu există o mențiune pe actul lui de naștere (precum cea postată de mine). Aș încerca să adun și să verific toate actele de stare civilă relevante pentru acest cuplu (e.g. căsătoria din 1931, decesul, etc.) și, de asemenea, posibil o înregistrare de adopție ulterioară.

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 02:25 PMÎn cazul dvs. înțeleg rațiunea din spatele schimbării.
Da, rațiunea principală este destul de clară  ;D însă originea numelui adoptat (Cucuruz) nu este deloc clară nici astăzi. Nu știm dacă era o poreclă de sine stătătoare sau defapt un paronim al numelui original (Curuț(i)/Curutz/Curuz) dat poate de învățător sau de notarul comunei.

Citat din: LauraMS din Iul 06, 2025, 02:25 PMÎn altă ordine de idei, deși când am discutat pe mail v-am spus că deocamdată pot susține doar cu donații proiectul, am prins curaj între timp  ;D și mă gândesc că atunci când voi începe studierea documentelor la Galați pe linie maternă împușc doi iepuri și fac și transcrieri (am văzut modelul pe forum). Din punctul ăsta de vedere, cercetarea pe mine mă duce în sate și comune din județ, care nu sunt disponibile online. Există vreo prioritizare pentru proiect să ne sincronizăm sau orice transcriere e bine-venită? Totodată voi încerca să aflu și planurile lor legat de încărcarea online a documentelor, dacă există vreun plan. Prima interacțiune a fost cu peripeții, dar după ce am discutat cu șeful de serviciu și-au manifestat disponibilitatea de a mă sprijini în demersul meu, deci sper eu că ne împrietenim repede și facem pași înainte.
Orice transcriere ajută (mai ales din zona Galați, căci de acolo încă avem puține resurese). În general cred că am ales (nu neapărat conștient) să ne concentrăm mai ales pe partea de documente istorice demografice inedite de dinainte de introducerea actelor de stare civilă din vechiul regat (decembrie 1865). Cu toate astea, sub o formă sau altă, oricum o să includem și transcrieri după actele de stare civilă de după 1865, deci sunt de ajutor.

filedegoesti

Salut! Aș dori să adaug că si la Goești, comuna Lungani, jud Iași a locuit in perioada 1880-1945 o familie de boieri numită Ștefănescu. Din cercetările mele + informatii din condici locale + informatii din auzite (de la localnici ce au primit informatia de la parinti, bunici) această familie era apropiată lui Barbu Ștefănescu-Delavrancea, aici el scriind și Apus de Soare. Cel care a cumpărat prima data terenul aici s-a numit Neculai Ștefănescu, care avea 2 baieti și 2 fete (sau 3 baieti și 1 fată, nu retin exact). Cel mai important in aceasta schemă este Mișu (probabil Mihai ca nume). El este cel ce a moștenit conacul după moartea tatălui său, Neculai (Neculai care era fratele lui Barbu Ștefănescu-Delavrancea). Din auzite, sunt șanse ca Mișu să nu fi avut copii, dar din ce am citit de la tine sunt sanse ca aceste doua familii sa fii fost apropiate (si din cauza locatiei foarte aproximată - mentionezi jud Iași). Mișu a fost forțat sa plece din România când au venit comunistii, cu toate că a incercat sa intre in partidul lor (a comunistilor) pentru a-si pastra averea, dar un satean l-a pârât și se spune că acesta ar fi plecat in Franța ulterior (sau o altă variantă ar fi că ar fi ajuns cerșetor prin Iași). Sper că te ajută ce am scris aici. Succes!