Cercetare strabunica

Creat de Alex Tudoran, Dec 08, 2024, 11:57 PM

« precedentul - următorul »

Alex Tudoran

Salut,

Foarte utile resursele prezentate aici. As avea insa nevoie de putina indrumare.

Strabunica mea a fost nascuta in Izmail sau in imediata apropiere, in 1917. Parintii dispar cumva in timpul revolutiei bolsevice (probabil ucisi). Ea creste cu bunicii (bunicul Aurel) apoi emigreaza in zona Galatiului la 16-17 ani unde munceste ca ajutor in casa/mosia unor boieri. La 20 de ani (1937) il are pe bunicul meu; nu se cunosc in familie detalii despre cum si in ce fel. Bunica mea (sotia bunicului) a spus dupa moartea lui ca ar fi fost vorba de un viol. Cred ca a mai locuit la mosia boierilor dupa eveniment pentru ca tin minte ca bunicul a povestit un eveniment iar strabunica era mirata ca el isi aduce ceva aminte. Sase ani mai traziu, strabunica se recasatoreste in Constanta si isi continua viata acolo (1943 are urmatorul copil).

Unde sa ma indrept pentru a gasi informatii despre:
- decesul parintilor si nasterea ei. Am cautat pe family search si nu am gasit nimic in zona Izmailului in 1917. M-am gandit sa caut eventuala nastere a parintilor dar sunt mii de inregistrari neindexate in Rusa, scrise in alfabet chirilic, de mana. Presupun ca traind/mutandu-se in Romania actele ei au fost refacute/actualizate; catre ce zona sa ma indrept?
- evenimentele de la Galati, presupunand ca a fost inregistrata o plangere sau reclamatie, unde as putea gasi detalii?

Sper ca nu v-am obosit cu descrierea. Multumesc pentru eventualele detalii! Este important pentru mine pentru ca reprezinta o mare necunoscuta in istoria familiei iar eu acum port numele ei de familie.

Andrei Jipa

Salut,
referitor la evenimentele de la Galati:
Fără să exclud pista aceasta, cred că e puțin probabil să fi fost înregistrată o plângere, și să se fi și păstrat. Dar aveți actul de naștere al bunicului? În actele de stare civilă originale (nu copiile eliberate ulterior) apar uneori detalii care pot ajuta.

Alex Tudoran

Multumesc pentru raspuns. Nu avem originalul. In cel refacut era trecut bunicul strabunicii ca parinte. Mi s-a spus ca asta ar fi fost practica cand nu se cunostea tatal.

andreicucuruz

Salutări,
Puteți încerca cu o cerere către arhivele regionale din Odesa pentru actul din 1917 - acolo cred că sunt păstrate actele pentru Izmail. Înregistrarea de naștere vă oferă informații prețioase cu privire la vârsta și numele părinților - informații cu care veți putea merge mai departe. 

Nașterea bunicului din 1937, fiind mai recentă decât pragul de 100 de ani (moment în care aceste acte ajung la Arhivele Naționale), trebuie să fie la primărie. Deci va trebui să vă deplasați la primăria orașului Galați pentru date (aici, în funcție de disponibilitatea personalului, va trebui să demonstrați filiația) sau să apelați la DJEP Galați. Bunicul poate să apară ca declarant al nașterii iar secțiunea tatălui, dacă el este necunoscut (din varii motive), ar fi trebuit să rămână liberă.

La fel, informații bune pot să apară și în actul de căsătorie din Constanța. Iar în legătură cu o eventuală plângere sau reclamație, este foarte puțin probabil. Nașterile ilegitime (indiferent de motivația ilegitimității) puteau fi declarate sau recunoscute de tatăl biologic la un moment ulterior în timp - în aceste cazuri, actele de naștere erau completate cu această informație.

Alex Tudoran

Multumesc pentru detalii! Se pare ca am ales cel mai prost moment pentru cercetare in orasele Ucrainiene.

Certificatul de nastere al strabunicii unde as pute sa-l gasesc? Tinand cont ca vine dintr-un oras care nu mai era parte din Romania la venirea comunistilor, cand probabil a fost preschimbat. Presupunand ca a fost preschimbat in anii 50, cand ea era deja in Constanta, ar trebui sa fie inregistrat acolo, nu? Dat faptul ca ea e nascuta in 1917, ar trebui actul sa fie la arhive sau tot la primarie, ca are mai putin de 100 ani de la emitere?

andreicucuruz

Un certificat de naștere nu este același lucru cu actul care înregistrează nașterea (acesta din urmă este unul singur și ar trebui să fie înregistrat în 1917, la locul nașterii). Indiferent de țara în care a fost înregistrat (la 1917) el ar trebui să se păstreze în arhivele țării pe teritoriul căreia se situează Izmail astăzi.

