Blog

Creat de andreicucuruz, Apr 11, 2024, 05:06 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Vă propun lansarea unui blog unde să postăm povestiri din cercetările personale.

Fie că este vorba despre povestea unei cercetări de succes pe una dintre ramurile familiei, a dezlegării unor aspecte din istoria unei localități sau pur și simplu o descriere a potecilor bătătorite pentru a identifica un strămoș  — cred că ar putea fi o modalitate de a inspira și, dacă nu, măcar o ocazie bună (și deseori necesară) de a clarifica și sistematiza documentele și informațiile adunate.

Later edit: A fost implementat > https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=322.0

Andrei Jipa

Mi se par foarte interesante poveștile pe care le conțin actele de stare civilă, dincolo de detaliile tipice cu datele și numele părinților și martorilor.

Iată aici un exemplu:

Citat(...) sa presantat femeia Elena Dumitru Anghel Jică de ani două-zeci și cinci de profesiune muncitoare și domiciliată în această comună Chiojd care nea presantat așa cum la găsit lângă poteca ce vine dinspre Comuna Star-Chiojd Județul Prahova în livedea cu pruni a lui Stefan Jica din această comună Chiojd, mai fiind față Stefan Jica și Dumitru Anghel Jica ambii domiciliați în Comuna Chiojd, un copil de curând născut pe care l-am constatat că este de sex masculin, parând a fi în vârstă de una zi. El a fost găsit înfășat întro cârpă albă de pânză de casă, întro bucata de rochie culoare roșie de lână tot de casă și întro altă bucata tot de lână învargată și capul acoperit cu o bucată pânză de satin subtire culoare albă. Ne putând lua nici o știre de urma acestui copil eam dat numele de Dumitru și pronumele de Chiojdeanu după care l-am încredinzat dimpreună cu vestmintele aflate asuprăi femeiei Elena Dumitru Anghel Jică din această comună Chiojd. De toate acestea am dresat presentul act în ființa ceruților doii martori și anume: Dumitru Munteanu Jandarm Sergent de ani trei-zeci și cinci și Dumitru Gheorghe Izbășoiu de ani două-zeci și patru de profesiune proprietar (...)

andreicucuruz

Într-adevăr, fascinant. Am întâlnit și eu declarații similare - la fel, se prezintă amănunțit împrejurările găsirii copilului.

Bag de seamă că se străduiau să respecte art. 44 din codul civil.

CitatArticolul 44
Veri'cine va găsi unu copilu nou'nascutu va fi datoru a'lu incredinta oficiarului stării civili împreună cu tote hainele şi obiectele găsite la copilu şi a declara tote împrejurările timpului şi locului unde'lu va fi gasitu.
Oficiarulu stării civili va întocmi îndată procesu verbale aratatorul de tote împrejurările, în cari se va cuprinde vîrsta copilului după aparinta, secsul şi numele ce i se va da şi autoritatea civile la cari se va fi încredinţată.
Acestu procesu verbale se va trece în registru.

Cosmin

Dacă alegeți să creați un blog, vă recomand platforma WordPress.

Corneliu

Am reușit să îmi extind arborele genealogic pînă la anul aproximativ 1670. Aceasta referitor la un neam de țărani. Norocul a constat în faptul că în recensămîntul 1774, erau prezente informații despre 3 generații.
Satul Vălcineț ținutul Orhei.
Dumitrache sîn Enache;
Enachi sîn Tofanii.

Din datele personale aflate din condicile anilor 1812-1835, am aflat despre Ioan și Andrei, ambii fii unui Dumitrache, au și purtat ceva timp familie cu sens patronimic. Apoi Ioan șia schimbat familia în Zestre, posibil după al doilea mariaj și după mutarea în gospodăria femei. ZESTRE/ZĂSTROI - bărbat care se mută în gospodăria femei.
Fratele Andrei a preluat familia de la fratele său peste ceva ani.-un lucru des întălnit și la alți țărani.
Ioan e scris că e născut 1755-o greșeală, el născut apr. anii 60 același secol.
Tatăl Dumitrache respectiv era născut în anul 1735.
Tatăl său Enache în anul apr. 1700 (Dumitrache avea un frate mai mare Tudose).
Iar mama lui Enache Tofania în anii 1670.
Dar de ce ia fost indicat mama dar nu tata ca în cazurile generale. Nu prea am idee.
Sau în genere Tofanii e tatăl....

