Fragment de text, revizia 1830, Costești (Hotin)

Creat de Corneliu, Mai 16, 2025, 07:01 PM

« precedentul - următorul »

Corneliu

Salutări tuturor,

Am nevoie de puțin ajutor în descifrarea unui fragment dintr-un document de revizie din anul 1830, provenit din ținutul Hotin, satul Costești (Basarabia). Documentul este scris cu caractere chirilice vechi și conține o listă cu gospodării (,,căsnicii") și membrii acestora. Textul respectiv pe care îl încerc să-l descifrez e la secțiunea: ,,Cine nusa nepovăduit".

Am atașat mai jos o imagine din document.  Textul de interes e cuprins într-o  acoladă.

Aș fi recunoscător oricui mă poate ajuta să transcriu cât mai fidel textul și, dacă e posibil, să-mi ofere o idee despre semnificația coloanelor din dreapta (eventual legate de obligații, stări sociale sau funcții).

Mulțumesc anticipat tuturor celor care își fac timp să arunce o privire!

andreicucuruz

Salutări Corneliu. Din păcate nu se vede foarte bine. Se poate încărca o imagine la rezoluție mai bună sau link-ul de pe familysearch în cazul în care asta e sursa?

Parcalab

Citat din: Corneliu din Mai 16, 2025, 07:01 PMSalutări tuturor,

Am nevoie de puțin ajutor în descifrarea unui fragment dintr-un document de revizie din anul 1820, provenit din ținutul Hotin, satul Pociumbăuți (Basarabia). Documentul este scris cu caractere chirilice vechi și conține o listă cu gospodării (,,căsnicii") și membrii acestora. Textul respectiv pe care îl încerc să-l descifrez e la secțiunea: ,,Cine nusa nepovăduit".

Am atașat mai jos o imagine din document.  Textul de interes e cuprins într-o  acoladă.

Aș fi recunoscător oricui mă poate ajuta să transcriu cât mai fidel textul și, dacă e posibil, să-mi ofere o idee despre semnificația coloanelor din dreapta (eventual legate de obligații, stări sociale sau funcții).

Mulțumesc anticipat tuturor celor care își fac timp să arunce o privire!

Can you provide a link to this document? Can you write the number of the fund and case?

I found the oldest census for Khotyn district for 1824, at the link:
link

I haven't seen a census for 1820. In the inventories of the Moldavian archive in Kishinev there are no censuses for 1820.

Corneliu

Bună ziua,
Vedomostea pentru ținutul Hotin din anul 1819 nu este disponibilă nici pe FamilySearch, nici în arhivele din Moldova (copiile care au existat s-au pierdut cu timpul). Ceea ce am eu provine dintr-o colecție privată, obținută cu destulă dificultate. Am reușit recent să finalizez digitalizarea completă, tocmai pentru a păstra conținutul și a-l conserva corespunzător, având în vedere cât de rar este acest material.

andreicucuruz

Observațiile din dreapta sunt la rezoluție prea mică.

În schimb, în partea stângă, la casa nr. 51:

139. Teodor Adaogi văduv / 50 ani
140. fii lui Vasălii / 18 ani

125. Safta / 13 ani
126. Evdochiia / 4 ani

Pentru coloana ,,Cine nusa nepovăduit", pe care eu nu o văd din imagine, probabil este vorba despre "cine nu s-a ispovăduit".

Este interesant faptul că structura paginii și informația seamănă  foarte bine cu Vidomostia de toate stările de la ținutul Neamț pe 1829 (la fel, o sursă foarte valoroasă, unică) care se găsește în baza de date, transcrisă de mine anul trecut.

În același fel se numerotează și acolo (în funcție de sexul persoanelor din gospodărie). De asemenea, gospodăriile sunt împărțite în două mai categorii : "cei duhovnicești" și "poporănii" iar pentru fiecare recenzat (sau uneori doar capul de familie) este menționată starea religioasă (e.g. ispovăduit și împărtășit, numai ispovăduit sau neispoveduit și eventual motivația).

Cel mai probabil autoritățile din Moldova au implementat la 1829 un tip de vidomostie a stărilor religioase folosind un model rusesc (era perioada Kiseleff).
Re-postez imaginea în care exemplificam apariția slugilor angajați în gospodăriile fruntașilor - se poate observa capul de tabel tipărit, probabil similar cu sursa prezentată aici.

Corneliu

Foarte interesant, în Basarabia a avut loc o vedomosti (foile de completare folosite seamănă foarte mult cu imaginea care ați trimis-o în mesajul anterior- vedomostia din 1829).
Atașez mai multe exemple din vedomstia din 1830 din Basarabia.

