Nume, mitrică botezuri 1837, Chiojdu Buzău [Aftănasie]

Creat de Andrei Jipa, Sep 12, 2024, 08:06 AM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Salutare!

Mă puteți ajuta vă rog cu ce scrie înainte de numele lui Tănasie Diiacon în registrul acesta?
tanase diaconu.jpg

andreicucuruz

E forma Aftănase / Aftănasie

Andrei Jipa

Mulțumesc pentru ajutor!

Foarte interesant. Nu am mai întâlnit forma aceasta. Iar aceeași persoană apare  frecvent în registre de dinainte și după ca Tănas(i)e. Nu e exclus să fie altcineva, dar probabilitatea e mare să fie vorba de aceeași persoană. De aceea am presulpus că e vorba de un apelativ.
tanase diaconu 2.jpg

Ce reprezintă acest Af-? este un prefix patronimic?

andreicucuruz

Numele "oficial" e Atanasie / Aftanasie (gr. Aθανάσιος). Tănasie / Tănase / Tănasă sunt forme uzuale de scriere și, în realitate, formele prin care acești oameni erau strigați / cunoscuți.

Aici e vorba de discuția pe care am avut-o și pe wiki. Vorbim cu siguranță de același personaj, diferența apare doar la scriere (deci funcție de scriitor). În cercetările genealogice, dacă o să alegem să fim stricți la interpretările acestea, de multe ori o să ratăm persoanele căutate.   

Andrei Jipa

Foarte interesant, mulțumesc!

Ar putea fi utilă și folosirea "sinonimelor" în motorul de căutare?

andreicucuruz

Da, dacă numele ar fi normalizate.

Eu mă gândeam ca după ce o să fie normalizate prenumele, câmpul dedicat prenumelui să poată fi ales dintr-un dropdown cu variante predefinite (variantele oficiale).

Și aici se pune problema felului de normalizare. Cum decidem care e forma oficială, șamd.

De pildă, dacă avem normalizate formele lui Tanasă, Tănasie, Aftanasă, etc. sub forma Atanasie - în dropdown o să avem doar această variantă. La alegerea ei, căutarea va lua în calcul și va returna și variațiile.