Solicitarea unor extrase dupa registre parohiale (reformate), in SJAN-Procedura?

Creat de Adrian_TM, Feb 15, 2025, 11:13 PM

« precedentul - următorul »

Adrian_TM

Buna seara tuturor,

Doresc sa va intreb daca ati mai solicitat cumva extrase oficiale dupa registrele de nasteri/casatorii/decese aflate in pastrarea SJAN-urilor?Sunt inca novice in acest domeniu :) .
Am niste stramosi reformati maghiari, care erau dintr-un sat la vest de Arad, iar in localitate nu stiu sa fie registre mai vechi de 1900 (nici macar duplicate). Asadar, preotul nu ma poate ajuta, si nu stiu daca la Reformati se pastreaza duplicate la Episcopie, precum la Romano-Catolici (In acest caz as prefera sa iau contact direct cu Episcopia, fiindca la catolici am primit extras din registre, oficial, scris la calculator).

Intuiesc ca "extrasul" ar fi doar o scanare cu inregistrarea si pagina relevanta din registru, si nimic mai mult, corect? Si ce taxe s-ar percepe pentru o astfel de operatiune, daca aveti idee?

Va multumesc anticipat.

andreicucuruz

Salutare,

Da, se poate solicita o copie după un anumit act de naștere/căsătorie/deces indiferent dacă este parte din registru parohial sau stare civilă (atât timp cât SJAN îl are în păstrare). Dacă aveți toate datele de identificare (e.g. dată exactă, nume, etc.), șansele sunt mari să primiți copia.

În schimb, dacă doriți o copie după o înregistrare pentru care nu aveți date exacte și ea face parte dintr-un registru parohial care implică o muncă de identificare mai serioasă, acolo e posibil să nu primiți răspuns sau să dureze foarte mult.

Citat din: Adrian_TM din Feb 15, 2025, 11:13 PMIntuiesc ca "extrasul" ar fi doar o scanare cu inregistrarea si pagina relevanta din registru, si nimic mai mult, corect? Si ce taxe s-ar percepe pentru o astfel de operatiune, daca aveti idee?

Da, e o copie xerox a paginii din registru plus, dacă îmi amintesc bine, 2-3 rânduri sumare ce rezumă actul. Pentru o singură copie de acest fel veți avea de achitat 90 lei (era 45 lei până acum 2-3 ani).

Aveți aici un tabel cu tarifele percepute de SJAN: https://arhivelenationale.ro/site/download/legislatie_pentru_prestatori_de_servicii_arhivistice/Tabel-tarife-12.09-2022.pdf

Sfatul meu: dacă aveți nevoie doar de o confirmare sau un act punctual, atunci merită. Dacă, în schimb, efectuați o cercetare genealogică mai serioasă și aveți posibilitatea să vă deplasați la sală, atunci asta e recomandarea mea - acolo puteți să fotografiați integral ce registre doriți pentru 7 lei/zi. 

Andrei Jipa

Eu am cerut destul de multe copii de felul acesta (PH,BZ,SJ,Buc) și taxa este de 1 leu per pagină trimisă pe e-mail.

Am plătit o singură dată 90 de lei când copia a fost expediată prin poștă în străinătate.

Copiile după registrele parohiale nu sunt însă cu pagina întreaga. Este doar capul de tabel și rândul corespunzător evenimentului căutat.

andreicucuruz

Citat din: stratocaster din Feb 16, 2025, 07:26 PMCopiile după registrele parohiale nu sunt însă cu pagina întreaga. Este doar capul de tabel și rândul corespunzător evenimentului căutat.

Corect, am omis să precizez aspectul ăsta.

____
În legătură cu taxa de 1 leu/pagina, eu personal am primit această "ofertă" doar când am solicitat la SJAN Iași. În rest (ce-i drept nu filialele menționate de tine) m-au îmbârligat cu faptul că eliberează doar copii certificate după documentele în păstrare (deci cu taxa de 90 lei).

Ori ai avut tu noroc sau eu ghinion. ;D

Adrian_TM

Citat din: andreicucuruz din Feb 16, 2025, 09:59 AMSfatul meu: dacă aveți nevoie doar de o confirmare sau un act punctual, atunci merită. Dacă, în schimb, efectuați o cercetare genealogică mai serioasă și aveți posibilitatea să vă deplasați la sală, atunci asta e recomandarea mea - acolo puteți să fotografiați integral ce registre doriți pentru 7 lei/zi. 

Deja am fost la Arad de vreo 2 ori in ultimii 2 ani pentru a cerceta, fiind la 50 km, dar, pe langa zecile de fotografii, mi-ar placea sa pot avea si extrase, asemanator cum am de la stramosii mei catolici (eliberate, dupa cum am spus, ori de parohia de bastina a stramosului, ori de episcopie pentru a pastra o evidenta mai clara a acestora, in caz de am vreodata nevoie sa dovedesc ca sunt ruda cu X sau Y.

Multumesc tuturor pentru detalii. Taxa de 90 de lei imi fusese mentionata si cand am solicitat ceva la arhivele Timis, dar, cand au descoperit ca sunt de-al locului, au zis ca pot veni atunci si fizic pentru a cerceta (Ceea ce a fost mai convenabil pentru mine, decat acea taxa)

Adrian_TM

Buna ziua.
Doresc sa va spun ca am sunat si eu atat la SJAN Arad, cat si la SJAN Dolj (unde iarasi am stramosi, dar pe alta parte a familiei), si mi s-a zis la unison chestiunea cu cei 90 de lei, daca fac ei cercetarea.