Parcalab

Citat din: Corneliu din Mai 20, 2025, 08:30 PMBună ziua,
Vedomostea pentru ținutul Hotin din anul 1819 nu este disponibilă nici pe FamilySearch, nici în arhivele din Moldova (copiile care au existat s-au pierdut cu timpul). Ceea ce am eu provine dintr-o colecție privată, obținută cu destulă dificultate. Am reușit recent să finalizez digitalizarea completă, tocmai pentru a păstra conținutul și a-l conserva corespunzător, având în vedere cât de rar este acest material.
These are confession lists from churches.

There are very few of them in the Moldavian archive in Chisinau.

I have sometimes read information that confession lists were found in old churches, during the restoration and repair of churches.

It is very bad that the Moldovan Archives and the Orthodox Church in Moldova treat these valuable documents so badly and carelessly.

They could research all the parishes and collect all the lost metrical books and confession lists in the churches where they are preserved.

Which villages in Bessarabia do you have such lists for?

Corneliu

Citat din: Parcalab din Mai 21, 2025, 11:50 AMIt is very bad that the Moldovan Archives and the Orthodox Church in Moldova treat these valuable documents so badly and carelessly.

They could research all the parishes and collect all the lost metrical books and confession lists in the churches where they are preserved.

Da, întradevăr, doar ca să fim realiști, acest lucru e puțin probabil, mai ales în situația actuală, în care Arhiva Națională a R.Moldova nu are finanțări pentru acest obiectiv. Totuși această acțiune e puternic costisitoare, și respectiv că ANRM nu și-o permite.

andreicucuruz

Citat din: Corneliu din Mai 20, 2025, 10:52 PMFoarte interesant, în Basarabia a avut loc o vedomosti (foile de completare folosite seamănă foarte mult cu imaginea care ați trimis-o în mesajul anterior- vedomostia din 1829).
Atașez mai multe exemple din vedomstia din 1830 din Basarabia.

Superb. Este precis același format. Deci, ca să înțeleg mai bine - pentru Basarabia - acest format apare doar începând cu listele postate aici (din 1830) sau este același și pentru lista postată inițial (din 1820)?

Corneliu

Îmi cer scuze de greșeala din mesajul inițial – poza atașată era, de fapt, din vedomostia anului 1830. Atașez deja mai jos imagini extrase din vedomostia corectă, din anul 1819, care prezintă diferențe notabile în structură și formă.

Vedomostiile din anul 1819, întocmite pentru ținutul Hotin, reflectă o etapă esențială în administrarea populației din spațiul basarabean post-anexare. Acestea erau completate și realizate manual, de regulă după un șablon oficial, dar interpretarea sa concretă varia sensibil în funcție de limba, educația și apartenența culturală a funcționarilor implicați — în special a clericilor, care de multe ori aveau și atribuții de evidență a populației.

Este de remarcat o distincție lingvistică relevantă din punct de vedere genealogic: în satele în care funcționarii bisericești erau rusofoni, vedomostiile erau completate integral în limba rusă, respectând fidel terminologia oficială a Imperiului Țarist. În schimb, în localitățile cu populație majoritar română, unde clerul era autohton, se observă o adaptare subtilă, dar semnificativă a limbajului — prin realizarea acestor vedomosti în limba română (cu scris în chirilică) care trădează o origine română a celui care completa documentul.

Mai jos prezint un fragment dintr-o astfel de vedomostie, provenind dintr-un sat cu populație românească din ținutul Hotin.

andreicucuruz

Mulțumesc mult pentru fotografii și detalii. Îmi confirmă faptul că sursa transcrisă de mine din 1829 (din păcate singura care se mai păstrează, din ce știu, atât pentru Moldova cât și pentru Țara Românească, circa 70 de localități) are ca inspirație aceste situații pe care le prezentați, impuse, bag de seamă, și la noi imediat după venirea administrației militare rusești din 1829.

andreicucuruz

Am să încep la un moment dat și un articol de documentație pentru tipul acesta de sursă pe wiki.genealogica.ro - mă voi bucura dacă veți participa cu exemple și documentație pentru variantele din Basarabia (dacă vă faceți cont și doriți să editați, vă rog să dați de știre).

Corneliu

Citat din: andreicucuruz din Mai 23, 2025, 07:42 PMAm să încep la un moment dat și un articol de documentație pentru tipul acesta de sursă pe wiki.genealogica.ro - mă voi bucura dacă veți participa cu exemple și documentație pentru variantele din Basarabia (dacă vă faceți cont și doriți să editați, vă rog să dați de știre).

Contul este deja creat — sunt gata să contribui! Aștept cu interes să începem colaborarea și voi adăuga în curând exemple din Basarabia.

(Vă invit să-mi scrieți în privat, pentru a vă oferi informațiile necesare și a putea colabora cât mai eficient.)

andreicucuruz

Am activat drepturile de editare pe wiki. Se pot edita sau crea pagini noi de documentație. Există o sintaxă specifică MediaWiki (https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Formatting) însă se poate edita și direct din Editorul Vizual.