Ştiri:

🎉 Am depășit pragul de 250.000 de intrări în baza de date genealogica.ro!

Main Menu

Chestiunea repetiției numelor de botez în familie

Creat de andreicucuruz, Iun 11, 2024, 08:14 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Am întâlnit, de câteva ori, în cercetările mele, o situație interesantă.

Analizând registrele actelor de naștere, în unele cazuri (rare ce-i drept), într-o familie anume, numele de botez ale copiilor se repetă. Și nu vorbesc de cazurile în care este limpede că pruncul a cărui nume de botez a fost refolosit murise între timp.

De pildă, să considerăm următoarea familie :

În familia lui Vasile și Balașa se naște, în 1906, un fiu a cărui nume de botez este Ion. După moartea Balașei, Vasile se recăsătorește cu Catinca. În 1917, când Ion avea 11 ani, în familia lui Vasile și Catinca se naște un fiu care este botezat, de asemenea, Ion. Fiindcă cel din urmă nu ajunge la maturitate, nu putem specula cum s-ar fi făcut deosebirea între ei.

Însă am avut ocazia să găsesc instanțe în care ambii copii ajung la maturitate (eventual purtând diminutive sau variații ale numelui de botez, e.g. de la Constantin - unul rămâne Costache și altul Tinel).


Printre gândurile care ar fi putut justifica această chestiune
- soții/mame diferite (ar putea fi asta o explicație și o justificare reală a refolosirii numelui de botez ?);
- copilul se naște mort și/sau nebotezat iar numele este dat ad-hoc, probabil chiar de către notar la scrierea actului de naștere/deces (indiferent de existența/inexistența unui copil cu același nume în familie).

Ce spuneți, ați mai întâlnit sau auzit de situații similare?


OchelarismeIeftine

Poate fi explicată situația prin frecvența numelui în toate cele trei familii în cauză? Obiceiul botezării copiilor după unchi/bunici, mai mulți dintre care ar purta numele Ion, ar putea rezulta în doi frați cu același nume.
N-am întâlnit repetarea exactă a numelui între frați, doar variante (de exemplu: Ion și Jan) stabilite de la naștere. Probabil diferența de vârstă face posibilă repetarea aceluiași nume de botez în aceeași generație, contribuind la distingerea dintre cei doi.

andreicucuruz

Da, este clar că în comunitate, între cei doi, se va face o distincție clară (fie prin poreclă individuală sau o variație distinctă pornind de la numele de botez), chiar și dacă frații sunt apropiați de vârstă.

Mă gândeam mai mult la motivația familiei pentru a repeta numele de botez. În exemplul de față, da, Ion este un nume care apare des în familie (bunic, străbunic, unchi, etc.). Dar dacă acceptăm acest argument, atunci acest obicei al repetării numelor de botez trebuia să fie mai răspândit căci în majoritatea familiilor extinse există și bunici și unchi purtând același nume de botez.

Din ce am observat, în comunitatea ortodoxă, există și un obicei puternic ca nașul/nașii să influențeze sau să impună numele de botez (după numele lor sau o după preferință).

În exemplul dat: Ion și Jan apar, ca atare, în registrul de stare civilă / botez? Sau sunt botezați ambii Ion iar distincția apare doar în comunitate? Căci dacă sunt botezați ca atare (Ion și Jan), atunci este posibil ca familia chiar să fi considerat că numele sunt diferite.

bendorna

Am întâlnit și eu o situație relativ similară, în cazul unei familii boierești din secolul XIX pe care o cercetez de multa vreme. Spatarul Sandu Miclescu și Ernestina de la Vaslui, au avut 14 copii dintre care 6 au murit la vârste fragede.

Alexandru: 1846 - 1924
Sandu(lachi): 1848 - 1848
Ștefan: 1850 - 1881
Emil: 1851 - 1940
Sandu: 1853 - 1855
Smaranda: 1855 - 1855
Constantin: 1856 - 1919
Smaranda: 1859 - 1948
Gavril: (mort la nastere)
Eugen: 1861 - 1945
Ortansa: 1863 - 1936
Ernestina: 1865 - 1869
Sandu: 1868 - 1870
Ernestina: 1870 - 1920

Printre numele copiilor se găsesc după tradiție neapărat numele părinților. Apoi se observa că anumite nume se repetă. Sandu, Smaranda și Ernestina au fost folosite de mai multe ori, după ce copiii cu aceleași nume au decedat la vârste fragede. Probabil asta era un mod de a face față pierderii și de a onora amintirea copilului.



OchelarismeIeftine

Citat din: andreicucuruz din Iun 15, 2024, 06:59 PMMă gândeam mai mult la motivația familiei pentru a repeta numele de botez. În exemplul de față, da, Ion este un nume care apare des în familie (bunic, străbunic, unchi, etc.). Dar dacă acceptăm acest argument, atunci acest obicei al repetării numelor de botez trebuia să fie mai răspândit căci în majoritatea familiilor extinse există și bunici și unchi purtând același nume de botez.
Din ce am observat, în comunitatea ortodoxă, există și un obicei puternic ca nașul/nașii să influențeze sau să impună numele de botez (după numele lor sau o după preferință).

