Inscripții ceaslov 3

Creat de Rbyy, Mar 30, 2026, 09:09 AM

« precedentul - următorul »

Rbyy

Vă salut
Revin cu o alta serie de frumoase inscripții din același interesant ceaslov si cu rugămintea unei transcrieri. Sunt 15 poze, puse in ordinea in care apar in carte. Mulțumesc

Rbyy

Si aici. Toate sunt in ordinea in care le-am postat.

Andrei Jipa

Încep să transcriu într-o mică pauză, dar nu cred că reușesc să trec print toate acum:

CitatAcest ceaslov, ce mi(-)au rămas de la răpsatul tată meu, preotul Ioan d(u)h(o)vnicul ce(-)au slujit la sfântul Costandin Podu de Păm[ânt], l(-)am vândut eu, supt iscălitul, preotul [text șters G...r] Gheorghe, biserica Sfânta Troiță Dialu Spiri și ami(!?) și iscălit. 1849, sept(embrie) 16
Costache Popa Ioan

CitatNumai la Buna Vestire, și la Florii să face zlatoust:

Să să știe că după ce trece o săptămănă din post(ul) cel mare al Paștelui, adică din dumineca cea dintăiu, să începe a să face leturghiia a marelui Vasilie în toate ale postului

CitatSă știe că sămbetile postului Paștelui leturghiia alui Gură de Auru să face; și mercurea și vinerea pred(ica?) sfeșten(i?)a

CitatDumineca 3 să scoate și crucea la dinaint(e) și o lăsăm pănă la cădirea Heruvicului și sărută o(a)meni(i)

CitatSă să știe că după ce să aduce în capu cu steble de busiiocu, cănd vei să o pui pă tretap[o?]d(*) zici încelepciune
*adică ,,tetrapod"

Andrei Jipa

Citatdreaptă și cădindu(-)o crucești căntănd măntuește Duamne norodul tau, făcănd după ce să tămie(ște)

Citat(tămâie)ște metanii căte trei. O sărutăm iar căntănd crucii tale.

Rbyy

Sa nu mă uitați va rog si cu celelalte 8 transcrieri :)

Andrei Jipa

CitatDumineca a patra din postu să scoați 3 Agnițe(?) că să face pred(ica) sfeșten(i)a. Mercuri și joi și vineri a 5

Citatsau mai aflăndu(-)s(ă?) sfinți(?) aflarea capului sau mucenici tot predica sfeștenia să face

CitatSă să știe că mercuri seara a 5 săpt(ămână) după ecsapsalm căntă canonul sfănt(ului) Andrei, canonul cel mare, facem denie, să toacă mare, iar pavecerniță nu e în biserică ci în chilii

CitatSă să știe că mercuri seara a 5 săpt(ămănă) din post pavecerniță nu e, asemeni și vineri

CitatSă știi că la un ceas din noapte vineri seara a 5(-a) săpt(ămână) să toacă mare și după ecsapsalm, tropar rar, apoi îngeru, asemenea iar pavecerniță nu e la 9 ceas(uri) ci să isprăvește aca(tist?)

CitatIar mercuri și joi și vineri a 5(-a) săptămănă să face tot perdica sfeșten(i)a că așa învață tipicul de aceia să scoață 3 agnițe(?) 

CitatÎn joia ce mare a patim(ilor) blag(o)slovită împărățiia tatăl(u)i începem psalmul și facem vecerniia întăiu pănă la ,,Lumină lină", apoi Vasilova și Agnițul să oprește de precistanie. La 9 ceas(uri) nu să toacă

CitatÎn joia cea mare la un ceas din noapte să toacă mare și să face deniia cea mare cu 12 evanghelii, iar dă la a 6(-a) evanghelie să scoate crucea răsticnirea și icoana cea falnică să șează suptu policandru pănă să scoate epitaful. Are a să cănta o stihiră cu glas

Andrei Jipa

Cred că acestea sunt.

Sunt mulți termeni bisericești care fac interpretarea dificilă pentru mine. Am verificat câțiva pentru că nu eram convins: pavecerniță, stihiră, ,,Lumina Lină", etc. Exapsalm se pare că pe lângă o formație de death metal este și o cântare bisericească. Cu toate acestea, pe unele nu le-am reperat exact la o primă căutare: Agnița, Vasilova. Poate cineva de specialitate vă poate lămuri

Rbyy

M-am interesat si eu si am mai găsit că
Agnețul este partea centrală a prescurii

Vasilova este Liturghia Sf.Vasile cel Mare

Precistania este Sfânta Împărtășanie

Stihira este o cântare scurtă, religioasă

Deci toate cuvintele astea care nouă ni se par ciudate, chiar au existat, in limbajul religios al secolelor trecute. Poate si acum se mai folosesc, recunosc că nu-mi sunt cunoscute, cel puțin in forma asta veche