Acte de proprietate din perioada interbelică (vânzare, procese verbale, titluri)

Creat de andreicucuruz, Noi 24, 2025, 09:58 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

O simplă cutie de carton cu facturile vechi ale bunicii, uitată de ani buni sub o masă, s-a dovedit a fi mult mai valoroasă decât părea.
Când în sfârșit am decis să o deschid, sub facturile păstrate de bunica, am identificat un dosar bine păstrat, care conținea câteva acte interesante. Din ce am reușit să verific, este vorba despre acte de vânzare-cumpărare ce stau la baza titlurilor de proprietate emise în urma Legii nr. 18/1991.

Pentru cei interesați de curgerea unui astfel de document, am să vă prezint două dintre ele (ambele datate 1933).

În primul document chiar avem o mențiune pentru proveniența parcelei ("acest pământ este moștenire de la Ion Ichim a Irinei".). Ion Ichim a Irinei fusese împroprietărit la 1864 (vezi https://genealogica.ro/inregistrare/VWgdmxpjbq)

Pe această ramură a familiei mele, majoritatea documentelor de sec. 20 sunt destul de consecvente în a face ușoară urmărirea întregii ascendențe paterne prin mențiunea întregului șir de nume: Ion Gheorghe Ion Ichim a Irinei. Avem 5 generații (care au fost confirmate ulterior și documentar prin stare civilă):

Ion (I) → Gheorghe (II) → Ion (III) → Ichim (IV) → Irina (n.~1797) (V)

andreicucuruz

O coincidență interesantă. Chiar astăzi dau și peste acest articol (apărut în noiembrie 2025) despre același avocat care îi redactase străbunicului aceste acte de "veșnică vânzare" la iunie/iulie 1933 (Emil Calapod).

https://www.facebook.com/photo?fbid=868039665738121

588575700_868039682404786_6296202414173592746_n.jpg

Andrei Jipa

Foarte interesant! Și totodată înfiorătoare povestea avocatului

Am și o curiozitate: cum s-a stabilizat numele de familie? Ichim, Airinei?

andreicucuruz

Airinei în acte și Ichim în sat. Bunicul meu, născut în 1930, i s-a spus mereu "Ghiță a lu' Ichim". La biserică este și astăzi o cruce din anii 1950 cu numele Ichim.

Luând în seamă acest aspect, trebuie să realizăm faptul că înregistrările documentare de tipul "Ion sin Ichim" pot simboliza același fenomen și, deci, pot fi capcane în sensul în care acolo pot exista mereu 1-2 generații ascunse. Ion nu era neapărat fiul lui Ichim ci poate nepotul sau chiar strănepotul lui. Recenzarea fiind similară în acest caz cu actul de numire popularizat în sat pentru bunicul meu - Ghiță fiind defapt stră-stră-nepotul lui Ichim Airinei (n.~1815).

bendorna

Aici un act din 1921 proaspat cules.

Image (19).jpg

Andrei Jipa

Foarte faină descoperirea! Ce mi se pare deosebit este că un singur act documentează cinci generații, ceea ce e mare lucru! Prezint și eu un act de vânzare interbelic, tot către un fiu, documentând astfel patru generații în cazul acesta: Victor Constantin Tudor Frâncu (Izbășoiu).
Act vânzare 1.jpgACt vânzare 2.jpg

Deși e interesantă și povestea descoperirii personale, poate merită să mutăm acest subiect în secțiunea surse.

În sensul acesta, am studiat o colecție de circa 140 de astfel de acte din perioada 1890–1939, aparținând unui proprietar Chiojdean, Constantin Tudor Frânculescu Isbășoiu. Pe lângă actele de vânzare simple, există și un act de vânzare cu pact de răscumpărare, un act de schimb și un act de pace.

Toate urmează același format:
• un act de vânzare, fie scris de mână, fie dactilografiat. Primul act dactilografiat apare în colecția aceasta la 7 martie 1916, dar cele scrise de mână continuă până în anii 30.
• un proces verbal de autentificare. Inițial, acestea erau scrise integral de mână. La 1904 apare un șablon scris de mână cu spații libere, completate ulterior cu datele persoanelor. Șablonul începe să fie tipărit de la sfârșitul anului 1906, tot cu spații completate de mână. După această dată, procesele verbale scrise integral de mână sunt foarte rare.

Interesante sunt actele care au atașată o schiță a proprietății:
Schiță proprietate.jpg

Referitor la subiectul de "Acte de proprietate": așa cum a prezentat și @bendorna , au existat și alte tipuri de acte de proprietate. Unul este "titlul (definitiv) de proprietate", care cred că se emitea în urma împroprietăririlor. Există de asemenea și fișe de proprietate emise în urma hotărniciilor, cum este aceasta din moșia Chiojdu:
Fișa proprietate 1.jpgFișa proprietate 2.jpg

andreicucuruz

Citat din: Andrei Jipa din Dec 07, 2025, 09:37 PMExistă de asemenea și fișe de proprietate emise în urma hotărniciilor, cum este aceasta din moșia Chiojdu:
Foarte interesant. Deci și la Chiojdu s-a ieșit complet din indiviziune abia târziu, în perioada interbelică? Și la Mastacăn vorbim despre aceeași situație.