Originea numelui de familie Busicescu

Creat de Vrabie Constantin Radu, Feb 13, 2024, 03:42 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Ma poate lamuri cineva cu o explicatie pentru originea acestui nume, Busicescu?

andreicucuruz

În cazuri din acestea — când originea numelui nu este aparentă - trebuie adâncită cercetarea — și anume documentarea (cu surse de arhivă) a ramurii în cauză pentru posibile variații în ortografia numelui. Putem vorbi despre o corupere în timp a formei originale.

În general, din observațiile mele, popularitatea numelor terminate în -escu apare ceva mai târziu, după mijlocul sec. XIX. Existau și înainte însă vorbim despre un procent mult mai scăzut.

Sunt asociate deobicei cu un patronim (e.g. Ionescu, Ștefănescu, etc.), fac referire la apartenența de o localitate (e.g. Bălțătescu - Bălțătești), la un neam/clan (e.g. Baboiescu, Buzescu, Lungulescu, etc.).

O posibilă explicație ar fi prin numele unei posibile localități — Busiceștii (cu posibile variații), descendența dintr-un anume Busici (cu etimologie a rădăcinii incertă).

Până unde ați ajuns cu cercetarea? Care este cel mai vechi document unde apare numele? Apare peste tot în aceeași formă? Despre ce zonă vorbim?

Vrabie Constantin Radu

Este vorba de valea superioara a Dambovitei, fostul judet Muscel, actual Arges.
Sunt in zona satele vecine (Rucar, Dragoslavele, Namaiesti) nume de la care ar putea deriva numele Busicescu, de exemplu: Busiocescu, Busuiocescu.
Este posibila o asa transformare? Va multumesc

bendorna

Sigur e o transforame, mai degraba de la Busuioc-escu
Statistic vorbind Busuiocescu e foart frecvent in zona

Screenshot 2024-02-14 103647.png

Gasesti

andreicucuruz

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Feb 14, 2024, 11:28 AMEste vorba de valea superioara a Dambovitei, fostul judet Muscel, actual Arges.
Sunt in zona satele vecine (Rucar, Dragoslavele, Namaiesti) nume de la care ar putea deriva numele Busicescu, de exemplu: Busiocescu, Busuiocescu.
Este posibila o asa transformare? Va multumesc

Sigur, este nu numai posibil cât și foarte probabil. Încercați să mergeți pe firul patern al numelui să vedeți unde ajungeți cu prima atestare.

Vrabie Constantin Radu

Am mai gasit un nume in zona "Busicioiu". PAre mai apropiat de Busicescu.

Vrabie Constantin Radu

Revin.
Singura familie din catagrafia de la 1838 care s-ar protrivi ca pronume Simion cap familie/Stana sotie/Ion fiu  (pentru ca Busicescu nu exista in acel document) are numele de Ceapraz. Ieri am descoperit intr-un registru de stare civila de la 1867 cum ca o anume Maria Moiceanu este trecuta ca fiica a lui Nita Aldea Busicescu dar in alte documente ulterioare este trecuta ca fiica a lui Nita Aldea Ceapraz. Mi se par 2 coincidente prea mari pentru niste nume destul de rare in zona. Este posibil oare sa fi filosit aceste nume alternativ?? Ati mai auzit de aceasta situatie?

andreicucuruz

Salutare Radu,

Sigur, dovadă mai bună decât asta este puțin probabil să găsești. Coroborat și cu ce discutasem în acest post (https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=73.msg510#msg510), aș zice că șansele sunt extrem de mari ca identificarea să fie corectă.

Apariția supranumelor alternative în documente reprezintă norma și situația absolut naturală în sec. 18-19, fiind vorba de o perioadă în care nu avem nume de familie oficializate.

De altfel, ce ai întâlnit tu aici este defapt o echivalență de supranume dedusă (uneori ea poate fi și articulată clar în document, e.g. Busicescu sau Ceapraz, Busicescu ce-i zic și Ceapraz, etc.). Astea sunt situații fericite căci de cele mai multe ori, chiar dacă știm că un supranume alternativ a existat, lipsa documentelor nu ne permite să îl deducem.

Vrabie Constantin Radu

multumesc mult. Poate voi gasi informatii suplimentare in mitricile parohiale ale satelor. Va multumesc!

dumiac

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Apr 10, 2025, 10:30 AMEste posibil oare sa fi filosit aceste nume alternativ?? Ati mai auzit de aceasta situatie?

Am întâlnit și eu această situație, pot să vă dau două exemple din Roșiorii de Vede. O familie care în actele de stare civilă de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX apare mereu cu numele Constantinescu, avea porecla Colțatu. În presa din perioada interbelică apar des amândouă numele împreună (Constantinescu Colțatu) dar uneori numai Constantinescu și în câteva cazuri numai Colțatu. E de presupus că au ținut să folosească porecla pentru a se diferenția de alți Constantinești; am descoperit de exemplu că în același oraș mai era o familie Constantinescu Cociu.

Altă familie se trăgea din Mihai Abagiu, care în 1868 era deja răposat. Fiul lui apare în acte uneori ca Tache Mihale, alteori ca Tache Mihale Abagiu. Dat fiind că profesia lui Tache apare ca fiind cojocar sau abagiu, e foarte probabil ca supranumele tatălui să fi fost pur și simplu meseria lui. Tache a avut mulți copii. Pe marginea actelor de naștere ale unora dintre ei s-a adăugat în anul 1950 o rectificare prin care numele de familie se schimbă din Abagiu în Mihăilescu. Deci din câte se pare, au fost folosite în paralel două nume de familie, unul derivat din numele de botez al bunicului, iar celălalt din meseria lui.