Andrei Jipa

Citat din: Cosmin din Aug 12, 2024, 06:22 PMDacă alegeți să creați un blog, vă recomand platforma WordPress.

Eu am presupus ca e vorba de un "blog" aici pe forum?

CitatAm reușit să îmi extind arborele genealogic pînă la anul aproximativ 1670.
Impresionant!

andreicucuruz

Citat din: stratocaster din Aug 16, 2024, 09:04 PMEu am presupus ca e vorba de un "blog" aici pe forum?

E foarte bine și aici. Mă gândeam inițial la o pagină de blog clasică pentru eventualele articole de mari dimensiuni, cu povești de succes. Dar cred că, cel puțin pentru moment, ar fi mai bine să concentrăm discuțiile și informația într-un singur loc.

Cosmin

Citat din: stratocaster din Aug 16, 2024, 09:04 PMEu am presupus ca e vorba de un "blog" aici pe forum?

Forumurile au devenit din ce în ce mai nefrecventabile începând cu 2010.

Citat din: andreicucuruz din Aug 16, 2024, 09:24 PME foarte bine și aici. Mă gândeam inițial la o pagină de blog clasică pentru eventualele articole de mari dimensiuni, cu povești de succes. Dar cred că, cel puțin pentru moment, ar fi mai bine să concentrăm discuțiile și informația într-un singur loc.

Decizia e destul de grea, am spus mai sus de ce. Personal, aș opta pentru crearea unei categorii pe site-ul principal. Pe forum aș forța vizitatorul să își creeze cont pentru a accesa conținutul postărilor.

andreicucuruz

Citat din: Cosmin din Aug 17, 2024, 01:47 PMForumurile au devenit din ce în ce mai nefrecventabile începând cu 2010.

Au pierdut din popularitate, corect, dar comunități au rămas.

Eu urmăresc și comunitățile (grupurile) de genealogie de pe facebook însă chiar dacă acolo vorbim de un numar impresionant de membrii, discuțiile sunt limitate, nu există oportunitatea și nici membrii nu sunt dispuși să discute un subiect pe larg.

Citat din: Cosmin din Aug 17, 2024, 01:47 PMDecizia e destul de grea, am spus mai sus de ce. Personal, aș opta pentru crearea unei categorii pe site-ul principal. Pe forum aș forța vizitatorul să își creeze cont pentru a accesa conținutul postărilor.

Vă referiți la o eventuală secțiune pe site unde să postăm articolele de tip blog? Ar fi o idee.

Condiționarea vizualizării conținutului de crearea unui cont ar limita serios indexarea și apariția articolelor în motoarele de căutare.

Cosmin

Citat din: andreicucuruz din Aug 17, 2024, 05:34 PMVă referiți la o eventuală secțiune pe site unde să postăm articolele de tip blog? Ar fi o idee.

Da.

Citat din: andreicucuruz din Aug 17, 2024, 05:34 PMCondiționarea vizualizării conținutului de crearea unui cont ar limita serios indexarea și apariția articolelor în motoarele de căutare.

Depinde. Cred că se poate ca accesul să fie permis doar boților care indexează. Dacă nu, atunci puteți seta ca un vizitator să vadă un anumit procent din conținut. De asemenea, puteți proceda ca softpedia în cazul fișierelor atașate, care pot fi accesate doar de membri.

andreicucuruz

Citat din: Cosmin din Aug 17, 2024, 07:22 PMDepinde. Cred că se poate ca accesul să fie permis doar boților care indexează. Dacă nu, atunci puteți seta ca un vizitator să vadă un anumit procent din conținut. De asemenea, puteți proceda ca softpedia în cazul fișierelor atașate, care pot fi accesate doar de membri.

Nu știu dacă am avea vreo motivația pentru a limita accesul la discuțiile de aici. Cum spuneați și dvs., popularitatea acestui mediu de discuție oricum este în scădere - în plus, comunitatea interesată de genealogie este și așa mică, nu ne permitem să o îndepărtăm și pe aceasta.

Corneliu

Bună seara,
 Dragi colegi, vă propun să descoperiți o istorie interesantă a satului străbunilor mei, satul Costești vechi, de la fundul Prutului. Atașez un link la un articol "TIMP".
https://timpul.md/articol/costesti-povestea-satului-de-sub-ape-45956.html