Nume, ocupație, localitate [Widenow, Zurawski, Biazko]

Creat de [email protected], Dec 09, 2024, 07:28 PM

« precedentul - următorul »

Petrus

Într-adevăr, nu e vorba de filli ci de f Mi-chaelis.
M-am uitat și eu în indexul botezurilor din Widnawa dar nu am găsit niciun nume apropiat.
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QS7-89MH-Y931-K?cat=2424388&i=58&cc=1804263

La catolici nu am văzut vreodată copilul notat ca legitim dacă s-a născut înaintea căsătoriei, chiar dacă a fost legitimizat ulterior. Posibil să se fi cununat civil înainte?
Apropo, când a decedat Stefan Wennicke, primul soț al Rozaliei?

Dilema celor 2 seturi de părinți persistă.

Andrei Jipa

O altă opțiune pentru Widenow ar fi satul Vidniv de lângă Lviv, din Ucraina de azi, dar care a fost pe teritoriul Poloniei.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vidniv,_Jovkva
L-am găsit scris "Widynow" într-un articol din Jurnalul Vienez din 5 noiembrie 1899, despre un accident de trenuri lângă Limberg (Lviv), în stația Widynow.
Widnow.jpg

[email protected]

Adevărul e că nu știu când a murit Stefan. Tot ce știu despre el este mențiunea de la căsătoria Rosaliei cu Johannes - Rosalia Winnicki, vid. post Stefanum- deci in noiembrie 1883 era deja văduvă. Pe Family Search, unde am eu acces, lipsește fix perioada asta din registrele de decese scanate.  Ar fi super ciudat ca, in 1881, la nașterea lui Carol, Rosalia să fi fost încă măritată cu Stefan - numele ei e fără mențiunea ,,vidua", este numită doar ca fiică a lui Adam și a Dorotheei Emer.
Mai caut, până azi nu mă gândisem la această ipoteză - ca Stefan să fie în viață când s-a născut Carol.
Da, încă nu mi-e clar ce e cu atâția părinți.  Eu mai am o ipoteză - era evreu și își crease o falsa identitate, și schimba familiile după inspirația de moment.  În urma unui test genetic de pe MyHeritage, mama, eu și cei 2 frați ai mei suntem toți înrudiți cu un domn de origine evreiască, ai cărui bunici sau murit în Holocaust, în Kolomea.  Ce e fascinant este că mama e verișoară de gradul 2 sau 3 cu acest domn (conform testului), el are în comun cu noi și alte rude despre care știu sigur că sunt de pe linia tatălui mamei mele, deci strămoșul comun cu  trebuie să fi fost unul dintre bunicii sau strabunicii bunicului meu matern. În afară de Johannes Stoklas, despre toti ceilalti stim clar din cine se trag si de unde - singurul care ar putea avea origini evreiesti, pentru ca nu stiu nimic despre el, este Johannes.

[email protected]

Citat din: stratocaster din Dec 11, 2024, 04:38 PMO altă opțiune pentru Widenow ar fi satul Vidniv de lângă Lviv, din Ucraina de azi, dar care a fost pe teritoriul Poloniei.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vidniv,_Jovkva
L-am găsit scris "Widynow" într-un articol din Jurnalul Vienez din 5 noiembrie 1899, despre un accident de trenuri lângă Limberg (Lviv), în stația Widynow.
Widnow.jpg
Mulțumesc! Încerc și varianta Vidniv, sună plauzibil apropo de calea ferata Liov- Iași, pentru care veniseră muncitorii polonezi la noi.  Am scris mai devreme, e complicată istoria acestul strămoș al meu, ar fi magic daca chiar aș identifica din ce oraș venea și cine erau părinții reali.

andreicucuruz

Poate mai există, totuși, indicii în actele din Siret. Ați reușit să parcurgeți integral registrele catolice - înregistrările postate fiind singurele identificate?

Citat din: [email protected] din Dec 11, 2024, 06:04 PMÎn urma unui test genetic de pe MyHeritage, mama, eu și cei 2 frați ai mei suntem toți înrudiți cu un domn de origine evreiască, ai cărui bunici sau murit în Holocaust, în Kolomea.  Ce e fascinant este că mama e verișoară de gradul 2 sau 3 cu acest domn (conform testului), el are în comun cu noi și alte rude despre care știu sigur că sunt de pe linia tatălui mamei mele, deci strămoșul comun cu  trebuie să fi fost unul dintre bunicii sau strabunicii bunicului meu matern. În afară de Johannes Stoklas, despre toti ceilalti stim clar din cine se trag si de unde - singurul care ar putea avea origini evreiesti, pentru ca nu stiu nimic despre el, este Johannes.

Care sunt valorile pentru segmentele împărțite cu acest domn (în cM) date de myHeritage? De asemenea, dacă există o conexiune cu o ramură evreiască, trebuie să apară pe partea de estimare a etnicității la kitul mamei dvs. un procent destul de mare.

