Ce serviciu folosiți pentru depozitarea online a fotografiilor/documentelor?

Creat de andreicucuruz, Sep 02, 2025, 10:17 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Personal, momentan, folosesc Google Drive însă am auzit lucruri bune și despre OneDrive. Care a fost motivația pentru alegerea unei variante sau alta?

Pentru ce am strâns pentru proiect, mă gândesc serios la mutarea fotografiilor pe un sistem de tip Cloud Object Storage (e.g. AWS S3, Cloudflare R2, BackBlaze B2, etc.). Sunt prețuri destul de bune, cel puțin pentru cel din urmă (e.g. Backblaze B2 are 6$/TB plus costuri de acces/download) mai ales având în vedere prospectiva de a avea facilități de acces prin API în eventualitatea în care le afișăm pe site. Dar ca punct negativ, pentru vizualizarea personală trebuie creată o interfață de afișare, eventual o galerie (dacă vrei să ai funcționalitate similară cu Google Drive să zicem).

Se întâmplă să fi folosit cineva dintre voi asemenea abordare (sau să se fi gândit să folosească) pentru depozitarea fotografiilor pe termen lung?

Andrei Jipa

Sunt norocos să am prin locul de muncă oneDrive, GoogleDrive și PolyBox, versiunile complete, cu spațiu de stocare cloud nelimitat, inclusiv cu un cont personal nelimitat asociat.

Folosesc Google Drive, din două motive:
1. Sincronizarea datelor și istoricul sunt mult mai stabile pe Google. Ca viteză, cred că OneDrive e acum ceva mai rapid. Dar am avut cu OneDrivev destul de des conflicte de date sși erori la sincronizare, unele din ele rămase de nerezolvat. Asta mai ales când mai mulți oameni lucrează în aceleași fișiere.

2. Ecosistemul Google mi se pare mult superior. Mă refer la toată suita de produse, Photos, Slides, Meets, Sheets, plus facilitățile pe care le oferă pe partea de cont business, pentru crearea de grupuri, asocierea de permisiuni, etc. Și este integrat mult mai bine cu telefonul meu.

Dar sunt și eu interesat de alte păreri, mai ales pentru arhivare în cloud. Din ce am citit până acum, Amazon glacier mi se pare atractiv

andreicucuruz

Norocos într-adevăr!

Cam tot ce vinde Amazon mi se pare extrem de scump față de competiție (e.g. stocare, hosting, etc.). Vorbesc mai ales de folosirea pe plan personal și proiecte mici-medii. Pentru infrastructuri de tip enterprise, complexe, legate de serviciile Amazon în general, da, cred că e popular.

Amazon Glacier văd că are prețuri rezonabile la stocare (chiar mici) însă bănuiesc că tarifele cresc exponențial cu cât crește dorința de acces / download.

bendorna

Nu sunt sigur daca intrebarea se refera la uz personal sau la stocare backend (pentru ca vorbesti de API)

Pentru fotografii personale folosesc Google Photos (am deja peste 150 GB acolo!!!). Am un subscription de 2 TB (aprox. 100 EUR/an). Imi place ca pot cauta dupa descriere, text, nume (face-tagging) si pot crea albume tematice etc - nu ma gasit o alternativa mai buna.

Pentru fotografii si documente ce le accesez mai rar (arhiva) folosesc Google Drive si, uneori, Dropbox. Am observat ca Google Drive reuseste sa caute chiar si in fisiere ce contin text scris de mana -> registre de stare civila  ;D

In zona profesionala folosesc apropape OneDrive/M365, iar pentru enterprise apps sunt pe Azure (Blob Storage/File Storage/etc.), in functie de proiect si de integrarea necesara.

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Sep 03, 2025, 11:18 AMNu sunt sigur daca intrebarea se refera la uz personal sau la stocare backend (pentru ca vorbesti de API)
Mă gândeam la un mix, in principal stocare personală cu posibilitatea de a avea la dispoziție facilități de accesare/încărcare prin API.

Citat din: bendorna din Sep 03, 2025, 11:18 AMAm observat ca Google Drive reuseste sa caute chiar si in fisiere ce contin text scris de mana -> registre de stare civila  ;D
Am observat și eu chestiunea asta. Se descurcă bine pe partea de opise tipărite dar și pe starea civilă scrisă citeț.

Cosmin

Când e vorba de site, prefer ca pozele să fie stocate pe serverul care-l găzduiește. În trecut, au pățit-o alții să-și piardă pozele fiindcă foloseau un serviciu extern. Prefer să am totul în curtea mea. Desigur, backupul se face atât pe server, cât și în Google Drive.

Cât despre pozele personale, nu folosesc niciun serviciu. Totul salvat în telefon, în pc și pe un ssd extern.

andreicucuruz

Citat din: Cosmin din Oct 31, 2025, 08:44 PMCând e vorba de site, prefer ca pozele să fie stocate pe serverul care-l găzduiește. În trecut, au pățit-o alții să-și piardă pozele fiindcă foloseau un serviciu extern. Prefer să am totul în curtea mea. Desigur, backupul se face atât pe server, cât și în Google Drive.
În afară de cazul în care aveți website-ul găzduit pe un server local (în casa personală), tot ce aveți găzduit pe un server oferit de o firmă de hosting este în "afara curții" ;D. Din fericire, în ziua de astăzi majoritatea serviciilor de hosting / storage folosesc replicarea pentru recuperare.

Pentru site, când vorbeam despre serviciul de stocare a pozelor, mă refeream la volume mari de imagini, de obicei gestionate printr-un sistem de tip object storage (precum AWS, Azure sau Backblaze), folosit pentru a facilita încărcarea și servirea imaginilor la nivel de aplicație web, care să poată eventual scala și să fie eficient.