Contribuții / Voluntariat

Creat de andreicucuruz, Feb 15, 2024, 01:42 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Contribuții / Voluntariat

Puteți contribui la dezvoltarea proiectului genealogica dacă sunteți dispus să ajutați cu:

- fotografiere resurse (ne referim în principal la fotografierea unor registre/dosare aflate în custodia Arhivelor Naționale ale României).

- transcriere documente (din alfabet chirilic din perioada 1820-1865 dar și pentru transcrierea din alfabet latin din perioada 1865-1921)

- corectare / normalizare transcrieri (normalizarea și standardizarea ortografiei fonetice)

- ajutor/sugestii pe partea de programare / design website

- ajutor în vederea strângerii de fonduri pentru implicarea unor istorici în procesul de transcriere și elaborarea articolelor de prezentare a surselor de arhivă.

_____

Orice ajutor/aport adus va primi credit prin menționarea dvs. pe pagina de contribuții a site-ului.

Dacă sunteți dispuși să dați o mână de ajutor, vă așteptăm cu un mesaj — aici sau la [email protected]

Octavian Braescu

Va salut,

Sunt de acord sa ajut atat financiar, cat si cu surse, informatii despre o seama de familii. Lucrez ce cativa ani buni (vre-o 15) la alcatuirea arborelui meu genealogic (Familia Braescu), am ajuns pe la a 19-a generatie. Imi lipsesc doua nume doar, insa stiu exact unde au locuit (in perioada 1812-1870) Schineni, Jud. Tutova, respectiv Praja, acelasi judet.
     Detin arborele genealogic al familiei Dimoftache, niste schite genealogice din secolul XIX ale familiei Motas, care il cuprind si pe Ioanichie episcopul Romanului. Muuuulte fotografii de familie, si date aleatorii despre familiile inrudite cu Braestii din ultimii 600+ ani (Rotompan, Movila,  Dolh, Albota, Pisoski, Carp, Rosetti, Gorovei, Gore, Cuza, Dumbrava, etc), sau mai noi (Carlan, Taralunga, Motas, Dimoftache) familii din sudul Moldovei (Tara de jos)
     Sunt bucuros sa pot imparti cu dumneavoastra ceea ce detin.

Zi frumoasa si felcitari pentru proiect!

Octavian Braescu

andreicucuruz

Mă bucură mult mesajul dvs.

Este o adevărată plăcere atunci când aflăm că nu suntem singurii pasionați de cercetarea istoriei de familie.

Arborele genealogic pe care l-ați alcătuit pentru familia Brăescu, nu mă îndoiesc, a necesitat o îndelungată cercetare prin sursele edite dar și inedite. Sunt puțini, ce-i drept, cei care reușesc să găsească un fir genealogic pentru care să poată documenta 19 generații (presupun că sursele sunt, pentru perioada de dinainte de 1774, în mare, actele de vânzare-cumpărare și documente ce atestă tranzacții și confruntări juridice dintre stăpânii de pământ). Am fi încântați dacă ați posta, chiar și aici pe forum, câte ceva din spița neamului - sunt sigur că vom avea de învățat în ceea ce privește atât metoda de cercetare cât și identificarea surselor documentare mai puțin cunoscute.

În ceea ce privește datele și arborii pentru familiile boierești (însă și țărănești) — mă gândeam să lucrez o sectiune pe site-ul genealogica.ro unde utilizatorii vor avea posibilitatea să încarce imagini/pdf-uri cu arbori genealogici ale familiilor de interes (lucrate de ei, cu menționarea surselor). Iar ulterior, după o mică verificare, acestea să vizibile pe o pagină cu capabilități de filtrare după numele familie / autor.     

Asistând la ultima ședință din cadrul Institutului de Genealogie Sever Zotta, am înțeles că ar fi interes pentru așa ceva (dacă nu mă înșel, cred că erați și dvs. printre ascultători). Așteptăm sugestii de implementare.

Ajutor financiar, bineînțeles, nu ne-ar prinde rău. O parte importantă (dacă nu cea mai importantă pentru public) a proiectului genealogica o reprezintă efortul de fotografiere/transcriere a materialului documentar din perioada 1820-1921 (catagrafii, mitrici și liste de împroprietăriți), o bună parte redactat cu litere chirilice.

Octavian Braescu

Placerea e de partea mea! In completarea surprizei de a descoperi proiectul dumneavoastra cu putin timp in urma.
   Adevarat, sursele pana in secolul 18 inclusiv, provin din actele de vanzare-cumparare, sau de danie domneasca.
   Am parcurs cam tot ce se putea gasi in mediul virtual, si in biblioteci. Insa asta e doar varful icebergului... Sunt multe familii inrudite, de ai caror arbori as dori sa ma ocup in viitor. Stra-strabunica mea paterna provenea din familia Dumbrava, descendenti ai acelui Vornic Dumbrava din Tara de Jos comandantul ostilor lui Ioan Voda cel Cumplit, bunaoara.  Provocarea vine, culmea, dupa 1774, cand membrii familiei mele, cat si al altor multora se regasesc printre razesime, chiar birnici, urmare a decaderii din perioada fanariota.
   Publicarea de catre dumneavoastra a catagrafiilor, in ciuda muncii titanice pe care o presupune aceasta activitate, face lumina in istoriile multor familii, pentru cei interesati de studiul lor.

