Caut actul de naștere al lui Basili / Vasili Dimitrov – București, aproximativ 1

Creat de FERNANDA PIERRE DIMITROV MENEGHEL, Aug 15, 2026, 03:17 AM

« precedentul - următorul »

FERNANDA PIERRE DIMITROV MENEGHEL

Bună ziua,

Vă rog să mă ajutați cu o cercetare genealogică privind strămoșul familiei mele, Basili Dimitrov, al cărui nume poate apărea în documente și sub forme precum Vasili, Vasile, Vasil sau Basil Dimitrov, eventual Dimitroff / Dimitrof.

Conform documentelor de familie pe care le avem în Brazilia, el s-a născut în București, România, aproximativ în anul 1910.

Am început deja să cercetez registrele de stare civilă pentru București disponibile online și am verificat indicii pentru anul 1910, fără să găsesc până acum un rezultat sigur. În prezent verific și anul 1911.

Deoarece numele Dimitrov pare a fi de origine bulgară, mă întreb dacă familia ar fi putut fi de origine bulgară, deși nașterea lui Basili/Vasili ar fi avut loc la București.

Aș dori să vă întreb dacă cineva cu experiență în registrele vechi din București ar putea să-mi ofere câteva îndrumări:

– În ce alte registre sau fonduri arhivistice ar trebui să caut?
– Numele Dimitrov putea fi înregistrat sub o altă formă în registrele românești din acea perioadă?
– Există registre speciale sau alte surse pentru familiile de origine bulgară care locuiau în București?

Scopul cercetării este identificarea actului de naștere al lui Basili/Vasili Dimitrov și continuarea documentării genealogiei familiei.

Orice informație sau sugestie ar fi foarte apreciată.

Vă mulțumesc anticipat pentru ajutor!

dumiac

Bună ziua și bine ați venit pe forumul Genealogica!

Numele Dimitrov este într-adevăr, foarte probabil, de origine bulgară. În partea de sud a României, inclusiv în zona orașului București, au imigrat destul de mulți bulgari pe vremea când teritoriul actual al Bulgariei făcea parte din Imperiul Otoman, dar și după aceea.

Citat din: FERNANDA PIERRE DIMITROV MENEGHEL din Aug 15, 2026, 03:17 AM– Numele Dimitrov putea fi înregistrat sub o altă formă în registrele românești din acea perioadă?
Merită luată în considerare și posibilatea ca numele să fie scris cu -u- în loc de -i- ca a doua literă. De exemplu, în Anuarul Socec din 1912, partea a III-a, Adresele din București – Domiciliile particulare, nu apare decât numele de familie Dumitrof, în timp ce alte variante precum Dimitrov, Dimitrof sau Dumitrov lipsesc. Cu siguranță este vorba de o standardizare a numelor de familie, căci și un nume mai frecvent precum Dumitrescu apare doar în varianta cu -u-, deși trebuie să fi fost unii purtători ai acestui nume care ar fi preferat varianta Dimitrescu.

Citat din: FERNANDA PIERRE DIMITROV MENEGHEL din Aug 15, 2026, 03:17 AM– În ce alte registre sau fonduri arhivistice ar trebui să caut?
În funcție de cât de sigure sunt informațiile pe care le aveți, merită să lărgiți căutarea la alți ani sau la alte localități. Registrele de stare civilă din București au fost digitalizate doar pentru perioada 1902-1913, astfel încât dacă strămoșul dumneavoastră s-a născut de fapt în 1914, actul lui de naștere nu este online.

Site-ul Arhivelor Naționale permite căutarea după câmpuri. De exemplu, la această căutare am selectat cote arhivistice începând cu MB (Municipiul București) și fișiere atașate (practic este vorba aproape întotdeauna de indexurile registrelor de stare civilă) care conțin secvența de litere Dimitrov. Printre rezultate nu apare niciun act de naștere pe numele Dimitrov. Din păcate, căutând după mai multe variante ale numelui de familie, și încercând și cote care încep cu IF (județul Ilfov), nu am putut identifica nicun act de naștere pe numele Vasili Dimitrov sau asemănător. Însă, din câte am înțeles, acest motor de căutare după câmpuri nu este perfect și poate omite rezultate relevante.

Este posibil ca strămoșul dumneavoastră să se fi născut într-o localitate din apropierea Bucureștiului, dar la sosirea în Brazilia să fi declarat, pentru simplitate, că s-a născut la București. Conform articolului de pe Wikipedia, în jurul Bucureștiului au existat comunități de bulgari în mai multe localități. Unele dintre ele au fost ulterior înglobate în municipiul București, cum este de exemplu fosta comună Dudești-Cioplea, ale cărei registre de stare civilă se află la arhivele municipiului București, însă nu au fost digitalizate. Alte localități cu comunități de bulgari se află actualmente în județul Ilfov, dar registrele de stare civilă au fost digitalizate doar parțial – puteți vedea aici lista registrelor digitalizate.

Citat din: FERNANDA PIERRE DIMITROV MENEGHEL din Aug 15, 2026, 03:17 AM– Există registre speciale sau alte surse pentru familiile de origine bulgară care locuiau în București?
La această întrebare, din păcate, nu mă pricep să vă ajut. Registrele de stare civilă includ toate persoanele de pe teritoriul României, indiferent de etnie sau confesiune. Mai departe de atât, ați putea încerca să întrebați la bisericile comunității bulgărești, dacă aveți noroc e posibil ca unele dintre ele să păstreze registre parohiale de la începutul secolului XX.

În orice caz, v-aș sfătui să încercați să extrageți cât mai multe informații din documentele pe care le aveți în Brazilia – de exemplu, dacă localitatea în care s-a născut Basili Dimitrov este notată cu precizie, ce rude a mai avut în România, ce religie a avut (majoritatea bulgarilor sunt ortodocși, dar în România există și comunități catolice) ș.a.m.d. Orice informație poate ajuta la restrângerea căutării și, eventual, la identificarea corectă a actului de naștere.