Genealogie din zapis de la 1713

Creat de Andrei Jipa, Dec 12, 2024, 11:03 AM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Salutare!

Mă puteți ajuta să interpretez aceste extrase dintr-un zapis de la 1 decembrie 1713?

Citatdin moşul Jitelescu jumătate am vândut 2 părţi şi au rămas una nevândută
Adică au vândut două treimi din jumătate (2/6) din moșie? Iar o șesime a rămas nevândută?

CitatStanciul şi de la frate-său Dumitru, feciorii Niagului Lopătar şi de la văru-său Radu Ciocârlan şi de la vară-sa Stanca, fata Stanciului Panţiirea, şi de la văru-său sin Setilescul şi împreună cu Ilina şi cu Stana şi cu nepoţii lor anume: Stanciu, Sima şi Muşa, nepoata Stănciuşorului

• Cine puteau fi Ilina și Stana? soțiile lui Stanciu și Dumitru? Nu prea am întâlnit soțiile în acte, cu excepția văduvelor. Erau fiicele lor văduve, surorile necăsătorite? alte persoane?
  • Nepoții am presupus că sunt descendenții direcți, puteau fi de frați?
  • Verii am presupus că sunt primari, puteau fi mai îndepărtați?
  • Stăncișorul ar putea fi același Stanciu de la început, Stanciul Panțiirea sau altă persoană?

Am schițat aici cam cum s-ar contura familia:
Jitelescu.jpg

Andrei Jipa

Și las aici textul integral al actului:

Citat7221, decembrie 1

Adecă eu Dumitru sin Balei log(ofăt) ot Star-Chiojd dat-am zapisul mieu la mâna dumnialui Calotă căp(itan) ot sud Buzău, ca să fie de bună şi adevărată credinţă, precum ca să s(e) ştie că i-am vândut dumnialui moşia Brădet, care ne-au fost şi nouă de cumpărătoare de la moşnenii ot Chiojdul din Bâsca, însă această moşie merge din Vârful Preadăvării, din slemne spre Chiojdul cel Bătrân şi până în hotarul Romii şi pân Valea Gardului şi pen siliştea Brădetului, însă din moşul Jitelescu jumătate am vândut 2 părţi şi au rămas una nevândută parte(a) Stanciului şi această moşie ne-au fost şi nouă de cumpărătoare de la Stanciul şi de la frate-său Dumitru, feciorii Niagului Lopătar şi de la văru-său Radu Ciocârlan şi de la vară-sa Stanca, fata Stanciului Panţiirea, şi de la văru-său sin Setilescul şi împreună cu Ilina şi cu Stana şi cu nepoţii lor anume: Stanciu, Sima şi Muşa, nepoata Stănciuşorului şi iar i-am mai vândut dumnealui în hotarul Brădetului, din moşul Popescu a 6-a parte şi i-am vândut dumnialui şi din partea lui Dragomir şi a frăţine-se Bratului iar din moşul Popescu a şasea parte şi i-am vândut dumnealui aceste moşii, din câmp, din apă, din pădure, din siliştea Brădetului precum scrie şi în zapisele cele vechi şi ni-au dat pe aceste moşii taleri 29. Şi când am vândut dumnealui această moşie, am întrebat toate rudeniile şi pe toţi moşnenii şi i-am vândut dumnialui ca să-i fie moşie stătătoare în veci, d-lui şi coconilor şi nepoţilor d-lui, câţi Dumniazeu îi va da, şi pentru credinţa am iscălit cu mâna me ca să (se) crează.

Eu Dumitru vânzător.
Eu Mi??
Ro ??
Eu Popa Stroe din Chiojdu Bătrân mar(tor)
Eu Stanciul văt(af)
ot tam mar(tor) de 1. leat 7221
Eu Tudor Diacon?? Ilini văt ??
Eu ?? zet Bălai log. mart. Stancul Tihul ot Star-Chiojd, martor

andreicucuruz

Am citit documentul fără să mă uit la imagine și am ajuns la aceeași schemă, cu mențiunea că acolo la nepoți s-ar putea să fie mai degrabă vorba despre nepoți de frate/soră. Și eu mă lupt de ceva timp cu o situație similară - în care încerc să deslușesc ramurile.