Lucrurile merg destul de incet, din moment ce genealogia nu lasa loc la presupuneri, si doar la lucruri ce pot fi dovedite.

Am participat, da, la sedinta din 12.03.2024 a Institutului de Genealogie Sever Zotta, si am observat aceeasi tendinta. Ideea cu atasarea arborilor e binevenita, asa se vor putea face mai lesne conexiuni.

Cred ca s-ar putea pune pe site un link cu un numar de cont pentru donatii.

andreicucuruz

Vă mulțumim,

Într-adevăr, și noi credem că publicarea catagrafiilor (1820-1852) în formă digitală va lămuri multe spițe de neam din satele moldovenești (transcrierea acestei valoroase colecție de documente, alături de mitricile parohiale din perioada 1832-1865, a fost principala motivație pentru începerea proiectului).

Așa este, și eu mă confrunt cu dificultatea urmăririi familiilor de răzeși sărăcite, ajunse printre birnici. Sunt surse pentru urmărirea și a acestor familii dar, de acord, este mult mai dificil.

Voi lucra la acest aspect - să putem încărca și vizualiza arbori întocmiți de persoane individuale pe site.

Deocamdată donațiile se pot face doar dacă luați legătura cu mine pe [email protected] sau pe facebook. Pe site o să pun un număr de cont, cel mai bine, după ce construim un cadru legal.

bendorna

Se găsește cineva disponibil pentru a face niște copii la arhivele din Vaslui , cu liste nominale de împroprietăriți de la 1864, date pe care le putem încarcă pe site.

Sau poate cunoașteți pe cineva care poate face acest serviciu. Evident contra cost.

Lutic

Am trimis prin wetransfer pozele cu morții din localitatea Breaza, jud. Prahova și o indexare în Word. Sper să fie de folos.

andreicucuruz

Citat din: Lutic din Aug 12, 2024, 05:14 PMAm trimis prin wetransfer pozele cu morții din localitatea Breaza, jud. Prahova și o indexare în Word. Sper să fie de folos.

Am primit. Vă mulțumim. O să urcăm în curând și un model de completare în excel.

Lutic

Înțeleg că preferați ca indexarea să se facă în Excel?
Aveți un draft pentru nașteri și/sau căsătorii?
Am poze pentru Breaza de Sus și Breaza de Jos de la 1832 până la 1920 și pe măsură ce le ordonez și indexez le trimit.

andreicucuruz

Citat din: Lutic din Aug 13, 2024, 08:41 AMÎnțeleg că preferați ca indexarea să se facă în Excel?
Aveți un draft pentru nașteri și/sau căsătorii?
Am poze pentru Breaza de Sus și Breaza de Jos de la 1832 până la 1920 și pe măsură ce le ordonez și indexez le trimit.

Da, preferăm varianta tabelară pentru facilitarea introducerii în baza de date .
Sperăm să punem săptămână asta un model.

Indiferent de tipul de sursă sau de eveniment (naștere, căsătorie, deces, recenzare, etc ), persoanele vor trebui înregistrate în același format de tabel.

Lutic

Poate nu ar strica să existe o pagină (sau un subiect, aici pe forum) cu documentele existente care necesită transcriere/verificare/corectură  cu o mențiune ,,În lucru" acolo unde e cazul. În felul acesta voluntarii ar ști și ar putea alege ce anume să lucreze.

andreicucuruz

Ar fi o variantă. Vă referiți la o listă cu ce anume deținem în materie de documente/colecții de documente fotografiate pentru care este nevoie de transcriere? Lista e lungă.

În primul rând m-am gândit că eventualii contributori vor dori să lucreze în primă fază pe zona lor de interes (de obicei documente și fotografii făcute chiar de ei) dar putem lucra și o astfel de listă - probabil tot un Google Sheet colaborativ.

andreicucuruz

Eu am încercat să lucrez până acum la un spreadsheet pe surse. În sensul în care inventariez sistematic pentru o sursă anume care sunt dosarele, registrele sau cărțile editate pentru fiecare județ și notez care e stadiul fiecărei unități : 1) disponibil/indisponibil, 2) fotografiat, 3) transcris, 4)încărcat în baza de date.

Firește, deocamdată am lucrat doar sursele "mici", cum sunt catagrafiile, și doar pentru Moldova. O sursă cum e fondul de stare civilă va fi exponențial mai dificil de făcut dar nu imposibil.

Lutic

Citat din: andreicucuruz din Sep 02, 2024, 04:28 PMVă referiți la o listă cu ce anume deținem în materie de documente/colecții de documente fotografiate pentru care este nevoie de transcriere? Lista e lungă.

Da, la așa ceva mă gândeam. Și dacă lista e colaborativă o să fie și mai lungă.
Eu am doar pentru început mitrice și stare civilă pe Breaza (Breaza de sus și de jos) deci dacă cineva e doritor pot da. În special ce e scris cu chirilice.
Deci lista nu ar prezenta interes pentru mine ci mai degrabă pentru alții. De asemenea mă gândesc că poate cineva are interes într-o zonă deja fotografiată și nu mai pierde timpul cu mersul la arhive și trece direct la indexat.

Matei

Bună seara! Am două lucrări - proiecte despre familia Alexandru Ipsilanti ( 1424-1807) și Aurel Cosma( 899-1931).