Mitrici ortodoxi (1832-1843) - registre centralizatore pe ținuturi (3 părți)

Creat de andreicucuruz, Iun 16, 2025, 08:56 PM

« precedentul - următorul »
Moldova

andreicucuruz

O sursă extrem de importantă pentru începutul înregistrării mitricilor în Moldova (1832-1843).

În condițiile în care registrele primare (de la fiecare parohie) s-au păstrat într-un număr foarte mic, cele de față, care centralizează informațiile de la toate parohiile, sunt de mare valoare.

Aceste registre, întocmite anual de protopopiate pe baza mitricilor primare, cuprind, teoretic, 3 părți (sau condici):
-Partea I: Născuți
-Partea a II‑a: Căsătoriți
-Partea a III‑a: Morți

La o analiză inițială a situației din Moldova, am reușit să identific următoarele:

ținutul Neamț: se păstrează aproape integral (35 registre) perioada 1832-1843 (SJAN Neamț și SJAN Iași)
ținutul Botoșani: se păstrează aproape integral (31 registre) perioada 1832-1843 (SJAN Botoșani)
ținutul Tecuci: se păstrează aproximativ 27 registre din perioada 1831-1845 (SJAN Galați)
ținutul Dorohoi: se păstrează doar registre din anii 1832, 1833 și 1843 (7 registre) (SJAN Botoșani)
ținutul Iași: se păstrează doar 2 registre (căsătoriți pe 1837 și morți pe 1838) (SJAN Iași)
ținutul Hârlău: se păstrează 2 registre: născuți pe 1832 și 1834 (SJAN Botoșani)
ținutul Cârligătura: se păstrează 1 registru: căsătoriți pe 1832 (SJAN Iași)
ținutul Suceava: din inventare rezultă că s-ar fi păstrat registrele de morți pe 1832 și 1835 însă la cerere nu s-au putut identifica în depozit (SJAN Iași)
ținutul Tutova: nu am informații
ținutul Fălciu: nu am informații
ținutul Vaslui: nu am informații

În ultima perioadă am reușit să finalizez fotografierea integrală a registrelor pentru căsătoriți de la Neamț (1832-1843), o mare parte din registrele pentru născuți, urmând cele pentru morți.

De acum urmează procesul de transcriere din paleografie chirilică 🥳

dumiac

andreicucuruz

Registrele de față, cel puțin la Neamț, nu sunt încă inventariate. Am avut acces la ele prin bunăvoința și amabilitatea personalului de la SJAN Neamț (în special doamna Marlen Gherasim).

Încă nu am întrebat despre Roman. Dar dacă se păstrează, tot la Neamț trebuie să fie. Termin cu fotografierea registrelor disponibile pentru satele din fostul ținut Neamț și apoi cer informații și despre Roman.

andreicucuruz

Vă prezint, cu ocazia începerii transcrierii mitricilor centralizatoare de la Neamț (1832-1843), pentru cei interesați, câte o pagină de exemplificare a formatului și a curgerii înregistrărilor:

I - născuți
La doăzăci a lunii aceștiie din pravos(lavnicii) părinți, Antonu sin Vasăli Radu în vârstă de doăzăci de ani și soțiia sa Ecaterina fiica lui Ioan Mihăilă în vârstă de doăzăci de ani, s-au născut un fiiu cari primind  sf(â)ntu botez la doăzăci și cinci a lunii în bisărica cu hramu sf(â)nt(ului) Ioan Botez(ă)to(r) s-au numit Ioan fiind naș preotul Costa(n)din.

II - căsătoriți
La zeci ghenarii s-au căsătorit Gheorghi Suceveanul, cu vărsta de patruzăci ani, au luat soții pre Mariia văduva Eșanca, nașul lor au fostu Vasili Ivan.

