originea prenumelui Timofie (Lazar Timofie)

Creat de Liliana-Felicia, Noi 16, 2025, 12:34 PM

« precedentul - următorul »

Liliana-Felicia

Bună ziua,

Am descoperit această pagină de cercetare a arborelui genelogic, recent.
Am început o investigație din 2023 în ceea ce privește istoria familiei dinspre tată.
Numele de familie al tatălui meu este Lazar. Între membrii familiei era o formă de a-și afirma apartenența prin apelativul ,,a Mocului". Astfel tata este Silu Văsălichii, Văsălichii, Petrii, Mocului
Tata e originar din Seini, jud. Maramureș. Acolo prenume Moc nu am găsit. Până nu demult eram sigură că toți cei din familia Lazar s-au născut  și au trăit în Seini. Dar o cercetare a unui dosar decese de la Arhivele Maramureș a arătat că Lazar Petru-străbunicul tatălui meu era născut în Valea Vinului(Borhid) jud. Satu Mare. I-am găsit data decesului în Seini, 16.03.1935, deci am dedus anul nașterii, 1852. La Satu Mare am studiat dosarele de Valea Vinului. Acolo la nașteri 1852 apare un Theodor din părinții Lazar Timofie și Ratis(Roatiș)Gafia. (Menționez că pe descoperă arhive naționale, la decese Seini, am găsit că în 27. 01.1903 a decedat Agapia Dudan, din Valea Vinului, căsătorită cu Lazar Timot din Valea Vinului, decesul fiind semnalat de fiul decedatei, Lazar Petru din Seini). Această familie a mai avut trei copii, după Theodor: Vasiliu(decedat la trei zile), Floare(decedată la 3 ani) și Flore(băiat, la care încă nu am gasit data decesului). Lazar Timofie Și Roatiș Gafia s-au căsătorit la 14. 11. 1850. Între 1850 și 1858(anul nașterii lui Vasiliu) nu au avut alți copii decât pe Theodor.

Mă nedumeresc câteva lucuri:
1.diferența de nume=din aceeași părinți la naștere copilul e Theodor, la moarte este Petru?
2.apoi toți din neam(după Timofie) au fost Vasile, Gheorghe, Petre; care este originea numelui Timofie (indică și un areal geografic?)în Valea Vinului mai era un  bărbat cu prenumele Timok; pot fi români din zona Timocului?
3.Gafia(Agapia) de ce apare în dosarele din Seini -că avea numele de familie Dudan, iar în Valea Vinului, apare cu Roatiș(la data decesului ei se specifică cum că era văduva lui Lazar Timot.)?
4.Care sunt documentele pe care pot să le consult pentru a construi genealogia familiei Lazar-în continuare?   

Există vreun recensământ care să conțină familiile din zona Valea Vinului-jud. Satu Mare între 1800-1860?  Unde găsesc aceste documente? Vă mulțumesc.               

andreicucuruz

Bine ați venit în comunitatea Genealogica,

Vă felicităm pentru efortul depus până acum,

Înțeleg că legătura de la dvs. până la Petru Lazăr (n.~1852-d.1935) este documentată și certă. Actul de deces menționează faptul că Petru era născut într-un sat diferit cel de domiciliu (anume Valea Vinului). Dacă actul menționează vârsta de 83, ea trebuie tratată cu câteva rezerve - de obicei, vorbim despre o estimare a vârstei reale.

Ați făcut o verificare exhaustivă a actelor de născuți de la 1850-1858? Este posibil să vă fi scăpat înregistrarea lui Petru? De asemenea, puteți continua și cu documentarea nașterilor de după 1858, nu este exclus să se fi născut după (cum spuneam, nu ar fi de mirare o supraestimare a vârstei declarate la deces).
Firește, putem imagina și o situație în care acel Thoader să fie defapt Petru (e.g. greșeală de înscriere a scriitorului/preotului, modificare ulterioară a numelui din diferite motive, e.g. credințe populare magice). Dacă nu reușiți să găsiți actul de deces al lui Thoader sau de căsătorie, este o pistă de luat în seamă.

Numele Timofie/Timotie este o formă a lui Timotei (de la Timofte). Este un prenume cu acoperire destul de largă (deci este întâlnit prin țară în sec. 18-19, nu este un nume rar). Nu cunosc situația din Maramureș dar nu aș merge pe nici un fel de interpretare specială în acest caz. Numele de familie se explică prin patronim.

Atât Dudan cât și Roatiș pot fi porecle/supranume care se referă la aceeași familie (e.g. Roatiș poate fi o poreclă veche, în uz în perioada căsătoriei din 1850, ulterior pierdută sau folosită alternativ împreună cu Dudan).

Ca surse de documentare, cele mai importante sunt registrele parohiale ale religiei de interes. Vă recomand să le fotografiați și să le studiați cu atenție. Dacă au fost ținute și păstrate în bună ordine, acestea sunt piatra de temelie. Puteți găsi și recensăminte, catagrafii sau diferite situații nominale dar asta doar în mod excepțional, în funcție de regiune (ține de șansă). Nu știu dacă s-a făcut ceva unitar și care să se fi păstrat pentru Maramureș din perioada 1860, dar poate știe cineva mai bine.

Andrei Jipa

Bine ați venit și din partea mea!

După ce consultați registrele de stare civilă/parohiale, vă puteți îndrepta atenția și spre urbariile și conscripțiile austriece și maghiare.

În Urbariul din 1767 chiar apare un Lazar Timoftyie. Un alt Lazăr cu siguranță, dar studiind cu atenție e posibil să puteți stabili o legătură. Nu era neobișnuit ca prenumele să fie recurente în familie.

Zona este de altfel bogată în materiale documentare digitalizate, cum ar fi și această conscripție a satului din 1695 și aceasta a mai multor sate din zonă din 1604.