Recensământul rusesc din 1774 - cum arată listele originale

Creat de andreicucuruz, Oct 24, 2024, 08:22 AM

« precedentul - următorul »
Moldova

andreicucuruz

Am primit, în cele din urmă, copii după listele recensământului de la 1774 din Arhivele rusești de la Moscova.

Aveam dubii cu privire la acuratețea transcrierii unor nume în cazul unui sat de interes (din volumul lui P.G. Dmitriev și P.V. Sovetov, Moldova în epoca feudalismului). Am putut confirma faptul că transcrierea este corectă și în general transcrierea din volum respectă îndeaproape sursa.

Singurele chestiuni pe care le-am observat sunt adăugirile operate în mod tacit de editori, fără paranteze :

- de pildă, unde în sursă apare "Ion Munt", transcrierea este "Ion, munteanu".
- nume de soiul "Toader sin Chelar" sunt completate tacit și interpretate ca > "Toader sin chelarului" cu toate că am fi putut vorbi și de "Toader Chelar(u)", chelarul fiind, poate, bunicul recenzatului.

Editorii au mers, în general, pe considerentul că majoritatea populației era identificată prin apelative, nume ocupaționale, patrionimice, etc., lucru cât se poate de corect.

Scriitura din original e îngrijită, ușor de transcris - seamănă mult cu forma și felul de scriere a catagrafiilor din 1820.

Pentru cei curioși, atașez aici câteva fotografii.

Vrabie Constantin Radu

Va salut,acest recensamant cuprinde si judete din Tara Romaneasca?

bendorna

bendorna

Citat din: bendorna din Oct 24, 2024, 10:53 AMVreau și eu  8)

E chirilica romanească. Listele sunt făcute de ai noștri și doar înmânate rușilor?
Am înțeles ca au fost și niște copii în chirilica ruseasca.

andreicucuruz

Pentru mine e destul de clar că listele nu sunt cele scrise pe teren. E clar o transcriere "pe curat" a informației culeasă de pe teren. Probabil de pe formularele originale s-au făcut copii și în românește și în rusă, astăzi păstrate fiind doar cele în românește (atașate aici). De pildă pentru situațiile din 1772-1773 se păstrează doar listele în rusă.

Limba în care au fost scrise formularele originale depinde de forma de recenzare. Au fost comisii rusești cu cu informatori români (fruntașii satelor, preot, vornic, etc.) sau comisii locale. Sincer nu m-am uitat prea atent pe introducerea de la volumele din 1975 însă cred că informații în direcția asta vor fi de găsit acolo.

Pentru @Vrabie Constantin Radu  - nu, din păcate nu știu să se fi păstrat situații nominale pentru Țara Românească. Dar cu siguranță s-au făcut. Păstrate cred că sunt doar situații statistice. Vezi și https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=97.msg555#msg555

bendorna

Situația pe 1772-1773 înseamna doar tabelul sumar pe sate? Iar 1774 sunt liste nominale. Sau mai exista doua randuri de liste? Si eu eram curios sa verific lista "originala" pe satul de interes.

Situatie-1772-1773.PNG
Lista-1774.PNG

andreicucuruz

Da, doar tabelul statistic pentru 1772-1773. Sunt informații bune și acolo. La unele sate apar privilegiații și uneori scutelnicii și slugile boierilor sunt nominalizate (în secțiunea din dreapta).

Andrei Jipa

Ai fost foarte norocos să primești astfel de fotografii!

Eu am contactat recent mai mulți cercetători locali care mi-au spus că fotografierea la RGADA este strict interzisă și nu ar risca, pentru că pot primi amenzi sau își pot pierde permisul. Dar arhivele ofera un serviciu de copii digitale se pare. I-am contactat, dar nu am primit răspuns deocamdată