Origine incertă: Pașparugă

Creat de andreicucuruz, Ian 21, 2025, 02:14 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Sunt curios dacă cineva are vreo idee cu privire la etimologie. Este un supranume de pe partea mea paternă - clar o poreclă. Documentar, pentru satul de interes, apare pentru prima dată în listele de la reforma agrară din 1864/1865. Nu apare în catagrafii (1820-1845) sau în surse mai vechi.

Singura referință identificată până acum din afara satelor Bălănești/Bârgăoani, jud. Neamț (aici fiind zona de origine a ramurei de care mă ocup) în care apare precis aceeași formă a numelui este o monografie din 1915 a satului Rășinari, jud. Sibiu, unde Pașparugă apare în lista poreclelor "născute" în sat. (Apropo, această monografie, Victor Păcală, Monografia comunei Rășinariu face parte din primele eforturi ale acestui gen de literatură, merită parcursă pentru pasionați).

Faptul că apare sub aceeași formă și în altă zonă (deci origini multiple) mă face să cred că este posibil ca termenul să aibă o semnificație în universul real sau imaginar al țăranului român - fără a fi pur și simplu o poreclă unicat.

Singurele puncte de plecare pe care le-am considerat până acum ar fi termenii paparudă / paparugă - poate o formă deformată (?!).