Pentru ziua de târg şi iarmaroacele statornicite la moşia Goeştii

Creat de filedegoesti, Apr 20, 2026, 10:30 PM

« precedentul - următorul »

filedegoesti

Buna seara tuturor! Am cerut scanarea unui dosar numit " Pentru ziua de târg şi iarmaroacele statornicite la moşia Goeştii, a luminăriei sale beizadea Iorgu Şuţul" la SJANIS si am primit o serie de documente. Inca nu reusesc sa descifrez in totalitate ceea ce scrie, asa ca, daca doriti, sa ma ajutati putin cu ceea ce scrie aici. Din ce observ cred ca acele subpuncte notate cu cifre (spre final) sunt zilele in care vor fi stabilite iarmarocul acela, dar nu sunt sigur. Inca mai am nevoie de timp pana invat mai bine cum sa descifrez, iar multe carti nu prea ajuta pentru ca fiecare scrie de mana asa cum stie (chestie valabila si pana astazi). Va multumesc frumos!

Andrei Jipa

Salut și felicitări pentru demers!
Nu pare a fi ceva legat de genealogie, dar este un document scris citeț, cu care poți învăța paleografie. Am să transcriu primele propoziții în speranța că te ajută să transcrii singur mai departe. Iar dacă ai incertitudini, poți posta ce ai reușit să transcrii și cineva de pe forum poate completa.

CitatCătră cinstită Visteria Moldovei

beizăde Iorgu Suțul

Fiindcă în înpregiurime(a) moșiei mele Goeștii din țin(u)t(ul) Ieșii să află numai Tărgul Frumos și acela cu dipărtare, dar alt tărg nici iermaroace nu sănt, încăt să urmiază greutăț în alișverișul cel obicinuit între lăcuitori. Iar eu, dorind a statornici la pomenita moșiie 6 adunări de iermaroace pi an și o zi de tărg ...

Acestea sunt primele patru rânduri.
Apoi urmează lista iarmaroacelor:

Citat1. La ziua de sfăntul marile Vasile, Ghen(arie) 1

Ține-ne la current dacă dorești și cu restul transcrierii.

filedegoesti

@Andrei Jipa iti multumesc mult pentru sprijin. Am comandat aceste 173 de pagini din aceasta corespondenta in speranta de a gasi si ceva nume de sateni, dar, dupa cum se intelege, va dura mult timp sa reusesc sa transcriu intreg materialul in limba romana actuala.

Multumesc frumos, din nou!

filedegoesti

Citat din: Andrei Jipa din Apr 21, 2026, 07:56 AMSalut și felicitări pentru demers!
Nu pare a fi ceva legat de genealogie, dar este un document scris citeț, cu care poți învăța paleografie. Am să transcriu primele propoziții în speranța că te ajută să transcrii singur mai departe. Iar dacă ai incertitudini, poți posta ce ai reușit să transcrii și cineva de pe forum poate completa.

CitatCătră cinstită Visteria Moldovei

beizăde Iorgu Suțul

Fiindcă în înpregiurime(a) moșiei mele Goeștii din țin(u)t(ul) Ieșii să află numai Tărgul Frumos și acela cu dipărtare, dar alt tărg nici iermaroace nu sănt, încăt să urmiază greutăț în alișverișul cel obicinuit între lăcuitori. Iar eu, dorind a statornici la pomenita moșiie 6 adunări de iermaroace pi an și o zi de tărg ...

Acestea sunt primele patru rânduri.
Apoi urmează lista iarmaroacelor:

Citat1. La ziua de sfăntul marile Vasile, Ghen(arie) 1

Ține-ne la current dacă dorești și cu restul transcrierii.

Daca aveti disponibilitatea sa ma ajutati cu o traducere integrala la acest document ar fi super. Doar pentru a ma verifica la final. La varsta mea e destul de greu sa inteleg, dar imi voi da silinta cat pot de mult.

Din nou, va multumesc mult, stimate domn!

Andrei Jipa

Poți să îmi spui Andrei te rog? altfel trebuie să folosesc și eu pluralul de politețe :)

O transcriere verbatim a textului original este cronofagă. Pentru mine, nefiind ceva genealogic relevant și nici o provocare la transcriere, este mai eficient să îți rezum conținutul. Altfel, ai nevoie de o transcriere integrală?

