Acte personalități

Creat de Andrei Jipa, Dec 08, 2025, 12:31 AM

« precedentul - următorul »

idna

Rămân în Craiova, pentru ceea ce ar trebui să fie înregistrarea nașterii lui Jean Negulesco.

Am rămas surprins de prenume, Iancu, eu îl știam drept Ioan (Negulescu). Am căutat rapid ceva informații, pentru a avea siguranța că este înregistrarea corectă (pe lângă faptul că un alt Negullescu sau Negulescu nu găsesc la 1900 în Craiova). Tatăl, Ghiță, comerciant, strada (Lupului, am găsit undeva că acum este Caragiale, și știu că pe această stradă se găsea pe o casă o placă ce amintea de el), inclusiv despre prenumele Iancu.

Nu mă împac cu data nașterii (actul este din 1 martie, cu nașterea pe 28 februarie, iar online am găsit că era născut pe 29 februarie / stil vechi), respectiv cu vârsta mamei și un articol (link mai jos) conform căruia tatăl avea deja 4 fete la acel moment. Dar pentru ambele ar exista explicații, mă gândesc (aș mai putea eventual căuta în arhivă, nașteri de surori, căsătorie părinți).

Articole:

https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/bonton-singurul-roman-care-a-avut-hollywood-ul-la-picioare-este-aproape-uitat-in-tara-natala-262365

https://tribuna.us/romania-nevazuta-jean-negulesco-cel-mai-faimos-regizor-roman-de-la-hollywood/ (surori, poreclă Iancu, pe care o prefera)

https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/povestea-de-film-a-lui-jean-negulesco-singurul-2249127.html (discuție cu Brâncuși, acesta îl apelează Iancu)

DJ-FD-00001-95-1-1900-1_3 (107)23.jpg

Andrei Jipa

Înregistrarea nașterii lui Mircea Eliade:
Gheorghe-Mircea, fiul locotenentului Gheorghe Eliad și al Jeanei St. Vasilescu
Născut la 28 februarie 1907 la București, după declarația unui vecin, Nicolae S. Drăghiescu.
Apare și mențiunea căsătoriei cu Nicoleta-Jana Mareș la 19 noiembrie 1967.

Pages from MB-FD-00078-1907-04_02 Mircea Eliade.jpg

Andrei Jipa

Citat din: idna din Feb 19, 2026, 11:34 PMNu mă împac cu data nașterii (actul este din 1 martie, cu nașterea pe 28 februarie, iar online am găsit că era născut pe 29 februarie / stil vechi)

Și în cazul lui Eliade, data nașterii în unele surse online apare ca fiind 9 martie. Dar conform actului, s-a născut la 28 februarie. Cred că este posibil ca aceste date să vină din surse narative (auto)biografice, care nu respectă neapărat datele din acte.

EDIT: am fost curios și am citit puțin: se pare că tatăl lui Eliade, un ortodox practicant, l-a serbat pe Mircea pe 9 martie, dată care corespunde cu praznicul celor 40 de mucenici, deși data reală a nașterii ar fe de 28 februarie/13 martie.

dumiac

Merită observat că 29 februarie 1900 (stil vechi) a fost tocmai data la care decalajul dintre calendarul iulian și cel gregorian a crescut de la 12 la 13 zile, calendarul gregorian neavând data de 29 februarie 1900. Nu am dovezi concrete, dar o explicație destul de simplă în cazul lui Jean Negulesco ar fi că la un moment dat, cineva a transformat greșit în stil nou, adăugând fie 13 zile la data nașterii (28 februarie), fie 12 zile la data actului de naștere (1 martie) și ajungând astfel la 13 martie, data nașterii care apare pe Wikipedia și care în stil vechi este 29 februarie.