Întrebare [recensăminte 1835, 1850, 1859]

Creat de Corneliu, Aug 28, 2024, 08:54 PM

« precedentul - următorul »
Basarabia

Corneliu

Bună,
  Am niște cazuri puțin mai stranii în cercetarea genealogică. EXPLIC: Pe teritoriul Basarabiei, mai exact în satul Gălășeni din ținutul Iași, au fost făcute recensăminte care includea numele și vîrsta memebrilor fiecărei famiili. Anul 1835,1850,1859. În primele revizii nu apare familia cutare, apoi în 1859 apare cu notiță că a fost scăpat în reviziile anterioare. Căutînd în registrele parohiale din sat sau din satele vecine nu se identifică actul de naștere a copiilor familiei respective. Apariția acestei familii apare doar la actul de căsătorie a fiicii, ca să zicem că nu erau ortodocși nu putem căci în acel act era scris că mireasa e creștina ortodox. Acesta mu e unicul caz în care o familie complet nu apare în registre parohiale. Mai am un ca similar.
Care e explicația la acest ,,fenomen,,?

andreicucuruz

Salutare,

De ce a fost omisă o gospodărie de la recenzare pentru două recensăminte consecutive putem doar emite supoziții:
- încercare de a ocoli sau evita fiscalizarea
- domiciliu flotant
- înregistrată în alt sat
- și posibil altele

În registrele parohiale trebuie să eliminați orice posibilitate ca familia de interes să fi fost înregistrată sub un alt nume de familie (sau supranume), diferit de cel sub care aveau să fie cunoscuți mai târziu. Trebuie să analizați atent prenumele din registrele parohiale. Apoi puteau să fie înregistrați și la altă biserică, într-un sat vecin (pe care nu l-ați verificat) - la fel, sub numele pe care îl știți sau altul. Așadar, înainte de a concluziona, trebuie să vă asigurați că ați făcut toate verificările.

Dacă toate lucrurile sunt verificate, nu-mi pot da seama care ar fi fost motivația neînscrierii în condicile bisericești. Posibil să fi fost izolați de vatra satului, preotul să nu fi știut de ei (cu toate că în timpurile respective religia și legătura cu biserica nu erau niște chestiuni facultative :) )

Lutic

Dacă acum un sat ține de o anumită comună nu înseamnă că în urmă cu 200 de ani situația era identică. Poate că atunci era doar un cătun care aparținea de un sat vecin (și de biserica de acolo).

Corneliu

Cu cei din satul Gălășeni nu am mai rezolvat-o dar iaca cazul al doilea referitor la satul Danu am reușit, faza era că în revizii era scris că țărani ai satului Danu pe când ei în registrele bisericești erau înregistrați ca locuitori ai odăi Cajba (14 km). Problema e că în regiunea dată a Basarabiei satele/odăile erau mici, sărace, multe fără biserici. Și e cam greu să identifici în căutări... Cu referire la Cajba am găsit în satul Dușmani, iar la cei din Danu în Glodeni...
A trebuit să studiez toate așezările de țărani din jur... Căci la biserici veneau din diferite plaiuri...

andreicucuruz

Citat din: Corneliu din Aug 28, 2024, 08:54 PMau fost făcute recensăminte care includea numele și vîrsta memebrilor fiecărei famiili. Anul 1835,1850,1859

Se întâmplă să cunoașteți dacă aceste documente au fost editate și publicate undeva?   

Corneliu

Din propria experiență nu cunosc nici o publicație care să includă aceste date, doar în formatul arhivistic, păstrat în ANRM. Voi face o vizită la Biblioteca USARB, voi clarifica dacă păstrează ceva de genu'. Online desigur nu am găsit nimic!

andreicucuruz

Da, mă gândeam dacă nu cumva au fost cercetători care au editat parte din ele și le-au publicat.

Corneliu

Dar așa ați putut să facilitați accesul la aceste documente de recensământe pe FamilySearch?

andreicucuruz

Nu înțeleg precis la ce anume faceți referire.

Corneliu

Mă refer la recensământele/reviziile din anii 1835,1850,1859 din Basarabia? Dacă le-ați putut accesa? Eu studiul de genealogie l-am făcut doar din sursele încărcate pe FamilySearch... Acolo sunt încărcate tot acest material de registre parohiale, revizii și altele din gub.Basarabia.

andreicucuruz

Da, am identificat și eu originalele aici :
Moldova Poll Tax Census (Revision Lists) and Census Lists 1796-1917

Mă interesa dacă există un efort sistematic de editare și publicare a acestor recensăminte în Republica Moldova.

Parcalab

Citat din: andreicucuruz din Oct 12, 2024, 09:34 PMDa, mă gândeam dacă nu cumva au fost cercetători care au editat parte din ele și le-au publicat.
No, I haven't met people like that. I haven't seen any portals or websites like that. Maybe private genealogists have their own databases. They provide services for money. For commercial reasons, they don't share them freely.

All these books are in Russian. You can use a neural network to recognize handwritten Russian text. And put everything on the website. How to do it? It is written about it in this link:
this link.
But, my opinion. Artificial intelligence is very bad at what it does.

andreicucuruz

I was thinking mainly about Academia, historians with an interest in this area (e.g. population studies / demography) from the Republic of Moldova.

I am aware of the possibility to use AI to transcribe old records but as you rightly point out, I think the technology is not there yet. To have satisfactory results, one must first train an AI model that will recognize the type of text you need (see the Transkribus project). With a tremendous variance in writing, alphabet, format, etc., this is not a trivial task.