În mare, textul continuă că beizadeaua vrea să facă târg în fiecare duminică, ceea ce ar fi util oamenilor și roagă vistieria să se ocupe de statornicirea a șase zile de iarmaroc: Sfântul Vasile, Bunavestire, sfinții împărați Constantin și Elena, Sfântul proroc Ilie, Sântămărie Mare și Sfântul Dumitru.
Data este 20 iunie 1840

filedegoesti

@Andrei Jipa bine, o sa utilizez Andrei.  ;D  ;D

Eu am corespondenta aceasta de aproximativ 200 de hartii, iar chirilica imi da batai de cap. Tot incerc sa descifrez, dar mereu ma pierd sau nu reusesc sa inteleg cuvinte. De aceea aveam nevoie de o transcriere completa, voiam sa pregatesc terenul pentru o viitoare monografie a satului, insa, cum am zis anterior, alfabetul acesta imi da batai de cap.

Sincer sunt curios cum voi reusi sa descifrez si restul 200  :-X

andreicucuruz

Văd că este vorba de dosarul 25/1840 din fondul Vistieriei Moldovei, indexat cu titlu:
Pentru ziua de târg şi iarmaroacele statornicite la moşia Goeştii din ţin.Vasluiului, a luminăriei sale beizadea Iorgu Şuţul, 130 file.

Apartenența la țin. Vasluiului din titlu poate fi o greșeală făcută inițial la inventarierea fondului (am întâlnit și eu astfel de cazuri pentru acest fond) sau pur și simplu să fi fost o realitate administrativ teritorială de la momentul respectiv (1840). Din câte înțeleg pentru acest sat, el a făcut parte din ținutul Cârligătura până pe la 1835, când acest ținut a fost desființat. După, o mare parte din satele cuprinse în fostul ținut au trecut la nou înființatul ocol al Cârligăturii din ținutul Iași.

Dacă vă interesează aspecte demografice ("nume de săteni"), așa cum menționați într-un mesaj anterior, acest dosar, din păcate, este foarte puțin probabil să conțină astfel de date. De aceea, în acest caz, nu cred că merită efortul transcrierii în întregime a acestui dosar de corespondență.

În baza noastră de date avem deja încărcate liste nominale de la recensământul rusesc din 1774 pentru ținutul Cârligăturii și urmează să încărcăm și pe 1820.

Recomand, ca un prim pas în demersurile tale, să prioritizezi consultarea și, ideal, fotografierea integrală a registrelor ce țin de recenzarea populației de la sate din anii următori (din același fond al Vistieriei Moldovei). Transcrierea acestor liste (1832, 1838, 1845, 1852) îți va oferi o situație detaliată nominală a populației din satul Goești. Ca să vin în ajutorul tău, îți ofer cotele concrete pentru dosarele de interes:

• 622/1852 - tăblița birnicilor din oc. Cârligătura, Iași (116 file)
  • 240/1845 - matca comisiei înscrierii dajnicilor din ocolul Cârligătura, țin. Iași (229 file)
  • 260/1838 - matca regularisirii în Vistierie din ocolul Cârligătura, țin. Iași (150 file)
  • 577/1832 - Matca țin. Cârligătura (105 file)

Ulterior fotografierii registrelor, te putem ajuta cu transcrierea satelor de interes.

filedegoesti

@andreicucuruz multumesc mult! O sa incerc fotografierea lor.

Mentionez faptul ca am cerut acest dosar pentru a imi fi util intr-o viitoare monografie a satului, dar speram sa gasesc si nume de familii ale vremii.

Din nou, multumesc!

andreicucuruz

Citat din: filedegoesti din Apr 22, 2026, 10:22 PMMentionez faptul ca am cerut acest dosar pentru a imi fi util intr-o viitoare monografie a satului, dar speram sa gasesc si nume de familii ale vremii.

În general trebuie analizat titlul și descrierea dosarului de interes pentru a evalua dacă prezintă interes deosebit. În acest caz, dat fiind titlul, este de înțeles faptul că dosarul tratează doar problema zilelor de târg şi a iarmaroacelor de la moşia Goeşti. Asta nu înseamnă că nu se pot identifica detalii interesante însă când vine vorba de dosare de corespondență, grosul stă mai degrabă în schimburi de adrese și formalități decât în informație brută.