Din câte știu, certificatele se eliberează doar la cerere (pe baza înregistrării originale) și nu se păstrează în dublu exemplar, deci puțin probabil, dacă nu sunteți in posesia acestui certificat, să-l găsiți la vreo instituție.

Acum nu știu precis care erau normele la căsătoriile din anii 1950, însă codul civil introdus în perioada Cuza obliga pe cei căsătoriți să prezinte copii după actele lor de naștere sau procese verbale care rămâneau în păstrare la dosarul de căsătorie.

Lutic

Din păcate, legislația din România prevede că actele de naștere și de căsătorie și/sau duplicatele se eliberează doar titularilor. Singurul act pe care primăria îl eliberează rudelor este certificatul de deces.
Chiar dacă nu puteți merge personal la Odesa, puteți trimite un e-mail la Arhivele de acolo. De asemenea puteți încerca și o adresă către Consulatul Român de acolo.
Orice act pe care îl aveți (proprietate, moștenire etc.) vă poate da unele detalii sau indicii.

Alex Tudoran

Mulțumesc pentru recomandări. O sa scriu celor de la Odesa. Mă gândeam că poate au alte probleme pe cap acum.

Familia (fiica ei cea mai mica unde a trăit până la deces) deține niște acte și ceva mai multe informații însă îl ia pe nu știu în brațe.

Lutic

Dacă cunoști localitatea exactă a decesului și poți face dovada filiației, atunci poți cere un duplicat după certificatul de deces. Dacă nu mă înșel această cerere o poți depune la starea civilă din localitatea ta de domiciliu. Problema e cât de tipicari sunt cei de acolo deoarece dacă fac totul ca la carte, dovada filiației se face doar cu acte originale. Puteți cere un duplicat al certificatului de deces pentru toți cei pentru care puteți dovedi legătura de rudenie.
În mod normal în certificatul de deces sunt trecute numele părinților, precum data și locul nașterii.
Puteți cere la AN Ialomița să verifice dacă în 1941 a fost recenzată ca refugiată.
Puteți cere și pentru 1944 la AN Central să verifice dacă există înregistrări că a fost refugiată.

Alex Tudoran

Situatia pana in acest moment:
- Arhivele Ucrainene regiunea Odessa, fara raspuns
- Arhivele Constanta m-au redirectionat catre  serviciul de Stare Civila pentru certificatul de deces. Nu au un raspuns oficial despre unde pot gasi certificatul de nastere. Cel mai probabil a fost transcris si tot la Stare Civila ar trebui sa fie.
- Serviciul de stare civila Constanta m-a trimis catre misiunea diplomatică a României din țara în care locuiesc.
- Cerere activa cu programare la Consulatul Romaniei (fingerscross) pentru certificatul de deces. Pentru certificatul de nastere am nevoie de imputernicire.

DumitruL

Începeți cu una dintre informațiile care par a fi certe: actul de căsătorie al străbunicii. Solicitați-l de la Starea civilă Constanța, dacă s-a căsătorit în orașul Constanța, și nu județul Constanța. Acolo ar trebui să se afle. Având în vedere că actul este mai nou de 100 de ani, obținerea lui va fi mai dificilă, dar nu imposibilă. Dacă actele depuse la înregistrarea căsătoriei s-au păstrat, ar trebui să găsiți și un extract de naștere. Solicitați apoi certificatul și actul de deces al bunicului. Nu îmi dau seama dacă este vorba de orașul Galați sau județul Galați.

Alex Tudoran

Mulțumesc de recomandări. Momentan aștept o programare la consulatul român din UK. Nefiind în Romania nu mă pot adresa instituțiilor locale. Daca merge așa, partea buna e că pot solicita intr-un singur loc acte din mai multe surse.

Pentru solicitarea la arhivele Ucrainene am primit un răspuns foarte ciudat cum că solicitarea mea a fost alocată pentru procesare.

DumitruL

Nu ar trebui să reprezinte un impediment faptul că locuiți în UK. Puteți trimite solicitarea și prin e-mail.