Denumiri multilingvistice pentru localitățile României

Creat de andreicucuruz, Mar 27, 2026, 09:37 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Am adăugat la căutarea pe localități și câteva denumiri multilingvistice pentru localitățile din zonele multietnice. Nu cred, însă, că setul de date pe care îl am acoperă exhaustiv situația.

Dacă aveți un set de date comprehensiv, mai ales pentru variantele în maghiară și germană și vreți să-l puneți la dispoziție, apreciez!

ml.jpg

Andrei Jipa

Pe Arcanum există o sursă extraordinară pentru localitățile transilvănene, de care eu m-am folosit mult la indexarea conscripției de la 1820.

Szabó M. Atila - Erdély, Bánság és Partium történeti és közigazgatási helységnévtára (2006)

Sunt menționate inclusiv localități dispărute, cu denumirile în diversele limbi și o cronologie a denumirilor și situația administrativ teritorială (unitatea căreia aparțineau)

Un exemplu aici pentru localitatea Dumbrava, apar denumirile alternative (Dobriţinaş, Dobroţinaş, Dobriţel, Dobricel, Dobriţelul Mic, Debreţelul Mic), comuna din care face parte acum (Târgu Lăpuş, Maramureş), denumirile maghiare (Kisdebrecen, Debrecenfalva). Apoi o listă de vreo 20 de referințe datate, de exemplu: Dobriţinaş, Kisdebrecen (Dicţionar 1909). Iar la final o cronologie a situației administrative de la 1603 încoace, de exemplu la 1919-1925 era în plasa Lăpuşul unguresc din Jud. Solnoc-Dăbâca.

Nu cred că este însă ușor de procesat această lucrare, dar cel puțin pentru Transilvania am găsit foarte puține lipsuri. Cred că ar fi o bază solidă pentru evoluția administrativă propusă aici:
https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=642.0

andreicucuruz

Excelent, mulțumesc. Da, arată foarte bine, similar cu ce aveam și eu în gând pentru Genealogica, o evoluție administrativ-teritorială cu denumiri istorice documentată și legată cu sursele istorice din care a fost extrasă.

Materialul, așa cum spui, nu este chiar facil de parcurs și extras într-o manieră sistematică dar nici imposibil.

Dacă vreun împătimit  ;D și bun cunoscător al localităților transilvănene are chef să documenteze legenda de surse și să parcurgă sistematic (legând de denumirile actuale (cu link spre codurie SIRUTA), ar fi o contribuție importantă.