Nume parinti

Creat de Kefalus, Apr 16, 2025, 09:14 PM

« precedentul - următorul »

Kefalus

Salut! Ma puteti ajutati cu numele parintilor? M-am tot uitat pe text si nu imi dau seama.

andreicucuruz

Posibil Iani Vamagiul și Axini(a).

DinDin

Și g-ul, și z-ul le face diferit, vezi Bulgaria și șaptezeci. Zic de z că la prima vedere era "Vamazul".

Andrei Jipa

Citat din: DinDin din Apr 18, 2025, 08:13 PMȘi g-ul, și z-ul le face diferit, vezi Bulgaria și șaptezeci. Zic de z că la prima vedere era "Vamazul".

Si eu as zice Vamagiul. Posibil să fie litera g înainte de i diferită pentru sunetul [dʒ]

dumiac

Citat din: DinDin din Apr 18, 2025, 08:13 PMȘi g-ul, și z-ul le face diferit, vezi Bulgaria și șaptezeci. Zic de z că la prima vedere era "Vamazul".

Și eu înclin spre -z-, pentru că arată la fel ca în amează (ultimul cuvânt din rândul al doilea). În cuvântul zeci litera z e la început, nu e legată de litera anterioară și probabil că de aceea arată diferit.

În schimb nu sunt 100% sigur că prima literă este V. Mai există în document și alte inițiale mari V sau de exemplu N cu care să se poată compara? Am căutat pe internet și nu am găsit niciun indiciu că ar exista numele Vamazul sau Vamaz pe undeva (presupunând că -ul ar fi articolul hotărât românesc), doar numele de familie turcesc Vanaz. În schimb am găsit că în turcă namaz înseamnă ,,rugăciune islamică", iar Namazoğlu este alt nume de familie turcesc.

Kefalus

Salut! Numele clar este gresit, l-a scris cum l-au auzit sau inteles.
Posibil sa fie Y prima litera? In acelasi document si in altele V arata diferit.

Am atasat o alta bucata din alt certificat de deces in care se vede cum scrie V.

Eu am inteles ca numele tatalui ar fi Iani Yamazul (nu are niciun sens pentru mine dar asa l-o fi auzit respectivul care a completat actul de deces) iar mama ar fi Asini.

Kefalus

Tot pe aceeasi tema ca sa nu mai deschid un alt topic.
Care ar fi dupa voi numele tatalui mamei? Dimitrie...

dumiac

Citat din: Kefalus din Apr 23, 2025, 07:47 PMSalut! Numele clar este gresit, l-a scris cum l-au auzit sau inteles.
Posibil sa fie Y prima litera? In acelasi document si in altele V arata diferit.

Am atasat o alta bucata din alt certificat de deces in care se vede cum scrie V.

Eu am inteles ca numele tatalui ar fi Iani Yamazul (nu are niciun sens pentru mine dar asa l-o fi auzit respectivul care a completat actul de deces) iar mama ar fi Asini.

Într-adevăr, și V și N arată diferit în celălalt document. Teoretic e posibil să fie Y prima literă, din păcate cred că e destul de greu de comparat pentru că foarte rar apare la începutul numelui. Dar mai degrabă m-aș aștepta ca Y să coboare sub linie.

Am luat la rând toate literele alfabetului și până la urmă tind să cred că e vorba de K, din care primele două linii formează împreună un fel de V, iar a treia linie e curbă și arată ca un c. Pe Google am găsit într-un singur loc numele grecesc Kamazis (Καμαζης), dar se găsește și numele turcesc Kamazoğlu.

Nici K, nici Y nu sunt litere întrebuințate în mod normal în cuvintele românești. De aceea mă gândesc că cine a scris, poate că nu a scris pur și simplu cum a auzit, ci poate că a avut un motiv special să folosească o literă neobișnuită.

Kefalus

Citat din: dumiac din Apr 24, 2025, 09:11 PM
Citat din: Kefalus din Apr 23, 2025, 07:47 PMSalut! Numele clar este gresit, l-a scris cum l-au auzit sau inteles.

Într-adevăr, și V și N arată diferit în celălalt document. Teoretic e posibil să fie Y prima literă, din păcate cred că e destul de greu de comparat pentru că foarte rar apare la începutul numelui. Dar mai degrabă m-aș aștepta ca Y să coboare sub linie.

Am luat la rând toate literele alfabetului și până la urmă tind să cred că e vorba de K, din care primele două linii formează împreună un fel de V, iar a treia linie e curbă și arată ca un c. Pe Google am găsit într-un singur loc numele grecesc Kamazis (Καμαζης), dar se găsește și numele turcesc Kamazoğlu.

Nici K, nici Y nu sunt litere întrebuințate în mod normal în cuvintele românești. De aceea mă gândesc că cine a scris, poate că nu a scris pur și simplu cum a auzit, ci poate că a avut un motiv special să folosească o literă neobișnuită.

Multumesc pentru verificari. K pare ca are mai mult sens decat Y, daca numele ar fi inceput cu Y cred ca l-ar fi scris cu I. M-am mai uitat si eu pe text si incerc sa imi imaginez cum scria cel care a completat actul respectiv si chiar are sens K.
De cealalta enigma ce parere ai?

dumiac

Citat din: Kefalus din Apr 24, 2025, 10:52 PMDe cealalta enigma ce parere ai?

M-am uitat pe act dar nu găsesc nicio variantă care să sune a nume adevărat. Aș zice că primele patru litere sunt Deno, dar de sfârșit nu sunt sigur. Denoke? Denosu? Denohi?

Kefalus

Citat din: dumiac din Apr 24, 2025, 11:55 PM
Citat din: Kefalus din Apr 24, 2025, 10:52 PMDe cealalta enigma ce parere ai?

M-am uitat pe act dar nu găsesc nicio variantă care să sune a nume adevărat. Aș zice că primele patru litere sunt Deno, dar de sfârșit nu sunt sigur. Denoke? Denosu? Denohi?

Eu zic ca e Denolu iar in greaca ar putea fi Denolis, Denoulis etc.