Informație despre strămoșii mei

Creat de Semion, Iun 22, 2025, 08:29 AM

« precedentul - următorul »

Semion

Bună ziua tuturor,

Caut orice fel de documente sau informații din Arhivele Naționale ale României despre strămoșii mei, născuți în anii 1922 și 1924 în perioada României Mari. Locul nașterii este satul Cunicea, care făcea parte, cel mai probabil, din județul Soroca în acea perioadă (astăzi se află pe teritoriul Republicii Moldova).

Din câte cunosc, nașterile au fost înregistrate la parohia Cunicea din acel județ.

Am contactat arhivele din Republica Moldova, însă mi s-a spus că nu dețin înregistrări pentru această localitate înainte de anul 1946.

Menționez că nu sunt cetățean român, deci nu am posibilitatea de a merge personal în sala de lectură pentru a consulta fizic documentele (dacă acest lucru este posibil).

Dacă cineva are informații sau experiență în accesarea unor acte din perioada interbelică pentru această regiune, vă rog din suflet să îmi scrieți. Orice sugestie sau sfat este binevenit.

Vă mulțumesc anticipat!

thecatmaster

Citat din: Semion din Iun 22, 2025, 08:29 AMBună ziua tuturor,

Caut orice fel de documente sau informații din Arhivele Naționale ale României despre strămoșii mei, născuți în anii 1922 și 1924 în perioada României Mari. Locul nașterii este satul Cunicea, care făcea parte, cel mai probabil, din județul Soroca în acea perioadă (astăzi se află pe teritoriul Republicii Moldova).

Din câte cunosc, nașterile au fost înregistrate la parohia Cunicea din acel județ.

Am contactat arhivele din Republica Moldova, însă mi s-a spus că nu dețin înregistrări pentru această localitate înainte de anul 1946.

Menționez că nu sunt cetățean român, deci nu am posibilitatea de a merge personal în sala de lectură pentru a consulta fizic documentele (dacă acest lucru este posibil).

Dacă cineva are informații sau experiență în accesarea unor acte din perioada interbelică pentru această regiune, vă rog din suflet să îmi scrieți. Orice sugestie sau sfat este binevenit.

Vă mulțumesc anticipat!

Bună ziua!

Observ că în interbelic, Cunicea făcea parte din plasa Florești, județul Soroca. Exisă mai multe cote la SJAN Ilfov:

pentru jud. Soroca

pentru plasa Florești

Totuși, cele mai multe surse par să fie începând cu anul 1941, de aceea cred că cea mai bună șansă pe care o aveți este să cereți date de la recensământul din 1941. Avem o discuție mai lungă pe baza acestuia aici https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=48.msg220#msg220
și o postare făcută de Andrei, în care exemplifică cum se face cererea pentru eliberarea unor copii.
https://www.facebook.com/genealogica.ro/posts/286616681088923

P.S. nu trebuie să fiți cetățean român pentru a obține copii

Semion

Citat din: thecatmaster din Iun 22, 2025, 12:19 PMTotuși, cele mai multe surse par să fie începând cu anul 1941, de aceea cred că cea mai bună șansă pe care o aveți este să cereți date de la recensământul din 1941.

Vă mulțumesc frumos pentru răspuns!

În cererea pentru obținerea unei copii din recensământ este menționată o persoană împuternicită. Pot aceștia să-mi trimită această copie, cu ștampila arhivei, prin poștă obișnuită? Întreb, deoarece nu am pe nimeni pe care să-l trec în cerere ca persoană împuternicită, care să meargă și să ridice copia în cazul unui răspuns favorabil.

thecatmaster

Citat din: Semion din Iun 22, 2025, 04:18 PM
Citat din: thecatmaster din Iun 22, 2025, 12:19 PMTotuși, cele mai multe surse par să fie începând cu anul 1941, de aceea cred că cea mai bună șansă pe care o aveți este să cereți date de la recensământul din 1941.

Vă mulțumesc frumos pentru răspuns!

În cererea pentru obținerea unei copii din recensământ este menționată o persoană împuternicită. Pot aceștia să-mi trimită această copie, cu ștampila arhivei, prin poștă obișnuită? Întreb, deoarece nu am pe nimeni pe care să-l trec în cerere ca persoană împuternicită, care să meargă și să ridice copia în cazul unui răspuns favorabil.

Ar trebui să poată să vă trimită documentel în Republica Moldova sau oriunde vă aflați.

andreicucuruz

Citat din: thecatmaster din Iun 22, 2025, 04:40 PMAr trebui să poată să vă trimită documentel în Republica Moldova sau oriunde vă aflați.
Fără nici un fel de problemă. Au ajuns astfel de copii după recensămintele din 1930 și 1941 și până în Australia.

Corneliu

Citat din: Semion din Iun 22, 2025, 08:29 AMAm contactat arhivele din Republica Moldova, însă mi s-a spus că nu dețin înregistrări pentru această localitate înainte de anul 1946.

Am verificat personal listele arhivei care conțin documentele disponibile și am constatat că există acte de naștere, căsătorie și deces pentru anii care vă interesează. Totuși, se pare că localitatea respectivă figura sub o denumire ușor diferită: Poiana-Cunicea. Vă atașez mai jos câteva fotografii, precum și link-ul către inventarele registrelor parohiale din Basarabia, deținute de arhivă:

https://arhiva.gov.md/inventarele-fondului-211-registrele-parohiilor-din-basarabia/

Semion

Vă atașez mai jos câteva fotografii, precum și link-ul către inventarele registrelor parohiale din Basarabia, deținute de arhivă:
[/quote]

Va mulțumesc pentru ajutor.
Am trimis cererea acolo. Vom vedea ce materiale au arhivele din Moldova.

De asemenea, am găsit un document interesant, care este cea mai directă dovadă a cetățeniei române rudelor mele. Dar am nevoie să obțin unui document din plasa Florești, județul Soroca.
Aveți idee, unde este stocat documentul? În Moldova sau în România?

Vă rog să-mi spuneți dacă imaginile se deschid corect, pentru că nu am înțeles cum să atașez o imagine.

https://iimg.su/i/bVhwsz

andreicucuruz

Ca să puteți încărca imagini trebuie să deschideți o fereastră nouă de "reply"/"răspunde" (vedeți imaginea atașată (1)). Ulterior, veți putea încărca imagini prin apăsarea butonului marcat cu (2).

Citat din: Semion din Iul 05, 2025, 04:54 PMDar am nevoie să obțin unui document din plasa Florești, județul Soroca.
Aveți idee, unde este stocat documentul? În Moldova sau în România?
Dacă vorbim despre Soroca, cel mai probabil sunt păstrate în Republica Moldova.