Meniu Principal

Ajutor cu mitrica din Bassarabia

Creat de monicab, Aug 08, 2026, 10:53 PM

« precedentul - următorul »

monicab

Buna ziua !

Am dat de un act in (cred) romana chrilica, si nu prea reusesc sa il descrifrez. Ce ma intereseaza in mod particular e : satul miresei (sau cel al martorilor mirilor) si prenumele tata-lui.

Este vorba de a doua casatorie de pe pagina. Informatiile pe care le descrifrez :
Feodor Semionov,feciorul răposatului țăran Simion Hodorojě, din satul Gordineștii, de lege pravoslavnic, întâia cununie

Fata mare Agripina Kondra .... de lege pravoslavnică, întâia cununie

Multumesc foarte mult de ajutor !

Mikhail Nikolaesh

Bună.  :)

Salut! Documentul nu este în română chirilică, ci în limba rusă (ortografia țaristă din sec. XIX). Toate registrele parohiale din Imperiul Rus se completau doar în rusă.
Din acest motiv ai citit greșit numele. Iată datele corecte pentru a doua căsătorie de pe pagină:
  • Mirele: Feodor Epimahov (Ѳеодоръ Епимаховъ), 36 ani.
  • Mireasa: Fata mare Stefanida (Стефанида), 17 ani (nu Agripina).
  • Tatăl miresei: Răposatul țăran Grigorie Rudenco (Григорій Руденко).
  • Satul miresei (și al mirelui): Satul Dmitrievca (Дмитріевка). În dreptul miresei scrie ,,din același sat" (Тогоже селенія), adică tot din Dmitrievca.

Am făcut OCR prin Gemini Pro 3.1 AI și am salvat traducerea originală. Pot exista greșeli, dar este mai bine decât nimic. ::)

Andrei Cucuruz

Scriitura este în alfabet chirilic românesc.

- Fteodor Simioanovu, feciorul răposatului țăran Simioan Hodorogea din satul Horghinești (36 ani)
- Agripina fiica țăranului Condrat Budurin din satul Perenii (17 ani)

monicab

Multumesc mult ! Sunt apoape sigura ca e Romana da, am impresia ca cele mai vechi mitricale din bassarabie erau in romana chirilica, si apoi au trecut in rusa.
Traducera lui Andrei coincide cu ce caut, si Pereni e satul de langa Gordinesti, deci se pupa perfect.
Mersi pentru ajutor la amandoi !!