Din ce concluzii trag eu până acum, în spițele de răzeși/moșneni, e crucial să colectezi și să documentezi cât mai multe dintre documentele de vânzare/cumpărare, dispute, etc. (din fondurile inedite de arhivă dar și din colecțiile deja publicate). Fiecare din ele te va ajuta să elucidezi și să clarifici situațiile complicate - cum mi se pare că este cazul și aici. De multe ori în documentele care încearcă să clarifice o situația generală a descendenței dintr-un moș / bătrân, se sar generații, nepoții sunt uneori veri, șamd. Cu cât ai mai multe documente care vorbesc despre aceeași descendență, cu atât mai ușor vei putea identifica greșelile.

De asemenea, eu în documente am găsit mențiuni pentru existența unor spițe de neam întocmite pentru judecățile și disputele îndelungate - acolo unde ieșirea din indiviziune presupunea elucidarea unor ramuri încâlcite, cu cumpărături noi și vechi, etc. Firește, identificarea acestor spițe e de mare ajutor. Eu încă nu am dat de spițele răzeșilor mei, chiar dacă sunt menționate în documente mai multe versiuni (dar nici nu am căutat serios până acum - încerc prima dată să strâng toate documentele în legătură cu această moșie).

Ai reușit până acum să faci legături certe cu persoane care apar în aceste documente istorice?

Andrei Jipa

Mulțumesc pentru efort, confirmare și informații!

CitatAi reușit până acum să faci legături certe cu persoane care apar în aceste documente istorice?

Am găsit o singură legătură certă și neîntreruptă într-un "catastif de câți stânjeni are fiecare moșnean" de la 1845, mergând până la Tudor Izbășoiu, născut c. 1735. Referitor la generațiile anterioare, nu mai sunt atât de sigur. Un Tudor sin Drăghici Izbașoi apare de exemplu într-un act de vânzare de le 1759, unde sunt numite și rudele lui, dar nu pot fi sigur că e vorba de același Tudor deocamdată.

Am mai găsit încă două legături certe, dar fără continuitate. De exemplu, într-o sentință de la 1813 apare "Însă un zapis cu leat (1649), iscălit de un Simion vînzătorul ot Zeletin, din care să trag jăluitorii". Unul din jelitori fiind un strămoș Gheorghe Sersea. Dar între 1649 și 1813 ar fi vreo 5-6 generații poate, despre care am doar ipoteze.

Tu ai reușit să stabilești legături certe?

CitatDe asemenea, eu în documente am găsit mențiuni pentru existența unor spițe de neam întocmite pentru judecățile și disputele îndelungate

Am găsit și eu mențiuni similare. Am identificat recent un document de felul acesta din 1750: Foaiea popii lui Dumitru în care ne arată pre anume drepturile fieşcăruia dintre noi, i din care moş tulpină se scoboară fiecare moşnean. Documentul este destul de lung și arată de fapt cum se împarte venitul de 60 de taleri din muntele Siriului între moșneni, grupați pe moși, și arătând cota parte în bani. Sunt multe informații aici, inclusiv legături de rudenie, dar este mult de studiat pentru că legăturile nu sunt imediat aparente. Uneori apar doar numele mici, alteori porecle sau nume dispărute ulterior. Alteori pot fi făcute niște deducții din cotele aferente.

Dar dacă găsești alte astfel de spițe de neam, aș fi curios cum arată.

Citatîn spițele de răzeși/moșneni, e crucial să colectezi și să documentezi cât mai multe dintre documentele de vânzare/cumpărare, dispute, etc.
Cam asta încerc să fac, mai ales din sursele editate și inventare pentru început.