Scutirea de bir pentru noii înrolați în miliția națională (străjerii pământești)

Creat de andreicucuruz, Dec 17, 2025, 09:09 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Prin tratatul de pace de la Adrianopole și, mai târziu, prin Regulamentul Organic (1831), se cristalizează înființarea unui corp de miliție națională pentru "misiuni de jandarmerie, pentru paza marginii țării și ordinii interne, fără intervenții peste hotare."

"Oștirea se constituia dintr-un regiment cu 1564 de pedeștri și călărime, cuprinzând câte o companie de pedeștri și un pluton de călăreți în fiecare din cele opt ținuturi ale Moldovei."

Noua strajă avea să fie formată din membri "înrolați de bună voie", "din toate treptele birnicilor, afară de țigani, din tineri între 20 și 30 de ani, în serviciu de șase (6) ani, părinții lor fiind scutiți de orice dare în acest timp, printr-o patentă semnată de Ministerul Departamentului din Lăuntru și cu pecetea domnitorului.

strajeri-pamantesti-1831.jpg
Cu ocazia asta cred că îi putem identifica și o eroare de transcriere a domnului prof. Ciubotaru ( ;D ) la numele străjerului, în carte fiind notat Ilie Cojocarul. Eu văd Ichim Cojocarul - voi ce credeți?

După slobozire, jandarmul era scutit de toate dările în cursul vieții sale, părinții revenind la condiția de birnici, și avea dreptul de a purta uniforma, ca veteran. Acest privilegiu a rămas în memoria colectivă prin porecla Melitaru/Militaru, devenită și nume de familie în a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Mai târziu, când oștirea a sporit numeric, s-a introdus sistemul recrutării obligatorii a unor tineri aleși de autoritățile satelor (vornicul și sfătuitorii săi), prin obișnuita prindere cu arcanul a celor recalcitranți, făcută celebră de Ion Creangă în Amintiri din copilărie".

Sursa: Mircea Ciubotaru, Lucian Lefter Lefter, Constantin Săvușcă, Orașul Negrești (Județul Vaslui), Vol. I, Studiu geografic, istoric și documente (1400-1947) Folclor și onomastică, ed. Alfa, 2025

_____

Așadar, pentru cercetătorii care se ocupă de zona Moldovei (dar cred că se aplică și pentru Țara Românească), e bine de știut că în listele catagrafiei de la 1831/1832 apare întotdeauna persoana (poate fi părintele, fratele, cumnatul, etc.) scutită pentru jandarmul luat la oaste.

În majoritatea listelor acest lucru nu este clarificat suficient, persoanele fiind doar menționate ca aparținând la categoria scutiților pentru "straja țării" sau "straja pământească".. Sunt, ce-i drept, dar puține, câteva registre care fac și lămurire pentru situația acestor indivizi (e.g. scutit pentru fratele său, scutit pentru fiul cutare, etc).

O scutire de cel puțin 6 ani de la plata birului și îndeplinirea havalelelor trebuie să fi reprezentat o oportunitate importantă pentru aceste familii de a se ridica printre fruntașii satelor. Și în familia mea se află un astfel de caz, sper să reușesc să dau și eu de această patentă.