Main Menu

Ajutor act deces

Creat de Profiri Alexandru, Iun 24, 2026, 01:27 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Citat din: Profiri Alexandru din Iul 01, 2026, 02:29 PMdeci probabil acest Constantin moare la un moment dat
Într-adevăr, dedesubt apare scris cu albastru "mort", deci e probabil ca acest Constantin să fi murit la scurt timp după naștere

Andrei Cucuruz

Citat din: Andrei Jipa din Iul 01, 2026, 01:57 PMPentru 1/1864:
29. 1 Iul.: Gheorghe fiul lui Ștefan Redeanu(?) dar e o foarte mică posibilitate să fie Jidanu
30. 1. Iul.: Ionu fiul lui Vasili Profiri și al Paraschivei, cultivatori; nași: Zăveti(?) Moisei cu Maria
51. 1 Nov.: Ștefan fiul lui Ion Profiri și al Mariei, cultivatori, nași: Costache Pană cu Dotina

29. Și eu văd Rădeanu, nu cred că poate  fi Jidanu; același nume apare și la nr. 21
51. La nași e Dafina.

Andrei Cucuruz

Citat din: Andrei Jipa din Iul 01, 2026, 01:57 PMZăveti Moisei

Foarte interesant acest nume. Nu l-am mai întâlnit ca prenume până acum. De altfel acest nume este destul de răspândit în regiunea mea de interes imediat (jud. Neamț) ca nume de familie vechi (în formele Zavate,  Zavati, Zăvati). Până acum am fost înclinat să le pun în legătură mai ales cu termenul zăvat (https://dexonline.ro/definitie/z%C4%83vat), aceasta părându-mi explicația cea mai firească.

Îmi confirmă încă o dată faptul că foarte multe dintre numele de familie de astăzi au o origine antroponimică, chiar dacă aceasta nu mai este deloc evidentă la prima vedere astăzi. În cazul de față, este posibilă o legătură cu prenumele Savatie, în forma menționată de Iorgu Iordan aici: https://dexonline.ro/intrare/Savatie/195151

Profiri Alexandru

Interesantă legătura cu exemplul 2, Savatie, deși pare foarte îndepărtat în timp. La mine în comună încă există acest nume de familie, Zavate/Zăvate și pronunțat în diferite forme Zăvate/Zăvati. Un exemplu interesant, de nume care se păstrează secole, în diferite documente de proprietate ale răzeșilor se face trimitere la bătrânii care erau curgători din cei care au bătut parul. Acești bătrâni ar fi trăit pe la 1470, iar unul dintre ei se numea Corozăl, același nume se păstrează și astăzi sub forma Corozel.