FamilyTreeDNA

Creat de Kefalus, Sep 02, 2025, 08:05 PM

« precedentul - următorul »

Kefalus

Salut!

Cati dintre voi ati facut teste de Y-DNA si mtDNA la ei?
Eu mi-am facut curaj si am comandat acum o luna Big Y-700 si mtfull, pachetul de la ei inca se plimba cu posta posibil in cateva zile sa ajunga la mine.
La ce adresa se trimit testele pentru ei? Este o adresa de SUA sau vreun loc de colectare aici in Europa?
Dupa ce ajunge la acest laborator cam in cat timp ati primit rezultatele?

Multumesc!

Andrei Jipa

Timpii de procesare sunt afișați aici:
https://help.familytreedna.com/hc/en-us/articles/4660569658895-Test-Results-Processing-Times

Am făcut trei teste la intervale scurte anul acesta și toate au fost procesate în timpii prognozați: 5 săptămâni pentru mtDNA full sequence și 15 săptămâni pentru BigY. Cu mențiunea că am primit și actualizări parțiale pe parcurs pentru cromozomul Y.

bendorna

Atentie (nu stiu cum e in Romania) dar eu am platit si taxe vamale cand am primit kitul, fiind trimis din US direct.
Primul test a fost Y-37, apoi am facut upgrade la BigY + mtDNA (fara sa fie nevoie de un nou kit)

Kefalus

Mi-a ajuns kitul, am recoltat dar nu știu cum sa-l trimit.
Am încercat cu posta română dar nu au vrut să-l ia dacă conține orice altceva decât hârtii, cică e o problema cu vama și s-ar întoarce înapoi.
Voi cum l-ați trimis? La o scurtă vedere asa, m-am uitat la UPS și m-ar costa cam 130 de euro. :(

andreicucuruz

Citat din: Kefalus din Sep 03, 2025, 05:46 PMAm încercat cu posta română dar nu au vrut să-l ia dacă conține orice altceva decât hârtii, cică e o problema cu vama și s-ar întoarce înapoi.
Voi cum l-ați trimis?
Când l-am trimis eu (2022) nu a fost nici o problemă. L-am trimis cu poșta română - în 16 zile a ajuns la laboratorul din Houston.

Citat din: stratocaster din Sep 02, 2025, 11:39 PMAm făcut trei teste la intervale scurte anul acesta și toate au fost procesate în timpii prognozați: 5 săptămâni pentru mtDNA full sequence și 15 săptămâni pentru BigY. Cu mențiunea că am primit și actualizări parțiale pe parcurs pentru cromozomul Y.
Cum sunt rezultatele? Ai făcut ceva descoperiri interesante pe partea de potriviri? Care e acoperirea haplogrupului în zona noastră?

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Sep 04, 2025, 08:43 PMCum sunt rezultatele? Ai făcut ceva descoperiri interesante pe partea de potriviri? Care e acoperirea haplogrupului în zona noastră?

Nu am descoperit mare lucru, dar sincer nici nu am dedicat prea mult timp, pentru că pe myHeritage am făcut mai multe teste și am avut mai mare succes. Iar matchurile sunt destul de slăbuțe pe FamilyTreeDNA la mine:

Pe partea de Autosomal am în total trei potriviri de 30-35 cM de la trei teste. Restul de câteva mii sunt sub 30 cM.

mtDNA sunt destul de interesante. Variază destul de mult: pentru haplogrupul H474 sunt 22 de potriviri exacte cu o strămoașă comună pe la AD 50. Pare a fi destul de rar. Iar la polul opus este H1C cu 6274 de potriviri exacte cu strămoașa comună pe la 2100 BC. Iar J1c4b e pe la mijloc.

Iar la partea de Y-DNA, am făcut un test basic, care are 287.162 de potriviri exacte cu un strămoș comun la 4450 BC (R-M269). Iar la BigY a ieșit I-FT370047, cu doi alți utilizatori testați, cu un strămoș comun pe la AD 400. Dar la partea de matches nu este nimeni cu 111 markere, și 11 persoane cu 67.

