Întrebări despre recensământul din 1838 din Țara Românească

Creat de Andredass, Ian 12, 2025, 01:09 PM

« precedentul - următorul »

Andredass

Am câteva nelămuriri legate de recensământul din 1838 din Țara Românească și modul în care erau completate anumite coloane, în funcție de ocupația/statutul persoanei:
În cazul unui preot (de exemplu, paroh la biserica locală din sat), ce era de obicei notat în coloana "Bir" (adică categoria fiscală), în coloana "Clacă" (dacă preotul era dintr-o familie de moșneni, se nota "moșnean"?), și în coloana "Meșteșugul" era trecută ocupația de preot, sau alt termen?
Și în cazul uni boier (cu rang)?
În fine, în cazul unui negustor, ce se trecea în coloana "Clacă"?

Dacă aveți informații sau exemple concrete din catagrafie, mi-ar fi de mare ajutor.
Mulțumesc!

andreicucuruz

Nu am transcris din acest recensământ însă, din ce am văzut, da, preoții sunt înregistrați normal. De obicei, pentru cler, este înregistrat același lucru și la categorie fiscală și la ocupație, fiind vorba de o categorie fiscală specială, scutită în mare parte. Iar la coloana clacă sau status al proprietății apare situația individului, indiferent de categoria fiscală/ocupație. Deci da, dacă stăpânea proprietatea și era moșnean, sigur că apare. La proprietate mai sunt arendași, slugi, proprietari de moșie, etc.

Poți să studiezi ce a transcris Bogdan Mateescu aici: https://demist.iini.ro/Esantioane%20pop.htm

Andrei Jipa

Salut!

Practica nu este unitară, din ce am văzut variază de la sat la sat, chiar în cadrul aceleiași plăși. De multe ori, spațiile erau lăsate necompletate.

Pentru preoți, la bir, am întâlnit de regulă fie "birnic", fie "în slujbă". La clacă, puteau fi moșneni sau clăcași, dar am întâlnit și "loc înfundat" sau "fără stare", deși asta cred că numai la preotese văduve și dascăli. Meșteșugul putea fi trecut ca "preot", sau lăsat liber, sau uneori trecut un alt meșteșug, de pildă muncitor, șindrilar, etc.

Iată niște exemple:

Preot - în slujbă - moșnean - preoție/șind(r)ilar
1838 preot in slujba.png

dascăl - făr(ă) stare - învățător de copii
1838 dascal fara stare.png

popa - clăcaș
1838 preot clacas.png

preot - loc înfundat
1838 preot loc inf.png

preot - în slujbă - moșnean - preoție/muncitor
1838 preot muncitor.png

popa - preot
1838 preot preot.png

Negustorii puteau fi și ei moșneni sau clăcași. Iar la statut, puteau fi sudiți, neamuri, birnici, mazili, etc..

Iată și aici două exemple:
neam - moșnean - negustor de (c)herestea
1838 negstor neam.png

birnic - moșnean - negustor de (c)herestea
1838 negustor mosnean.png

mazil - moșnean - negustor de povarnă
1838 negustor povarna mazil.png

Andrei Jipa

..continui cu un mesaj nou, pentru că am atins limita de 10 anexe

un alt exemplu de negustor sudit everu:
1838 negustor sudit.png

Cât despre boieri, ei puteau fi trecuți fie ca moșneni, fie ca proprietari. Iar rangul puta apărea fie la meșteșug, fie la bir. Iată și aici câteva exemple:

postelnicel - moșnean - neguțător
1838 neam postelnicel.png

fiu de pitar - prop(r)ietar
1838 pitar proprietar.png

fiu de postelnicel - moșnean - prop(r)ietar
1838 fiu de boier.png

medelnicer - moșnean
1838 medelnicer.png

Și aici câteva exemple diverse, care s-au nimerit pe aceeași pagină:

patentar - chiriaș - cismar
mazil - moșnean - logofăt
neam - moșnean - neguțător
patentar - moșnean - cojocar
sudit - moșnean - neguțător
postelnic - moșnean - neguțător
fecior de caftanlău - moșnean - secretar de graniță
1838 diverse.png

Sper să ajute exemplele. Am fotografiat recent vreo cinci plăși din BZ, PH, Saac. Încerc să fac o documentație mai amănunțită și să mai transcriu câte ceva.

Andrei Jipa

Citat din: stratocaster din Ian 13, 2025, 09:55 AMpopa - clăcaș
1838 preot clacas.png

@andreicucuruz:
rubrica aceasta referitoare la Popa Marin, corespunde intrării acesteia din baza de date:
https://genealogica.ro/inregistrare/Ye7wArMRgW
însă nu apare claca aici. Dar în Google sheet cred că e trecută.

Nu ai ajuns încă să afișezi rubrica suplimentară pentru statutul proprietății? sau crezi că am făcut o greșeală pe undeva?

andreicucuruz

@stratocaster Ups. Da, uitasem. Acum ar trebui să fie afișate toate câmpurile. Mersi de atenționare.

andreicucuruz

Mulțumim mult pentru răspunsul exhaustiv. Wow, întotdeauna când mă uit pe sursa asta sunt uimit de calitatea și multitudinea de informații cuprinsă aici. Foarte valoroasă pentru cercetători.

Citat din: stratocaster din Ian 13, 2025, 10:08 AMAm fotografiat recent vreo cinci plăși din BZ, PH, Saac. Încerc să fac o documentație mai amănunțită și să mai transcriu câte ceva.

Superb. Dacă am reuși să transcriem în timp sursa asta plus catagrafiile din Moldova (mai ales cea din 1831), am avea deja un catalog onomastic (atât nume de familie cât și prenume) pentru Moldova și Țara Românească serios. La vremea asta (1831-1838), substratul numelor de familie este în mare măsură dezvoltat.

Andredass

Mulțumesc mult @stratocaster și @andreicucuruz