Colecția DOCUMENTE (Iași)

Creat de andreicucuruz, Aug 26, 2024, 05:20 PM

« precedentul - următorul »
Moldova

andreicucuruz

Fondul sau Colecția DOCUMENTE (aflată în păstrare la SJAN Iași) strânge la un loc documente istorice (în mare parte inedite) de o valoare incontestabilă pentru studiul vechilor familii din Moldova (e.g. curgerea proprietății moșiilor, problema răzeșilor, acte de vânzare/cumpărare, spițe de neam, etc.)

Fondul conține o uriașă varietate de documente istorice culese sau preluate din diverse surse (e.g. arhivele fostelor familii boierești, arhive private, preluări de la istorici precum Ghibănescu, etc.).

Cercetarea acestei colecții este, totuși, o provocare: inventarele nu sunt digitizate și, în plus, fondul nu beneficiază de o ordonare/inventariere pe teme istorice - cercetătorul fiind nevoit să foileteze cele câteva zeci de mii de pagini (sunt peste 10 inventare care acoperă peste 1000 de pachete cu documente). Un inventar acoperă, de obicei, câteva zeci de pachete.

Cu toate acestea, în unele cazuri putem spune că un pachet de documente tinde să acopere o temă istorică anume (e.g. de pildă, dacă un pachet a fost construit din documentele preluate de la familia Bogdan, documentele vor fi, în mare parte, în legătură cu moșiile acestei familii). Din păcate, nu întotdeauna se menționează proveniența documentelor care formează pachetul.

Cu toate acestea, pentru persoanele care au strămoși din Moldova și au epuizat sursele cunoscute, vă recomand studierea inventarelor.

andreicucuruz

De pildă, vă prezint pachetul nr. 791 - o condică cu copii ale unor documente de interes personal din zona Neamțului. Pachetul conține circa 100 de documente.

Din fericire, originea acestui pachet este cunoscută: "Documentele au fost cumpărate de la moștenitorii lui Gh. Ghibănescu. Fiind foi volante, au fost legate în această condică în atelierul Arhivelor Statului din Iași."

Vă prezint doar unul dintre cele circa 100 de documente : probă de caligrafie, dacă mă întrebați pe mine:

CitatAdică eu diacon Costandin Poițele făcut-am adivărat zapisul mieu într-u cinstita măna dumisale Neculaiu vel vornic, ca să să știi că parte de moșii ce au baștină nepoții miei Toader i Ilinca, feciorii surorii meli Sandii în Obeni, am văndut-o dumisale vornicului Neculaiu (Roset) dinpreună cu parte(a) mea drept 55 lei adică cinci zeci și cinci de lei bani, nefiind nepoții mei cei de sus numiți fați și după și după prețul ce-l de sus aratat am luat banii toți deplin în mănule meli iar de s-ar întămpla ca să s(e) scoale nepoții miei, anume Toader i Ilinca să dea căt de puțină suparari dumisale vornicului pentru parte(a) lor de moșii ci am văndut-o eu, să aibu a da banii pe giumătate dumisale vornicului Neculaiu (Roset). și pentru mai mari credinți m-am iscălit.

1782, iunii 4
         eu diiaconul Costandin Poițele

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Aug 26, 2024, 05:22 PMDin fericire, originea acestui pachet este cunoscută: "Documentele au fost cumpărate de la moștenitorii lui Gh. Ghibănescu. Fiind foi volante, au fost legate în această condică în atelierul Arhivelor Statului din Iași."

Cred că merită menționat pe forum că Gh. Ghibănescu este autorul "Ispisoace și Zapise", o colecție foarte valoroasă de documente Moldovene publicată în mai multe volume, care conțin și adnotări, explicații, și chiar și diagrame genealogice:
ghibanescu.jpg

https://archive.org/details/ispisoace-si-zapise-documente-slavo-romane-vol.-4-partea-2-1692-1694/page/89/mode/2up