Nume, mitrică botezuri 1865, Caracal [Ilie Ilie zet Chiriac]

Creat de Adrian_TM, Feb 14, 2025, 05:57 PM

« precedentul - următorul »

Adrian_TM

Bună ziua!

Am de mai bine de un an acest document din 1865, preluat de pe site-ul Arhivelor Naționale, însă, nu am reușit să descifrez tot din respectiva înregistrare.

M-ar interesa în principal înregistrarea de la nr. 14, legată de nașterea stră-străbunicului meu, Chiriac Ilie.

Mulțumesc!

andreicucuruz

Eu văd actul de naștere al pruncului Ilie :

născut/botezat: 11/20 mai 1865, în orașul Caracalu
părinții: Ilie zet Chiriac cu Ioana, plugari
nași: preotu Dimitrie (probabil preotul Dumitru care a și botezat)

zet e un slavism care se traduce prin "ginere". Deci Ilie era căsătorit cu Ioana, fata lui Chiriac. Acum poate să fie vorba chiar de ginerele unui individ pe nume Chiriac sau, mai rar, atunci când este omis numele mic, poate fi vorba de numele de familie. Deci să fie, de exemplu - Ilie, ginerele lui Ion Chiriac.

Adrian_TM

^
Va multumesc pentru raspuns.
La casatoria acestuia, este mentionat ca fiind "Ilie Ilie zet Chiriac, fiul lui Ilie zet Chiriac si al d-nei Iona Ilie zet Chiriac".

P.S. De cand a inceput inregistrarea documentelor de stare civila de catre stat, in Romania?

bendorna

CitatDin secolul al XVI-lea, înregistrările de stare civilă, aflate în atribuţia instituţiei ecleziastice,
încep să fie supuse controlului din partea puterii de stat, mai întâi în Anglia (1538) şi Fran-
ţa (1539), fenomen care, în secolul al XVII-lea, capătă o largă răspândire. În ultimă instanţă,
această tendinţă a determinat transmiterea deplină, într-un şir de ţări din Europa Occidentală,
a registrelor de stare civilă în subordinea autorităţii laice. Prima ţară care a introdus înregis-
trarea laică a actelor de stare civilă a fost Franţa (1781), apoi Olanda, Belgia, România (1864),
Italia (1865), Elveţia (1874), Germania (1875), Ungaria (1894), iar cu unele particularităţi (fiind
păstrată oficierea obligatorie a căsătoriei religioase) – în Grecia (1856) şi Spania (1870)

andreicucuruz

Practic, în Moldova și Țara Românească, primele acte de stare civilă scrise sunt din decembrie 1865. Până atunci, inclusiv anul 1865, avem registre parohiale.