[email protected]

164.2 cM e ADN-ul pe care mama il are in comun cu domnul de origine evreiască. Pentru comparație, eu și un var de gradul 2 sau 3 (bunica lui era verișoară primara cu mama mea) avem in comun 182 cM.
Nu pot verifica acum procentele de la estimatea etnică pentru mama, mă uit vineri la ea în cont.
La Suceava la arhive nu am ajuns niciodată. Toate datele pe care le am, le am din urmatoarele surse: Familysearch (registrele metricale scanate + informații de la alți utilizatori care au in arborii genealogici pe cate cineva in comun cu mine), cateva pagini din registrele de la Suceava trimise de Viktor Pozdrik (cred că el a ajuns la Suceava mai demult, mi-a trimis tot ce avea legat de familia Stoklas), cateva pagini fotografiate de tatăl meu la arhivele din Suceava. Din păcate, tata nu mai poate ajunge la arhive din motive medicale, iar eu ajung acolo de 2-3 ori pe an, in weekend.
Posibil să mai fie informații despre ei in registre. Cred că la un moment dat s-au mutat din Vicsani in Hadikfalva (Dornești), acolo e nascut Rudolf, fiul lor cel mic. Dar pe Familysearch sunt limitate registrele, atât am găsit, poate ar trebui sa le mai rasfoiesc si a 3-a si a 4-a oară, ca si pe cele din Rădăuți.

Petrus

Cred că am un candidat mai bun, dintr-un articol de ziar vechi.
Localitatea ar fi Vydyniv https://ro.wikipedia.org/wiki/Vîdîniv,_Sneatîn

[email protected]

Petrus

andreicucuruz

Citat din: Petrus din Dec 12, 2024, 03:31 PMIată și botezul la greco-catolici
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CS9F-8SVP-9?cat=1315397&i=187

Superb. Felicitări pentru identificare.

Citat din: [email protected] din Dec 11, 2024, 10:14 PM164.2 cM e ADN-ul pe care mama il are in comun cu domnul de origine evreiască. Pentru comparație, eu și un var de gradul 2 sau 3 (bunica lui era verișoară primara cu mama mea) avem in comun 182 cM.

Este destul de mult, merită încercat de aflat dacă conexiunea este după 1800 (analizați și arborele acestui domn). Trebuie spus, totuși, că valoarea poate fi umflată datorită fenomenului de endogamie care apare la populația cu origini evreiești. Indivizii pot împărtăși ADN-ul de la mai mulți strămoși comuni, făcându-i să pară mai de aproape îndrudiți decât sunt de fapt.

[email protected]

Extraordinar! Nu știu cum să vă mai mulțumesc! Rămân datoare cu orice fel de ajutor!

[email protected]

Citat din: andreicucuruz din Dec 12, 2024, 04:44 PM

Superb. Felicitări pentru identificare.

Celor care ați creat și celor care administrați grupul acesta, și tuturor celor care mi-ați raspuns la întrebări, mulțumesc! Oricând aveți nevoie de ajutor, să știți că la unele lucruri mă pricep și eu, acest stră-străbunic este cam singurul la care, nu știu de ce, mă tot loveam de un zid. N-am fost în stare să găsesc orașul,credeam că își falsificase identitatea ... sunteți extraordinari!
Este destul de mult, merită încercat de aflat dacă conexiunea este după 1800 (analizați și arborele acestui domn). Trebuie spus, totuși, că valoarea poate fi umflată datorită fenomenului de endogamie care apare la populația cu origini evreiești. Indivizii pot împărtăși ADN-ul de la mai mulți strămoși comuni, făcându-i să pară mai de aproape îndrudiți decât sunt de fapt.
Din arborele lui nu prea mă pot lămuri, își cunoaste doar bunicii după nume, au disparut cu toții in 1942, în timp ce tatăl lui deja se stabilise în Danemarca. Din 1942 nu au mai avut contact cu nicio rudă din Polonia...Am găsit înregistrările nasterilor tatălui său și unchiului, o să ma mai uit o dată poate aflu mai multe despre străbunicii lui, deși acum, dupa identificarea părinților lui Johannes Stoklas, imi cunosc deja toți stră -strabunicii după bunicul matern, și niciunul nu pare să aiba tangențe cu Kolomea și cu familiile evreiești de acolo. O fi vreo aventură la mijloc...
Încă o dată, vă mulțumesc! Mă apuc să le scriu părinților și fratilor mei că l-am găsit pe Johannes!

Petrus

Anton Stoklasa era profesor sau învățător (docens), iar soția era din Wierbiąż (Nizhnii Verbizh), care e chiar la sud de Kolomea!
https://ro.wikipedia.org/wiki/Nîjnii_Verbij,_Colomeea

[email protected]

Sunteți extraordinar! Eu încă nu m-am dezmeticit după emoția de a vedea cine era Johannes, și deja îmi dați indicii pentru rezolvarea celuilalt mare mister!