Denumiri multilingvistice pentru localitățile României

Creat de andreicucuruz, Mar 27, 2026, 09:37 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Am adăugat la căutarea pe localități și câteva denumiri multilingvistice pentru localitățile din zonele multietnice. Nu cred, însă, că setul de date pe care îl am acoperă exhaustiv situația.

Dacă aveți un set de date comprehensiv, mai ales pentru variantele în maghiară și germană și vreți să-l puneți la dispoziție, apreciez!

ml.jpg

Andrei Jipa

Pe Arcanum există o sursă extraordinară pentru localitățile transilvănene, de care eu m-am folosit mult la indexarea conscripției de la 1820.

Szabó M. Atila - Erdély, Bánság és Partium történeti és közigazgatási helységnévtára (2006)

Sunt menționate inclusiv localități dispărute, cu denumirile în diversele limbi și o cronologie a denumirilor și situația administrativ teritorială (unitatea căreia aparțineau)

Un exemplu aici pentru localitatea Dumbrava, apar denumirile alternative (Dobriţinaş, Dobroţinaş, Dobriţel, Dobricel, Dobriţelul Mic, Debreţelul Mic), comuna din care face parte acum (Târgu Lăpuş, Maramureş), denumirile maghiare (Kisdebrecen, Debrecenfalva). Apoi o listă de vreo 20 de referințe datate, de exemplu: Dobriţinaş, Kisdebrecen (Dicţionar 1909). Iar la final o cronologie a situației administrative de la 1603 încoace, de exemplu la 1919-1925 era în plasa Lăpuşul unguresc din Jud. Solnoc-Dăbâca.

Nu cred că este însă ușor de procesat această lucrare, dar cel puțin pentru Transilvania am găsit foarte puține lipsuri. Cred că ar fi o bază solidă pentru evoluția administrativă propusă aici:
https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=642.0

andreicucuruz

Excelent, mulțumesc. Da, arată foarte bine, similar cu ce aveam și eu în gând pentru Genealogica, o evoluție administrativ-teritorială cu denumiri istorice documentată și legată cu sursele istorice din care a fost extrasă.

Materialul, așa cum spui, nu este chiar facil de parcurs și extras într-o manieră sistematică dar nici imposibil.

Dacă vreun împătimit  ;D și bun cunoscător al localităților transilvănene are chef să documenteze legenda de surse și să parcurgă sistematic (legând de denumirile actuale (cu link spre codurie SIRUTA), ar fi o contribuție importantă.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Iun 04, 2026, 11:44 AMExcelent, mulțumesc. Da, arată foarte bine, similar cu ce aveam și eu în gând pentru Genealogica, o evoluție administrativ-teritorială cu denumiri istorice documentată și legată cu sursele istorice din care a fost extrasă.

Ar fi ceva grozav. Mă gândeam la cum ar putea arăta structura unei baze de date relaționale pentru așa ceva.

Ar trebui un tabel cu unități administrative (care la o adică ar putea fi același cu tabelul de localități). Și tabele separate cu nume și periodizare, pe care să le putem lega de mai multe surse.

Probabil că nu e nevoie de patru părinți administrativi la fiecare localitate (comună, plasă, județ, stat). Dacă îl specificăm pe cel proxim (comuna, cercul sau plasa după caz), unitățile administrative superioare pot fi preluate din tabela admin_unit.

O altă chestiune de luat în seamă ar fi un tabel cu transformări de localități (fuzionări de două sau mai multe, înglobarea uneia în alta, dispariția, strămutarea, separarea). Poate asta poate fi implementat ulterior. Oricum, efortul pentru popularea unei astfel de baze de date este enorm. Primul pas ar fi probabil introducerea datelor CC din ROHGIS.

https://dbdiagram.io/d/6a225c08d2fbd72c4d5960b7