Sunt curios și de experiența ta și a celorlalți.

Kefalus

Am incercat o experiere cu posta romana fiind mai ieftin si nu a fost cu final fericit.
Prima ora la oficiul din cartier m-au refuzat instant, mi-au zis ca nu mai primesc nimic pachetele mici catre SUA datorita politicilor lui Trump ca se intorc inapoi. Am incercat si am trimis recomandata de la alt oficiu postal,  nu mi-au zis nimic, au preluat comanda doar ca sa se intorca de la vama din Bucuresti, nu i-a interesat ce era inauntru l-au catalogat pachetel si l-au trimis inapoi. Doar am pierdut o saptamana.
Acum l-am trimis cu Fedex, cost 404lei. Sa vedem ce se intampla ca se laudau ca ajunge in 2 zile...

andreicucuruz

Citat din: Andrei Jipa din Sep 04, 2025, 11:19 PM
Citat din: andreicucuruz din Sep 04, 2025, 08:43 PMCum sunt rezultatele? Ai făcut ceva descoperiri interesante pe partea de potriviri? Care e acoperirea haplogrupului în zona noastră?
Iar la BigY a ieșit I-FT370047, cu doi alți utilizatori testați, cu un strămoș comun pe la AD 400. Dar la partea de matches nu este nimeni cu 111 markere, și 11 persoane cu 67.
Strămoși comuni după anul 1 CE la potriviri pe cromozomul Y este deja peste media bazei de date. Iar la potriviri, din nou, ești în categoria celor norocoși, 11 potriviri la nivelul Y-67 este foarte bine.
Asta confirmă faptul că ești pe o ramură unde sunt câțiva testați - din ce văd, pare să fie vorba despre o ramură cu origini destul de clare în balcani, cel puțin la nivel de Ev Mediu. Mai departe, cobori dintr-o ramură foarte populară (I2a-L621) în zonele de expansiune slavă (e.g. Croația, Serbia, Bosnia și Muntenegru) dar și la noi.

Eu am făcut testul doar la nivel de Y-37 însă este clar că sunt pe o ramură cu foarte puțini testați (sub haplogrupul I1-Z58, care pare a fi germanic). Nu am nici o potrivire pe zona de markeri Y-37 sau Y-25, doar 47 la nivel de Y-12 (probabil avem strămoși comuni foarte aproape de ascensiunea cromozomului I1, prin 4500 BCE ceva mai târziu, prin epoca Bronzului).

Kefalus

A ajuns kit-ul in SUA la laborator dupa ce s-au lamurit astia prin vama 2 zile ca nu am ceva interesant in plic si am platit ceva la Fedex pentru transport.
Acum ramane doar sa astept rezultatele. Revin cu un feedback cand am ceva.
Momentan halpogrupul meu Y e G-M3240 dupa testul autosomal, vedem ce zic astia dupa ce analizeaza toti markarii.
Nici eu nu am gasit nimic interesant dupa ce am platit transferul ADN-ul de pe MyHeritage pe FTDNA, sunt doar 2 potriviri de 51cM si alte cateva de 40 si ceva cM. Ce am gasit eu interesant pentru mine si as fi sperat ca ma ajuta cumva pe ramura greceasca, pe cineva cu nume grecesc cu care am doar 30cM si dar este o singura bucata intreaga. Din pacate nu am cum sa folosesc informatia in vreun fel, l-am contactat dar nu mi-a raspuns. E tot un transfer din alta parte.

Kefalus

Au inceput sa apara primele rezultate.
Hapogrupul meu mtdna e H70, vedem ce mai rafineaza in Mitotree. Vad ca e destul de rar acest halpogrup.
Din cei care ati facut testul, ce rezultate v-au dat pe partea asta?

Kefalus

Rezultate:

Y-DNA: G-FTD36308
mtDNA: H70a

Andredass

Citat din: Kefalus din Dec 03, 2025, 12:57 PMRezultate:

Y-DNA: G-FTD36308
mtDNA: H70a

Interesant. Sunteți de origine greacă pe linie paternă?

Kefalus