Rugăminte transliterare foaie de zestre

Creat de Claudia Nastase, Mai 23, 2026, 10:10 PM

« precedentul - următorul »

Claudia Nastase

Mă puteți ajuta, vă rog, cu transcrierea acestui document de la 1738 - Foaie de zestre făcută de Bălașa Uescu?

andreicucuruz

Foarte interesant. În ce context ați dat de acest document, dacă îmi este permis să întreb?

Din câte văd, la prima vedere, sunt destul de multe arhaisme și cuvinte ce țin de vocabularul vestimentar, bijuterii, chestiuni întâlnite adeseori în foile de zestre. Scrierea este frumoasă dar documentul trebuie transcris cu dicționarul aproape. Am să încerc zilele astea să îl parcurg. Cu cât mai mulți ochi, cu atât mai bine.

Claudia Nastase

Contextul este încercarea de a întocmi un arbore genealogic al boierilor Uești din Argeș, pe care o face un prieten (eu doar îl ajut). Documentul a fost copiat de la DANIC. Mulțumim mult pentru ajutor!

andreicucuruz

O primă încercare, cu dicționarul lângă mine. Foarte probabil sunt și greșeli sau interpretări eronate, de aceea rog pe cei care vor îndrăzni să parcurgă documentul să semnaleze greșelile. Menționez că transcrierea nu a normalizat ortografia fonetică.

Metrop(olia) București, pach. 139, doc. 2
Sigiliu (Direcțiunea generală a Archivelor Statului)

Foaea de zestre, leat 7247, oct(ombrie) (1738)

S-au scris în condică:
No. 4182: optu
No. 2: sinetu

7247 - octombrie
5509
= 1738

+
Însemnarea foi(i) de zeastre dup(ă) cum arat
anume oct(omvrie) 7247

+ 1 dulamă dă canavăți(?!) veardi
  cu flor(i) dă fieru cu pacea de samur

+ 1 rochie dă atlazu cu flori de de fir

+ 1 rochie dă sandal (?!) vărgată

+ 1 gheiordie (=ghiordie) de atlazi îmblănit(ă)
  cu flori de fir, cu cacon

+ 1 zăbun de diemii (=dimie)(?), roșul

+ 1 brâu cu căp(ă)tei de fir

+ 1 păreche cercei dă auru cu smaragdur(i)
  cu peciearile dă mărgăritar

+ 1 păreache dă cercei dă argint
  poliiț(i), cu pecer dă mărgăritar

+ 40 răm(ă)tori (?) (ar fi ciudată, totuși, poziționarea în listă)

Pag. 2 - stânga

+ 1 enelu (=inel) dă auru cu zanfir
+ 1 enel dă argint cu piintei (?)
+ 7 șăre dă mărgăritar
+ 7 ei (=ii) cu mătăsur(i)
+ 3 ei cu fioru
+ 4 mărămi (=maramă) dă (î)nainte cu fir
+ 1 masă aleasă
+ 12 șărveturi

+ 1 masă vărgată cu peșchir împrejur

+ 10 tipsii dă cos(i)tor
+ 10 t(a)l(ere) dă cos(i)tor
+ 1 sfeașnecu dă alamă cu mucările
+ așternut dup(ă) cum să cade

+ 2 perne mari au rățeale(?) împlute cu fir
+ 4 perne mici, au rățeale(?) și împlute cu fir

Pag. 2 - dreapta

+ 1 cearșaf cu mătăsur(i)
+ 1 cearșaf alesu
+ 1 măramă de măinii
+ 1 plapomă dă sasdan (?)
+ 1 pilot(ă) cu bogasi(e)r roșul

+ 7 boi
+ 4 vaci
+ 1 căruță cu 4 cai telegari
+ 2 feate dă țigan
+ 12 mătci (=probabil de stupi)
+ 2 suflet(e) de rumăn din Loviște

+ parte coastă dă moșiie din Lălăceas(a) ce va fi ot Loviște

+ de la noi aceastea iar de la Dumnezău milă și dar

Sigiliu / semnătură

(inel sigilar/sigiliu) Balașa Uiasca (?) ....p(aha)r(niceasa) ? (...)

Claudia Nastase

Mulțumim frumos! Apreciem foarte mult ajutorul pe care ni l-ați dat. Speram să obținem și nume, dar faptul că documentul nu conține - cel puțin aparent - și informații utile pentru arborele genealogic nu-i scade cu nimic valoarea documentară.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PMS-au scris în condică:
No. 4182: optu
Poate și opisu 2

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM+ 1 dulamă dă canavăți(?!) veardi
Poate can(a)vățu, de la canavață, pânză groasă.

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PMcu flori de fir, cu cacon
Cacom = hermelină

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM+ 1 păreche cercei dă auru cu smaragdur(i)
  cu peciearile dă mărgăritar
Mai este ceva aici dedesubt, cred că 30 oi. Ciudată poziționarea, dar poate face râmătorii de dedesubt mai explicabili.

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM+ 1 plapomă dă sasdan (?)
Deși pare a fi un t aruncat acolo (satdal?), cred că este totuși sandal (= țesătură de mătase), ca la rochia de mai sus.

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM+ 1 pilot(ă) cu bogasi(e)r roșul
Seamănă cu un r aruncat final, dar trebuie să fie bogasiu = stofă orientală.

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM+ 12 mătci (=probabil de stupi)
Poate fi și 15

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM+ parte coastă dă moșiie din Lălăceas(a) ce va fi ot Loviște
La coastă eu văd mai degrabă un n inițial. Deci tine mai degrabă spre noast(r)ă.