III - morți
La unsprezăci ghenari s-au săvărșit Teodor Pleviț fiiul lui Sandu Mungiu ot tărgul Frumos de vărstă de cinzăci ani, s-au săvărșit întru acest pop(o)r unde s-au îngropat.
_____
În general registrele sunt lizibile și scrise destul de caligrafic (cum sunt aceste exemple) însă se întâlnesc și excepții. Din ce îmi dau seama, analizând și transcriind intervalul (1832-1843/1844), la Neamț, am reușit să identific cel puțin 3-4 mâini diferite (deci cel puțin 3-4 scriitori care se ocupau cu copierea informațiilor din mitricile venite de la parohii).

Andrei Jipa

Foarte interesantă bogăția de informații de la înregistrările nașterilor. Pentru anii 1832-1833 sunt aceleași date menționate (numele ambilor părinți + tatăl mamei)?

În mitricile pentru ortodocși din Țara Românească cel puțin din 1832-1833, este menționat doar numele tatălui, al nașului, și unul sau doi martori. Mama nu apare.

andreicucuruz

Da, așa este, sunt foarte valoroase și bogate în informații pe care nu le găsești în alte surse. La nașteri, da, aproape peste tot (1833-1843)*, atât pentru tată cât și pentru mamă se menționează părintele (tatăl în cele mai multe cazuri, e.g. Vasile sin Ion Călugăru sau un matronimic e.g. Vasile a Marii Gămăneasa vadana), deci bunicii pruncului. Excepție fac de obicei părinții trecuți de 35-40 ani, unde se menționează mai rar bunicii.

La fel la căsătorii, mai ales dacă mirii sunt tineri și e prima căsătorie, sunt întotdeauna menționați părinții (cu formula sin/săn/fiu lui/fiică lui, etc.). Excepție se face pentru "fete streine", unde nu se menționează nimic altceva.

La morți nu am verificat destule ca să mă pot pronunța.

Dar în general pot constata că mitricile din perioada 1832-1843 sunt mai bogate în informații decât cele din 1845-1865.

*pentru 1832 nu s-au păstrat nașterile de la Neamț

andreicucuruz

Vești bune pentru cercetătorii din județul Neamț!

Am finalizat campania de fotografiere a mitricilor parohiale (nașteri, căsătorii și decese) pentru întreg județul Neamț, perioada 1832–1843 (35 de tomuri).

Dacă aveți strămoși născuți, căsătoriți sau decedați între 1832–1843 în județul Neamț, nu ezitați să ne contactați pentru verificări. Răspundem cu drag până la publicarea oficială a transcrierilor complete.

👉 Urmăriți progresul transcrierii aici: https://genealogica.ro/surse/4-registre-parohiale-mitrici-centralizatoare-moldova

ℹ️ Un detaliu aparte:
În registrul mitricilor de născuți din 1839 se află și înregistrarea nașterii lui Ion Creangă, documentată pentru prima dată de Gheorghe Ungureanu în "Ion Creangă. Studii și documente, 1964" și atașată acestei postări.

Luna iunii

No.3
La zăce a luni(i) aceștia din pravoslavnicii părinți Ștefan săn Petre Cibotariul, vărsta lui trei zăci ani, soțăia sa Smăranda fiica lui David Cre(a)ngă, vărsta ei douzăci și opt ani, s-au născut un fi(u) care primind sf. botez la douzăci a lunii aceștiia în besărica cu hramul era(r)h Necolai, s-au numit Ioan, naș fiindui Ioan Cojocari(u) din sat Humuleștii

bendorna

N-am studiat de ce dar e un caz atipic unde copilul preia numele mamei

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Noi 28, 2025, 09:38 AMN-am studiat de ce dar e un caz atipic unde copilul preia numele mamei
Dacă te referi la cazul lui Creangă, da, este unul atipic. Dar cred că este o excepție, vorbim de un nume asumat conștient sub influența bunicului David Creangă, care era o figură notabilă în comunitatea din jurul Pipirigului.