Datare fotografie de grup (nuntă)

Creat de andreicucuruz, Iun 25, 2024, 12:31 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Am primit de la un membru al familiei extinse o poză după o fotografie veche din zona Moldovei (județul Neamț). Intuim cât de cât contextul însă datarea rămâne încă o întrebare.

După port și compoziție a imaginii, în ce interval ați spune că e probabil să fie făcută?

De asemenea, după trăsăturile mirilor, care credeți că sunt părinții fiecăruia? Este clar că cei din imediata apropiere a mirilor (de o parte și de alta) sunt nașii iar părinții sunt de o parte și alta. Iar așezați în față par a fi frați ai mirilor.

O opinie din afară ar ajuta la confirmarea gândurilor mele.

bendorna

Faina poza.
Fotografiile de atunci erau foarte scumpe, și erau îndelung pregătite și aranjamentul bine ales. Nu prea era loc de improvizație.
O ipoteza: imediat lângă miri sunt nașii (relativi tineri), apoi în stânga părinții mirelui iar în dreapta cei ai miresei (desi dupa asemanari nu e valida 100%)
Dupa vestimentație unii par sa vina din viitor, cum e doamna din spatele mirelui.

Asta e cu pozele vechi, e bine sa le ai și frustrant sa nu poți identifica corect persoanele.

andreicucuruz

Mulțumesc pentru gânduri.

Citat din: bendorna din Iun 26, 2024, 10:28 AMDupa vestimentație unii par sa vina din viitor. Cum e doamna din spatele mirelui.

Da, cel mai probabil nașul, din stânga mirelui (cum te uiți la poză) era învățătorul satului care era văduv (Gheorghe Agăpescu). Posibil femeia din spate și cea din dreaptă să fi fost fiicele, cu port clar diferit de al sătenilor.

Citat din: bendorna din Iun 26, 2024, 10:28 AMAsta e cu pozele vechi, e bine sa le ai și frustrant sa nu poți identifica corect persoanele.

Ei, ne dăm seama, nu-i bai, ca un puzzle.

Am identificat sigur până acum pe tatăl bunicii mele (primul din stânga, cum te uiți la poză, așezat, din ce se vede un flăcău la 17-23 ani.) El e născut in 1908, deci avem datarea.

Iar femeia cu batic de deasupra lui e mama lui. Cu siguranță tatăl e cel de lângă, cu păr alb. Nu își amintește nimeni de el fiindcă a murit între 1929-1933. Era născut la 1875.

Ideea e că nu suntem încă siguri cine e mirele și mireasa. Dar știm că băieți de  căsătorit nu erau in familie, doar fete. De aceea noi zicem că mai degrabă mireasa seamănă cu părinții din stânga iar mirele cu cei din dreapta. Plus faptul ca frații (2) sunt așezați tot in partea stângă.

Abia aștept să o scanez în august, pare că chipurile sunt bine focusate, probabil pot scoate mai multe detalii.

andreicucuruz

Update :

Am reușit, între timp, să ajung la deținătorul fotografiei și să o scanez. Am aflat, de asemenea, că mireasa era, așa cum intuiam, una dintre surorile străbunicului (Marița Gh. Roban (n. 1910 - d. 1995) iar soțul ei, mirele, Gheorghe T. Popescu (n. 1908 - d. 1989).

Familia miresei este în partea stânga (cum ne uităm la fotografie). Străbunicul este cel așezat, în cămeșă albă, fără bundiță iar părinții deasupra.

S-au căsătorit în 15 septembrie 1929, deci fotografia trebuie să fie din acel an.

bendorna

Si părinții miresei - stra stra bunicii tăi - nu apar in poza?

andreicucuruz

Ba da, străbunicul Vasile Gh. Roban (n. 1908 - d. 1998) și părinții săi deasupra -> Gheorghe Sim. Roban (n. 1875 - d. 1930-1933) și Catinca T. Ciobâcă (n. 1877 - d. 1966).