Citat din: andreicucuruz din Mai 26, 2026, 08:11 PM(inel sigilar/sigiliu) Balașa Uiasca (?) ....p(aha)r(niceasa) ? (...)
Aici eu cred că ar putea fi două persoane semnatare, pentru că par a fi două semnături dedesubt (aproape identice) și două majuscule mai proeminente. Ar putea fi Balașa ot Rogoj si Iriemia. Dar în afară de Balașa, restul literelor nu îmi sunt clare.

andreicucuruz

Mulțumiri pentru completări. Sunt de acord cu majoritatea.

Citat din: Andrei Jipa din Mai 27, 2026, 08:01 AMDeși pare a fi un t aruncat acolo (satdal?), cred că este totuși sandal (= țesătură de mătase), ca la rochia de mai sus.
Te referi la prima literă aruncată? Eu văd o virguliță acolo, spre deosebire de "t"-ul de mai jos de la pilot(ă).

s-t.jpg

Iar a doua literă aruncată e ciudată căci pare a fi folosită ca "n" dar și "l" la rochia de sandal. Sunt de acord că în context sandal se potrivește cel mai bine în ambele variante și probabil asta e transcrierea corectă.

sandal.jpg

Citat din: Andrei Jipa din Mai 27, 2026, 08:01 AMAici eu cred că ar putea fi două persoane semnatare, pentru că par a fi două semnături dedesubt (aproape identice) și două majuscule mai proeminente. Ar putea fi Balașa ot Rogoj si Iriemia. Dar în afară de Balașa, restul literelor nu îmi sunt clare.

Da, destul de clar acum când revăd că sunt două semnături. Interesantă interpretarea lui ot dar în acest caz este mai puțin probabil să fie urmat imediat de litera "r", piciorul fiind destul de deplasat față de burta literei, or restul literelor "r" din text sunt legate bine. Mie grupul "Uias(a)" mi se pare destul de convingător însă finalul nu știu cum să-l interpretez. Dacă mă uit mai bine, pare și ceva mai șters decât restul numelui. Iar la al doilea nume, oare poate fi p(aha)r(nic) Ion(e)scul? Litera "s" mi se pare destul de clară.

semnaturi.jpg

Claudia Nastase

Uiasca e sigur - era Bălașa Fărcășanu, căsătorită Uescu. Poate foaia de zestre să fi fost pentru o fiică a ei căsătorită cu un paharnic? Ar putea fi cumva Olănescul în loc de Ion(e)scul?

Andrei Jipa

Într-adevăr, dacă ar fi "ot", litera "r" nu prea corespunde.

Citat din: Claudia Nastase din Mai 27, 2026, 06:21 PMUiasca e sigur - era Bălașa Fărcășanu, căsătorită Uescu.
Chiar dacă era căsătorită Uescu, nu este neapărat ca semnătura să reflecte numele soțului, supranumele putând fi numele tatălui, mamei, socrului, numele mic al soțului, locul de baștină, sau o altă poreclă oarecare. Nici faptul că în alte documente semnează cu "Uiasca" nu este o garanție că aici trebuie să fie la fel. Sunt mai multe exemple pe forum cu situații similare, aici este un altul:
https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=271.msg1866#msg1866
Acestea fiind zise, Uiasca pare a se potrivi, într-adevăr. Dar sunt de acord cu @andreicucuruz , s-ar potrivi "Uiasa" sau "Oiasa" și ar mai urma niste litere greu de descifrat.

Citat din: Claudia Nastase din Mai 27, 2026, 06:21 PMPoate foaia de zestre să fi fost pentru o fiică a ei căsătorită cu un paharnic? Ar putea fi cumva Olănescul în loc de Ion(e)scul?
Nu exclud Olănescu, dar as avea o altă ipoteză. Cred că e destul de neobișnuit ca ginerele să semneze o foaie de zestre. De regulă semnatarii sunt părinții, eventual frații miresei, uneori scriitorul și poate câțiva martori. Ginerele are uneori o declarație de primire, dar acesta cred că încep să apară mult mai târziu.

Dat fiind că și semnăturile sunt atât de similare, ceea ce cred că ar putea fi este:
Balașa Oias(c)a soața P(r/o) Oiescu

Cu mențiunea că P-ul acela este foarte diferit de multele p-uri care apar în restul textului. Litera de după seamănă și cu r dar și cu o/u, așa cum apare în "aoru":
Screenshot_20260527-175946.png

Pr. ar putea fi paharnic, pitar, sau mai puțin probabil preot.

andreicucuruz

Citat din: Andrei Jipa din Mai 27, 2026, 07:08 PMBalașa Oias(c)a soața P(r/o) Oiescu
Da, așa-i, soața sau soția lui Oiescu are cel mai mult sens.

Andrei Jipa

Interesant că la congresul de genealogie tocmai se discută despre această Bălașa
uescu.JPG

Așadar, ar putea fi "Po(lcovnic) Oiescu" acolo.

andreicucuruz

Da, prezintă dl. Bogdan Rădulescu de la București, un descendent al Bălașei de pe ramura Saftei lui Șerban Uiescu (căs. Toma Furduiescu)

Claudia Nastase

Aici,,,parte coastă dă moșiie din Lălăceas(a) ce va fi ot Loviște", ar putea fi Mlăcea în loc de Lălăceasa?

Andrei Jipa

Citat din: Claudia Nastase din Azi la 07:02 PMAici,,,parte coastă dă moșiie din Lălăceas(a) ce va fi ot Loviște", ar putea fi Mlăcea în loc de Lălăceasa?

Mlăcea(sca) se potrivește!

Claudia Nastase

Și da, în scopul acestei prezentări cu titlul ,,Urmaşii marelui comis Bratu din Uieşti. O genealogie a boierilor Uieşti din Argeş" făcute de Bogdan Rădulescu la Congresul de genealogie v-am cerut ajutorul cu acest document. Mulțumim foarte mult încă o dată!