Slugi în gospodăriile „poporenilor” în revizii

Creat de Corneliu, Mai 16, 2025, 06:43 PM

« precedentul - următorul »

Corneliu

Studiind reviziile din prima jumătate a secolului al XIX-lea, mai exact revizia din 1820 din ținutul Hotin (satul Pociumbăuți), am observat un aspect interesant: în unele gospodării ale țăranilor (,,poporeni"), apar menționate persoane desemnate drept ,,slugi".

Acest fapt mi-a atras atenția, întrucât în mod obișnuit asociem prezența slugilor cu gospodăriile nobiliare sau boierești. Aici, însă, apare clar că țărani de rând aveau în ,,căsnicia lor" (termen utilizat pentru desemnarea gospodăriei în document) și slugi, probabil pentru muncile agricole sau casnice.

Atașez o imagine din revizia din 1820, în care se poate observa această mențiune. A mai întâlnit cineva situații similare în alte sate din Basarabia sau din alte regiuni? Știe cineva dacă aceste slugi erau localnici angajați sezonier sau poate chiar iobagi mutați din alte regiuni?

Orice informație sau sursă suplimentară este binevenită!

+În urma studiului recent a unui sat de ruteni (Stăuceni), că unii ,,pospoliți" (țărani liberi) aveau slugi. Deci se pare că e o normalitate a vremii, nu doar pentru populația română, ci și pentru celelate neamuri din vecinătate, ca țăranii liberi să dețină slugi, dar nu înțeleg pe ce principii și obligațiiuni această relație socială funcționa. (Edit 20:15, 16.05.2025)

andreicucuruz

Apar în majoritatea listelor de populație din sec. XIX pe care le-am studiat (pentru ținuturile Moldovei) și probabil e un fenomen generalizat. În principiu e vorba tot de localnici aflați într-o situație economică precară, angajați sub o formă sau altă (în unele documente apare formula "angajat cu hac pe la unii și alții din săteni) în gospodăriile sătenilor cu stare (de obicei fruntașii satelor), a tagmei bisericești, etc. Firește, aceste persoane apar mai cu seamă în sursele demografice de tip recensământ general, unde este recenzat fiecare suflet din gospodărie și tind să fie omise în sursele de tip fiscal (care înregistrează doar capul de familie respectiv unitatea fiscală).

Un exemplu din Vidomostia de toate stările (religioase) de la 1829 pentru Neamț : https://genealogica.ro/inregistrare/DREjv3mEW5