Cel mai probabil avem de-a face cu complicatele relații interpersonale din cadrul familiei (cine se are bine cu cine, cine se împacă, pentru cine simte recunoștință, etc...) despre care nu prea avem cum să aflăm în afara întâmplărilor despre care încă se pot obține mărturii.

Citat din: andreicucuruz din Iun 15, 2024, 06:59 PMÎn exemplul dat: Ion și Jan apar, ca atare, în registrul de stare civilă / botez? Sau sunt botezați ambii Ion iar distincția apare doar în comunitate? Căci dacă sunt botezați ca atare (Ion și Jan), atunci este posibil ca familia chiar să fi considerat că numele sunt diferite.
Este un caz mai recent, mereu a fost folosită varianta cu "J" inițial, uneori considerată franțuzescul "Jean", până când s-a stabilit legal varianta "Janu". Dat fiind că Ion este un nume foarte comun în familia mea. sunt tentat să consider că numele a fost ales intenționat, cel puțin pentru că semăna, dacă nu era considerat chiar variantă a numelui Ioan.
Citat din: bendorna din Iun 16, 2024, 11:07 AMProbabil asta era un mod de a face față pierderii și de a onora amintirea copilului.
Tot în aceeași zonă de comportamente, am observat un caz în care a reapărut numele unui prunc decedat la scurt timp înainte în comunitate. Fiind familiile apropiate și numele unul mai rar, cred că este un fenomen analog.

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Iun 16, 2024, 11:07 AMAm întâlnit și eu o situație relativ similară, în cazul unei familii boierești din secolul XIX pe care o cercetez de multa vreme. Spatarul Sandu Miclescu și Ernestina de la Vaslui, au avut 14 copii dintre care 6 au murit la vârste fragede.

Da, aici este clar faptul că familia repetă numele de botez numai după decesul celui întâi botezat cu numele respectiv. Asta am întâlnit și eu destul de des și mi se pare situația naturală - numele de botez este repetat până când unul dintre copii reușește să ajungă la maturitate. În plus, cum bine spuneți, poate fi și o modalitate de a onora memoria celui abia decedat.

Mai puțin cazul lui Alexandru / Sandu(lachi), unde mi se pare clar că familia le considera diferite chiar dacă Sandu(lachi) derivă din Alexandru.

Citat din: OchelarismeIeftine din Iun 16, 2024, 11:17 AMCel mai probabil avem de-a face cu complicatele relații interpersonale din cadrul familiei (cine se are bine cu cine, cine se împacă, pentru cine simte recunoștință, etc...) despre care nu prea avem cum să aflăm în afara întâmplărilor despre care încă se pot obține mărturii.

Da, tind să fiu de acord. Relațiile interpersonale și de grup erau, nu mă îndoiesc, complicate, dictând de cele mai multe ori obiceiurile onomastice. 

Citat din: OchelarismeIeftine din Iun 16, 2024, 11:17 AMTot în aceeași zonă de comportamente, am observat un caz în care a reapărut numele unui prunc decedat la scurt timp înainte în comunitate. Fiind familiile apropiate și numele unul mai rar, cred că este un fenomen analog.

Am întâlnit și eu chestiunea asta. Bineînțeles, asta probabil se întâmpla destul de des însă cum repertoriu numelor de botez este de obicei limitat, ne este greu să ne dăm seama, cazurile ușor de depistat fiind acelea unde numele este rar.

Sunt, desigur, nenumărate filoane de inspirație pentru obiceiurile onomastice ale strămoșilor noștri — uneori le putem identifica, alteori nu... Ferice de cei care au avut ocazia să culeagă poveștile orale înainte de a fi prea târziu.


bendorna

#6
Apropo, și eu am un caz sub lupă de doi frați Constantin (poza din avatar) și Costache. Dar trebuie sa caut un pic în registrele de stare civila sa clarific.

stratocaster

#7
O altă ipoteză pe care aș propune-o eu, vine din înregistrarea botezului unui Andreiǔ Elcs/Ielciu, născut într-o familie greco-catolică într-un sat din Transilvania, în care numele de Andrei/Indrei este foarte rar. Părinții Kirilă și Mărie deja avea un fiu pe nume Andrei, și ambii băieți au supraviețuit până la maturitate. Numele nașului, Simion, nu este motivul. Indiciul vine din data botezului, 30 Noiembrie. Bănuiesc că data praznicului Sfântului Andrei nu s-a schimbat, și presupun că obiceiul de a numi un nou-născut în cinstea sfântului sărbătorit în preajma zilei nașterii nu este nou. Altfel, ar fi doar o coincidență.
Nu poți vedea acest atașament.

andreicucuruz

Citat din: stratocaster din Iul 16, 2024, 08:46 AM[...] presupun că obiceiul de a numi un nou-născut în cinstea sfântului sărbătorit în preajma zilei nașterii nu este nou.

Foarte bună ipoteza, ar fi o justificare destul de bună. Am verificat și în cazul meu: primul Ioan se naște în August însă al doilea tocmai în ajunul sărbătorii de Bobotează, pe 5 ianuarie, în preajma sf. Ioan (7 ianuarie).   

stratocaster