1909 | Anuarul Bisericilor din Vechiul Regat

Creat de andreicucuruz, Mar 20, 2024, 08:25 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

O resursă destul de bună pentru cunoaștere a mănăstirilor, schiturilor și parohiilor din Vechiul Regat.

Se dau informații despre o sumară istorie a parohiei (primele zidiri cunoscute, reparații, etc), date biografice ale preoților parohi / supran(umerari), numărul de familii/suflete din parohie, etc.

https://drive.google.com/file/d/1Q8dpmC3DpHIJFpgHNKBvc3iiqepqQtVy/view?usp=sharing

bendorna

Super. nu o cunosteam.

Pe aceasi tema dar cu 100 de ani mai devreme:  Stiri catagrafie din Biserica Moldovei in 1809.
https://dspace.bcu-iasi.ro/bitstream/handle/123456789/10480/Tomescu%2c%20Const.%20N.%2c%20Stiri%20catagrafice%20din%20Biserica%20Moldovei%20in%201809%2c%20Arhivele%20Basarabiei%2c%20An.%203%2c%20Nr.%203%2c%201931%2c%20p.%20174-205.pdf?sequence=1&isAllowed=y

In plus, am sa incarc si urmatoarea, dupa ce o fotografiez.

PXL_20240320_192117659.jpg

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Mar 20, 2024, 10:07 PMSuper. nu o cunosteam.

Pe aceasi tema dar cu 100 de ani mai devreme:  Stiri catagrafie din Biserica Moldovei in 1809.
https://dspace.bcu-iasi.ro/bitstream/handle/123456789/10480/Tomescu%2c%20Const.%20N.%2c%20Stiri%20catagrafice%20din%20Biserica%20Moldovei%20in%201809%2c%20Arhivele%20Basarabiei%2c%20An.%203%2c%20Nr.%203%2c%201931%2c%20p.%20174-205.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Da, foarte valoroasă și această sursă. De asemenea, mai este o parte - cea în legătură cu mănăstirile și schiturile.

Știri catagrafice din Biserica Moldovei în 1809 - Const. N. Tomescu

https://drive.google.com/drive/folders/1-i86GlnfbPWiZ_q02f2saFUAjOEoZHzs?usp=sharing

dumiac

Mulțumesc, am găsit multe informații utile în anuarul din 1909!

Mai este publicată și această catagrafie a personalului clerical din ținutul Roman în 1836 (Amăriuței și Văcaru 2019).

Ar mai fi interesante și aceste două cărți despre care am găsit doar câte un articol de ziar: Județul Prahova în Catagrafia Eparhiei Ungrovlahiei de la 1810 și Hirotoniri în timpul Mitropolitului Cozma în județe din Eparhia Ungrovlahiei (1787-1791).

Oare s-au mai făcut astfel de catagrafii sau anuare și în alți ani? Am găsit Monografia Parohiei Sf. Atanasie şi Kiril din Iaşi cu biserica filială ,,Vulpe" de Preotul N. V. Hodoroabă (1934), în care apare la paginile 82-83 un tablou al personalului care a servit la bisericile respective de la 1845 până la data publicării, și ca sursă este citată ,,statistica clerului mirean din jud. Iași din anul 1868, din arhiva Mitropoliei". Oare mai există pe undeva această statistică?

Andrei Jipa

Citat din: dumiac din Ian 28, 2025, 03:51 PMAr mai fi interesante și aceste două cărți despre care am găsit doar câte un articol de ziar: Județul Prahova în Catagrafia Eparhiei Ungrovlahiei de la 1810

Pe aceasta o am eu

andreicucuruz

Citat din: dumiac din Ian 28, 2025, 03:51 PM,,statistica clerului mirean din jud. Iași din anul 1868, din arhiva Mitropoliei"

Există astfel de statistici inedite (chiar și nominale) în fondul Mitropoliei Moldovei de la Iași pentru mulțe județe din Moldova. Și, bineînțeles, pentru cler sunt mai multe decât pentru mireni. Am cercetat câteva, conțin informații bune, în mare măsură din perioada 1850-1900. Hirotonii, conduita și statistica preoților, liste nominale de mărturisiți, de poporani ai bisericilor (practic catagrafii bisericești - vezi valoarea unor astfel de surse în cazul Vidomostiei de toate stările din 1829 (păstrată doar pentru protopopiatul Tg. Neamț), scoasă tot din acest fond) și multe altele. Singura problemă fiind aceea că procesele de colectare (fotografiere) și transcrierea necesită multe resurse și timp.

Pentru exemplificare, ca un fel de completare pentru aceea Vidomostie de toate stările din 1829 (care trebuie să fi fost făcută pentru toată Moldova), am identificat o a doua condică care detaliază situația familiilor de preoți de la vremea respectivă. Vă las un exemplu pentru un sat din Neamț, eu zic că sunt informații interesante iar caligrafia acestui copist este exemplară.

"Pentru slujitorii preoți ai besearicii și a copiilor lor parte bărbătească și fămiiască ce să află în .... (numele localității și hramul bisericii)"

Se dau detalii despre componența gospodăriei preotului, soție, copii (dacă aceștia învață sau nu, e.g. la psaltire, la ceaslov, la gramatică, etc.), vârste, știința de carte și comportamentul preotului (e.g. bun, nebun, dacă a fost globit pentru beție sau nu, etc.), neamul lui (e.g. moldovean, ungurean, etc.), când a fost hirotonit, de cine, etc.

dumiac

Mulțumesc, sunt într-adevăr informații foarte interesante, mai ales dacă e vorba de perioada dinaintea mitricilor parohiale! Iar caligrafia chiar este plăcută la vedere. Am citit bine că la amândoi preoții scrie cu păucenie prădată de iniceri? Ce interes ar fi avut ei să le fure un astfel de document?

andreicucuruz

Da, așa văd și eu. Probabil se face referire la răzmerița sau revoluția din 1821. Dacă îmi aduc aminte bine, citisem că trupele turcești, deci ienicerii din text, au ajuns în zona mănăstirilor Neamțului. Probabil se referă la prădarea în general a caselor și a comunităților prin care au trecut, deci și a documentelor păstrate de preoți.