Însemnări ceaslov 1835

Creat de Rbyy, Apr 09, 2026, 01:44 PM

« precedentul - următorul »

Rbyy

Bună ziua, ma ajutați va rog cu transcrierea acestor însemnări? E un ceaslov 1835, Manastirea Neamț
Mulțumesc

Andrei Jipa

1:
Acest ceaslov s-au cumpărat de cătră jos iscălitul, cu prețu di șăizăci lei de la sfănta mănăs/t(i)re

2:
Niamțul la anu 1840 ghenari(e) 7
semnătura nu îmi e foarte clară, ar putea fi:
Călinu Iac(o)v(i)ță

Andrei Jipa

Inscripțiile 3 și 4 sunt pentru mine foarte dificil de descifrat. Cred că este și un scris moldovenesc cu care sunt mai puțin familiarizat și am încercat mai mult un exercițiu de intuiție decât o transcriere de care să fiu sigur:

3:
La anu 1843 dec(hem)v(rie) 27 la 2 ceasuri f?sf?? marț(i)? sara? s(-)au săvărșit părintele meu serdar Gr(i)g(ore) Lup(a)șcu, îngropat la sfă(ntu) Ionu în Bacău(?)

4:
La 1853 noemv(rie) 1853 s(-)a săvărșit iubita me mam(ă) Mariia vrată?? c(u)c(onului) Manol(ache?? Lupașc??) în vărstă di 56 ani
(la 8?? / Luni) sara îngropat la Sfânt(u) Ioanu (la Bacău?)

5:
La optuspre(ze)ci iunii o răposatu soțulu meu

6:
Costachi Lupașicu
1876

Rbyy

Citat din: Andrei Jipa din Apr 11, 2026, 07:07 AMInscripțiile 3 și 4 sunt pentru mine foarte dificil de descifrat. Cred că este și un scris moldovenesc cu care sunt mai puțin familiarizat și am încercat mai mult un exercițiu de intuiție decât o transcriere de care să fiu sigur:

3:
La anu 1843 dec(hem)v(rie) 27 la 2 ceasuri f?sf?? marț(i) sara s(-)au săvărșit părintele meu serdar Gr(i)g(ore) Lup(a)șcu, îngropat la sfă(ntu) Ionu în Bacău(?)

4:
La 1853 noemv(rie) 1853 s(-)a săvărșit iubita me mam(ă) Mariia frată?? c(u)c(onului) Manole (??lut?m?chir) în fărstă di 56 ani
la 8?? sara îngropat la Sfânt(u) Ioanu (la Bacău?)

Scris moldovenesc in ce sens? Alt tip de scriere, alt alfabet? Iar ultimele două chiar mi se par mai "altfel" decât restul...

idna

Fără să fiu în stare să citesc chirilica, (doar) analizând rapid transcrierea, poate fi pur și simplu vorba despre decese? Pare că a notat când au murit diverse persoane. Acel "săvârșit" poate să fie "sfârșit"? Adică "s-a sfârșit"/a murit. 5 la fel, e clar. 6, posibil, persoana și anul, mai pe scurt. Legat de sfârșit/deces, mi-a luat și mie un pic de timp să mă familiarizez cu astfel de termeni, de exemplu "repausat" (registre greco-catolice), de multe ori scris și prescurtat, "rep." (mai ales la începuturi, când abia mă apucasem de cercetat).

Andrei Jipa

Citat din: Rbyy din Apr 11, 2026, 11:25 AMScris moldovenesc in ce sens? Alt tip de scriere, alt alfabet? Iar ultimele două chiar mi se par mai "altfel" decât restul...

Sunt diferențe minore, variații grafice și de vocabular, dar care fac interpretarea dificilă pentru texte scrise neîngrijit, cum este acesta din pozele 3-4. De exemplu literele d, î, diftongul ia pot fi redate destul diferit. În cazul acesta, mă derutează în special ceea ce bănuiesc că este litera v.

Scrisul din ultimele două poze este diferit pentru că este scris de altă mână, dar este ușor de înțeles, nu prezintă probleme.

Andrei Jipa

Citat din: idna din Apr 11, 2026, 10:41 PMpoate fi pur și simplu vorba despre decese?
cu siguranță este vorba de decese. A se săvârși este un sinonim arhaic pentru a muri:
https://dexonline.ro/definitie/s%C4%83v%C3%A2r%C8%99i

Transcrierile pe care le-am propus nu sunt întru totul ghicite, majoritatea cuvintelor sunt cât de cât clare, și am pus semne de întrebare acolo unde nu am reușit să le potrivesc

andreicucuruz

Citat din: Andrei Jipa din Apr 11, 2026, 07:07 AMiubita me mam(ă) Mariia vrată?? c(u)c(onului) Manol(ache?? Lupașc??)
Aici cred că e iubita mea mamă Mariia, fata comisului Manolache Lupașcu. Acest Manolachi e trecut și în arhondologia boierilor editată de Mihai Răzvan Ungureanu: https://genealogica.ro/inregistrare/Magv9qzeEY