Ce înseamnă moșu?

Creat de Andrei Jipa, Aug 11, 2024, 12:07 AM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Salutare

Într-un act de așezământ de la 15 martie 1851, apar, printre altele, următoarele nume:
CitatNiţă Spînu din moşu Sit.
Grigore Izbăşoiu, din moşu ...
Dudu Marcu Doicescu din moş Tătar
Tudorachc Doicescu din moş Unteș
Ghiţă Colţeanu din moş Untesc
Dragomir Frigea din moşu Străchinescu

Îmi puteți explica vă rog la ce se referă acest "moș"? La un strămoș îndepărtat? la o moșie?

andreicucuruz

Da, probabil vorbim despre un document în legătură cu o familie sau mai multe familii de răzeși / moșneni, fiecare își trage partea (de baștină sau de cumpărătură) din moșie de pe un anumit bătrân sau moș (practic un strămoș).

După 1580 (când apare prima dată documentar termenul de răzeș) și mai ales după 1600, moșiile boierilor mici și mijlocii (strămoșii răzeșilor) încep să se spargă, cum e firesc, prin moștenire. Cam în această perioadă apar acești moși/bătrâni din care se trag răzeșii sărăciți cu totul în sec. XIX. Valabil și pentru moșneni.

bendorna

Da un termen  specific moșnenilor (un echivalent al răzeșilor din Moldova, pentru Țara Românească). In Moldova termenul este "bătrân", "din bătrânul".

"Din moș" indică o filiație, spiță său un drept de succesiune asupra unei părți de moșie identificată prin numele unui moșnean cu multe generații în urmă.

https://biblioteca-digitala.ro/reviste/Argesis/dl.asp?filename=Argesis-15-Studii-si-comunicari-Muzeul-Judetean-Arges-2006_235.pdf

bendorna

Aș mai adăuga că informațiile de genul acesta sunt extrem fe prețioase din punct de vedere genealogic.

Practic fac legătura dintre niște persoane din secolul XIX și moșneni ce au trăit (și stăpânit) cu un secol său două înainte.

Andrei Jipa

Foarte interesant, mulțumesc mult pentru explicații și referință!

Am fost nedumerit pentru că aceste nume de moși (Tătaru, Sit, etc.) nu mai există in acest sat (Chiojdu).

Fiind interesat de stră⁴bunicul Niță Spânu, m-a nedumerit moș Sit.

Însă mi-am amintit că în Catagrafia de la 1831, satul Chiojdu apare ca sat megieșesc, stăpânit de părtaşii Codeşti, Popeşti, Sitileşli şi Izbăşeşti.

Acești Sitilești sunt descendenți ai unor imigranți din sudul Transilvania, de la Sita Buzăului. Un Stan Sitilescu a fost izbașă pentru spătarul Cantacuzino. Fiii lui Stan, Radu Lera şi Mircea Codă au luat numele de Izbăşoiu în loc de Sitilescu (sursa: Basil Iorgulescu). Acest nume de Izbășoiu este destul de frecvent în zonă.

andreicucuruz

Citat din: andreicucuruz din Aug 15, 2024, 12:04 PM
Citat din: stratocaster din Aug 11, 2024, 01:24 AMAm fost nedumerit pentru că aceste nume de moși (Tătaru, Sit, etc.) nu mai există in acest sat (Chiojdu).

Acești Sitilești sunt descendenți ai unor imigranți din sudul Transilvania, de la Sita Buzăului. Un Stan Sitilescu a fost izbașă pentru spătarul Cantacuzino. Fiii lui Stan, Radu Lera şi Mircea Codă au luat numele de Izbăşoiu în loc de Sitilescu (sursa: Basil Iorgulescu). Acest nume de Izbășoiu este destul de frecvent în zonă.

Numele de bătrâni/moși se pierd de cele mai multe ori în câteva generații, cum e firesc. Rămân doar ca informație genealogică - de altfel foarte valoroasă în demonstrațiile pentru stăpânire.

Foarte interesant, trebuie scotocit și în dosarele cu documente istorice pentru zona respectivă (e.g. conflicte pe pământ, cumpărături, vânzări, danii, etc.).

Citat din: stratocaster din Aug 11, 2024, 01:24 AMÎnsă mi-am amintit că în Catagrafia de la 1831, satul Chiojdu apare ca sat megieșesc, stăpânit de părtaşii Codeşti, Popeşti, Sitileşli şi Izbăşeşti.

Apropo, ce știi despre situația catagrafiilor din Țara Românească din arhive? Se păstrează tot, au respectat ordinele din Regulamentul Organic precum în Moldova?