Digitizare registre stare civilă Hănțești, Suceava

Creat de CîntiucSamuel, Sep 07, 2025, 11:40 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Citat din: CîntiucSamuel din Oct 03, 2025, 11:02 PMBuna seara! Sunt persoane care merg frecvent la Arhivele din Botosani? Daca da, ma poate ajuta cu gasirea unor stramosi?
Din păcate, din cauza limitării impuse de Arhivele Naționale la sala de studiu (5 registre / zi), pentru registrele de stare civilă din Moldova și Țara Românească, este aproape imposibil să poți desfășura cercetări pe mai multe ramuri într-un timp scurt (de pildă să îți desfășori cercetarea ta și să mai poți, pe lângă asta, cere registre adiționale în aceeași zi). Singura posibilitatea reală de a avansa real pe ramurile arborelui este fie să ai la dispoziție ceva timp care să îți permită să faci câteva vizite la sala de studiu personal sau să delegi această chestiune către o terță parte care va merge special pentru tine. 

CîntiucSamuel

Vin cu o intrebare: La cat timp se înoieste o colectie de registre? Fiindca colectia de stare civila de unde sunt stramosii mei este intre 1865-1901, unde sunt cele de inainte/dupa 1865/1901? Cei de la arhivele județene mi-ai spus ca nu au primit nimic, iar cei din comuna stramosilor mi-au spus ca sa merg la arhive ca acolo sunt😕😕

andreicucuruz

Colecția de stare civilă (acte întocmite de primării) are ca dată de început decembrie 1865. Actele de după 1901 au fost colectate de arhive pentru majoritatea comunelor (până prin anii 1920), doar că sunt inventariate separat la Botoșani. Așadar, există un inventar pentru perioada 1865-1901 și altul pentru post-1901. O să trebuiască să întrebați la sală.

Înainte de 1865, pentru Moldova, există mitrici parohiale (considerate de unii tot ca fiind parte din colecția de stare civilă) din perioada 1832-1865. Pentru județul Botoșani, există un inventar cu ce anume se păstrează la sala de studiu. În orice caz, din cercetările mele vă pot spune că pentru majoritatea satelor nu se păstrează decât un nr. de extrem de limitat de registre din această perioadă (cele mai multe din perioada 1859-1865).

La primării, de cele mai multe ori, nu se păstrează decât documente recente, de după 1920.