Bine v-am gasit!

Creat de deliandr, Mai 07, 2026, 01:44 AM

« precedentul - următorul »

deliandr

Bună!

Sincera să fiu, m-a copleșit un pic emoția când am găsit acest proiect pe Google, după ce mă săturasem de FamilySearch.

M-am gândit îndelungat de unde vine interesul meu pentru genealogie, având în vedere ca întotdeauna m-a făcut "ciudata" familiei. Cred că, oricât de individualist ar suna din parte mea să spun acest lucru, e foarte legat de identitatea mea. Sunt plecată în străinătate de aproape 24 de ani (de când aveam 6 ani); am crescut văzând cum spaniolii aveau bunici, pe când eu în România abia cunoscusem părinții tatei. În Spania, o țara traumatizată de un război civil care a creat mii de gropi comune, este normal sa știi sau să cauți de unde vii. Intrade-văr, cu anii am lăsat subiectul genealogie baltă, văzând ca nu aveam cu cine, dar acum 4 ani am fost nevoită să renunț la cetățenia româna. Pentru a fi trecută la starea civilă, statul spaniol m-a obligat să adaug numele de necăsătorita al mamei mele (ea este fiică unică, deci acel nume dispăruse) ca al doilea nume de familie, efectiv resuscitând, într-un fel, neamul tatăl mamei mele. Desigur, numele sunt scrise cu alfabetul spaniol, cea ce mă doare în suflet, dar asta e.

De când am dat de Genealogica am găsit actul de naștere a străbunicului meu, cea ce m-a bucurat nespus de mult :). Am răsfoit și pe la onomastică, și am reușit sa înțeleg în sfârșit de unde vine numele de familie al tatălui meu. Oricum, a găsi documente mai vechi sau mai noi va necesita de timp, și, poate inclusiv, să mă duc personal.

Un mic compilat al informației care o am:

Din partea tatei, de prin Jud. Bacău:
    • Bunicul meu este din comuna Palanca (știți... acolo unde este monumentul a lui Emil Rebreanu), aproape de ce era pe vremuri granița cu Imperiul Austro-ungar. Nume de familie Andrieș. Nu știu nimic mai mult.
    • Familia Grigoraș a bunicii mele a fost acuzata de a fi chiaburi pe vremea lui Ceașcă; nu sunt sigura dar cred că li se expropriaseră terenuri. Mama bunicii mele este din Comuna Dofteana; bunica ei era sârboaică.

Din partea mamei, care este din Jud. Neamț:
    • Nu am găsit nimic pe numele Mărgian, numele de familie al bunicului meu. Familia lui era din Climești, comuna Făurei. Nu am găsit nici măcar onomastica numelui, dar poate e nevoie să caut mai mult.
    • Am găsit, în schimb, sub numele Lupașcu, numele de necăsătorită a bunicii mele, în comuna Făurei, de unde erau părintii bunicii ei.

Deci cum puteți vedea, totul e într-un stadiu foarte incipient. Ar trebui sa fac un plan de bătaie, dar nu prea știu de unde să încep. În orice caz, vroiam să mă prezint și sa va fac cunoscut că azi m-ați făcut foarte fericita.

Numai bine!

PD. Vă rog să scuzați gramatica; este un miracol că încă m-ai vorbesc Româna cu accent de la Moldova după atâți ani de străinătate, dar scrisul l-am învățat prin osmoză.

andreicucuruz

Bine ați venit!

Ne bucurăm dacă prin Genealogica ați reușit să identificați documente de interes și vă felicităm pentru aeastă pasiune - să fiți sigură că aici veți fi printre mai mulți "ciudați" ;D

Dacă veți dori, vă încurajez să detaliați (e.g. nume complete, date de naștere, etc.) cel puțin ramura de la Neamț fiindcă este posibil să descâlcim repede originile (pentru județul Neamț, fiind de prim interes pentru mine, am reușit să strâng mutle date brute, neintroduse încă în baza de date).

Numele Mărgian / Mărgean poate fi o variație recentă a numelui, poate chiar o deformare de la Mărginian. Dar nu aș exclude nici direcția unei porecle de la asocierea cu brățara de mărgean (=coral). Numele este documentat și de Șăineanu și Scriban în dicționrele vechi (probabil venit din turcă) (https://dexonline.ro/definitie/m%C4%83rgean/definitii).

Familia se regăsește și astăzi în comuna Făurei, cu o ocurență mai mare pentru forma Mărgean.

Vă sugerez să începeți planul de bătaie prin documentarea și notarea tuturor informațiilor pe care le aveți la dispoziție în acest moment (e.g. certificate de naștere, căsătorie, deces, date transmise prin viu grai, imagini morminte, etc.) despre generațiile recente (părinți, bunici, străbunici).

Ulterior, în funcție de materialul adunat, veți putea trece la studierea surselor de arhivă:
- actele de stare civilă laice (1865-1925) de naștere/căsătorie/deces
- actele parohiale (1832-1865)
- plus multe alte tipuri de documente nominale, unele dintre ele listate și pe pagina noastră de surse