Legaturi genealogice din Moldova sec. XVI

Creat de Andredass, Noi 12, 2024, 05:08 PM

« precedentul - următorul »

Andredass

Pe linia mea paternă (răzășească), am reușit să mă conectez cu unul dintre "moșii" Negoieștiilor din jud. Bacău, mai precis cu Mătieş.

Aceste documente atașate sunt "suretele" după actele originale de întărire de la domni.

Având în vedere aceste informații, după părerea voastră, cum ar arăta arborele genealogic al acestui neam din secolul al XVI-lea de pe Valea Trotușului?

Despre acestă moșie a scris și Radu Rosetti (v. R. Rosetti, Pământul sătenii și stăpânii în Moldova, 1907, pp. 170-173)

momentan am făcut o schiță, ce părere aveți?

andreicucuruz

Da, cred că ai sintetizat bine informația din documentele respective. Principala ambiguitate mi se pare a fi la generația părinților și bunicilor fraților Orăș (Petre, Mătieș, Ilie, etc.).

Versiunea 2 mi se pare mai bună. Din moment ce avem sintagma "Ana, fata Gănesei" și rudenia lor" odată iar a a doua oară "Ana, fata Gănesei și nepoții ei", e clar că nu putem vorbi de o relație directă (mamă - fii) - ori era bunica lor ori mătușa lor.

Probabil, așa cum ai scris și tu, generația lui Petre moștenește de la mătușa Ana (care era fata Gănesei - deci probabil soția unui Gane și posibil nepoata, la rândul ei (de frate/soră sau de fiu/fiică), a moașei Cerna).

Foarte probabil să mai fie documente în legătură cu moșiile respective. Keep digging.