Th. Codreascu - Uricariul

Creat de Andredass, Noi 09, 2024, 07:45 PM

« precedentul - următorul »

Andredass

Cineva are Uricariul lui Theodor Codrescu complet în formatul PDF?

Se pare că sunt ceva informații despre familia mea în vol. XIV (Iași, 1889).

Mulțumesc.

bendorna

Era din cate știu pe http://digibuc.ro/. Dar site-ul e offline.

andreicucuruz

bendorna

Parcalab

Thank you for these books. In them I found many documents on the Nedejde/Nadejde surname family. In these documents the Nedejde rezeshi are traced back to the 17th century !!!!

dumiac

Există un indice al numelor și localităților din Uricariu? Am găsit un Indice bibliografic al neamurilor moldovenești de Ion Drăgușanul (2022), care conține multe alte surse pe lângă Uricariu și, după o verificare sumară, pare să conțină informații corecte, dar cel puțin din Uricariu mai și lipsesc referințe.

andreicucuruz

Indice specific pentru volumele din Uricariu nu cred. În schimb este un sumar pentru fiecare din cele 25 de volume (link: Th. Codrescu, Uricariul, Vol. 1-25, Sumar

Iar dacă cineva caută toate volumele, le poate găsi și aici: https://drive.google.com/drive/folders/1v5dxJ_LjNiRHJJsNTOoOHL5pj00nj0yi?usp=sharing

Citat din: dumiac din Iul 09, 2025, 01:01 PMAm găsit un Indice bibliografic al neamurilor moldovenești de Ion Drăgușanul (2022), care conține multe alte surse pe lângă Uricariu și, după o verificare sumară, pare să conțină informații corecte, dar cel puțin din Uricariu mai și lipsesc referințe.

Trebuie să acceptăm că acolo a fost o muncă, asta e de apreciat la dl. Drăgușanu. Totuși, teza din prefață (idee pe care se bazează, în esență, întreaga structură de agregare a datelor din volum) potrivit căreia ,,toți moldovenii care poartă același nume se trag din același stâlp și aparțin aceleiași seminții, deși ca încrengătură distinctă", este ... amețitoare :o .

Atașez mai jos ideile principale din această prefață și vă las pe voi să le interpretați.

dumiac

Asta să-mi învățătură de minte să citesc cu atenție introducerea ;D Ca să fie clar, nu subscriu la aceste idei despre originile numelor. Când am scris că indicele conține informații corecte, am vrut să spun că într-adevăr, cele câteva nume pe care le-am verificat apar în Uricariu în volumul și la pagina notate în indice.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Iul 10, 2025, 11:27 AMTotuși, teza din prefață (idee pe care se bazează, în esență, întreaga structură de agregare a datelor din volum) potrivit căreia ,,toți moldovenii care poartă același nume se trag din același stâlp și aparțin aceleiași seminții, deși ca încrengătură distinctă", este ... amețitoare :o .

Atașez mai jos ideile principale din această prefață și vă las pe voi să le interpretați.

@andreicucuruz mi-a adus mai demult în atenție articolul lui Lucian-Valeriu Lefter -  Răzeși și legende. Imagine și document.
Acolo este descrisă manipularea în interes politic a ideii de răzeș–moșnenan de către comuniști, continuând o tendință inițiată de sămănătoriști:

CitatLipsa viziunii genealogice şi a simţului istoric a permis apariţia unor teorii sociologice de sorginte marxistă, care au pledat pentru ideea existenţei şi permanentizării obştilor libere ţărăneşti vreme de secole, în consonanţă cu ideologia de stânga. Şi nu atât această orientare anulează teoria, cât structura ei ilogică şi nefundamentată documentar.

Ion Drăgușanul își declară și el dezinteresul pentru genealogie în mod deschis:
genea 1.jpg
genea 2.jpg

...și rezultă, din păcate, o altă teorie ilogică și nefundamentată, ușor de combătut cu exemple genealogice simple.