Transcriere, act naștere 1873, Bosniacu [Ioan Ilie Rosianu]

Creat de Rosianufrancia, Dec 23, 2024, 12:21 AM

« precedentul - următorul »

Rosianufrancia

Bună ziua tuturor,

Solicit ajutorul dumneavoastră pentru traducerea și transcrierea unui document vechi pe care l-am obținut recent. Este vorba despre actul de naștere al străbunicii mele, Ioan Rosianu, născut pe 14 septembrie 1873 în Moldova Nouă, județul Caraș-Severin (Banat), pe vremea Imperiului Austro-Ungar.

Documentul pare să fie redactat într-un amestec de scriere veche (probabil slavonă sau română cu caractere chirilice). Caut să înțeleg detaliile menționate în acest document, în special informații despre părinții săi, localitatea exactă și orice alt detaliu istoric sau familial care mă poate ajuta în cercetarea mea genealogică.

Atașez documentul scanat pentru a facilita analiza dumneavoastră. Orice ajutor sau sfat este foarte apreciat!

Vă mulțumesc anticipat pentru timpul și contribuțiile dumneavoastră.

Cu respect,

Andrei Jipa

Bună ziua!

Bun venit pe forum și felicitări pentru obținerea copiei!

Este vorba despre consemnarea botezului în protocolul botezurilor de la biserica din Bosniacu, "al cărei hram este S(fântul) M(are) M(ucenic) Georgiu [Gheorghe]".

Acestea erau registre cu tabele, după cum puteți vedea aici:
https://wiki.genealogica.ro/index.php/Matricole_confesionale_din_Transilvania_%E2%80%94_religia_greco-catolic%C4%83_(dup%C4%83_1783)

Din acest tabel, arhivele județene v-au trimis numai capul de tabel și rândul in care apare persoana de interes. Dar pe aceeași pagină apar probabil și alti botezați. In situațiile acestea este mai greu de descifrat scrisul de mână, lipsind contextul pentru comparații și referințe. Nu este însă prea dificil aici, unde intregul act este in limba română, capul de tabel scris cu litere chirilice, iar consemnarea de mână în alfabet latin.

Iată ce vad eu:

Numărul curent: 76; 559
Luna anul și ziua nașterii: 1873 septembrie 14
Luna anul și ziua botezului și a ungerii cu s. mir: 1873 septembrie 16
Numele pruncului: Ioanu parte barb(ateasca)
Părinții pruncului:
Numele și porecla lor: Ilie si Maria Rosianu
Mărturisirea lor: gr(eacă) or(ientală) [ortodoxă]
Starea lor: lucratoriu [muncitor agricol]
Locul locuinței: Bosniacu [Boșniak, numele sârbesc al Moldovei Noi]
Cununați sau ba?: cunu(nați)
Numele preotului care a botezat și uns cu s. mir: Atanasiu Popescu capelanu
Numele și locul locuinței nașului sau nașei: Iosifu (Mitescu sau Nutescu ?) din Bosniacu

Dedesubt, este stampila aplicată de serviciul județean al arhivelor la executarea copiei, în 2023.

Rosianufrancia

Bună ziua,

Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru ajutorul valoros și explicațiile detaliate pe care mi le-ați oferit referitor la actul de botez al lui Ioan Rosianu. Datorită dvs., am reușit să aflu mai multe despre strămoșii mei și să confirm informații importante despre familia mea.

Totuși, în acest moment întâmpin dificultăți în a merge mai departe în arborele genealogic, mai ales pentru a găsi documente despre părinții lui Ioan, adică Ilie și Maria Rosianu. Mă întreb dacă este posibil să găsesc actul lor de naștere, sau chiar actul de căsătorie, care mi-ar putea oferi mai multe detalii despre originile și locul lor de reședință din acea perioadă. Sunt conștient că resursele online sau cele disponibile în unele arhive sunt uneori limitate, dar nu știu unde să caut exact în acest caz.

În cele din urmă, dacă aveți cunoștință de resurse sau arhive online care ar putea conține registre vechi (nașteri, căsătorii) pentru zona Bosniacu (Moldova Nouă) sau localitățile învecinate, aș fi foarte recunoscător să aflu mai multe.

Vă mulțumesc anticipat pentru ajutorul și răbdarea dvs. Orice sugestie sau direcție mi-ar fi extrem de utilă.

Cu stimă,

Andrei Jipa

Bună ziua,

Din fericire, se pare că la arhivele județene se păstrează matricole ortodoxe din Moldova Nouă pentru botezați, cununați și morți, începând cu anul 1778:
https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=7480302

Este destul de rar să se păstreze astfel de registre din secolul al XVIII-lea, deci este un început foarte promițător! De invidiat aș spune, gândindu-mă că multe localități au registre cu 50 sau chiar 100 de ani mai noi.

Vestea mai puțin bună este că aceste resurse nu sunt disponibile online. Se pot consulta numai la arhivele județene. Solicitarea de copii se poate face numai dacă știți numele și data evenimentului, dar datele căsătoriilor și botezurilor pe care le căutați nu mai reies din actul pe care îl aveți. Deci, așa cum spuneți, va trebui să căutați în registre, pas cu pas, înregistrările pentru cununia părinților, botezuri ale fraților sau surorilor, decesele, etc., care vă vor releva detalii în baza cărora puteți continua și mai departe, generație cu generație.

De menționat că registrele de la sfârșitul secolului al XVIII-lea sunt completate cu alfabet latin, iar cele mai vechi sunt scrise cu alfabet chirilic.

O practică destul de comună este să fotografiați integral registrele pentru localitatea de interes, sau să apelați la cineva care să facă acest serviciu. Va fi probabil vorba de câteva mii de pagini. Ulterior, veți putea parcurge aceste registre și cere ajutor aici pe forum dacă aveți dileme.

Online, din ce am gasit eu, există numai niște microfilme ale parohiei catolica din Moldova Nouă:
https://www.familysearch.org/search/catalog/332289

În funcție de ce ramuri veți descoperi pe parcurs, resursa aceasta v-ar putea fi de folos, care acoperă alte localități din Banat:
https://maticneknjige.org.rs/srl/

Vă recomand să studiați și resursele strânse pe pagina Family Tree despre Banat:
https://www.familysearch.org/en/wiki/Vojvodina_and_Banat,_Austro-Hungarian_Empire_Genealogy

Din ce am căutat acum rapid, din Recensământul național din 1828, Conscripția czirákyană 1820, Conscripția iozefină, Conscripția tereziană și Recensământul de la 1720, fie nu se mai păstrează nimic pentru Moldova Nouă, fie recensămintele nu au avut loc acolo. Dar este posibil să sepăstreze conscripții sau urbarii locale, care erau foarte comune în Imperiul austriac și Regatul maghiar. Acestea se pot păstra fie la arhivele județene, fie la arhivele centrale (puțin probabil), fie la arhivele de la Budapesta. Ele consemnează de regulă nominal capii de familie și aveau diverse scopuri: suprafața sesiilor, robota, numărul de animale, calitatea pășunilor, comerțul etc. Sunt zone prin Banat în care se păstrează conscripții încă din secolul al XVI-lea. Din păcate, aceste documente sunt mai dificil de identificat, dar pot ascunde informații genealogice prețioase.

De menționat că populația de etnie română era aproape în totaltate aservită (iobagi și jeleri). Deci este puțin probabil să găsiți informații în conscripțiile domnilor de pământ nobili.

Sărbători fericite!

Rosianufrancia

Bună seara,

Vă mulțumesc mult pentru informațiile detaliate despre arhivele din Moldova Nouă. Acestea mă ajută mult în cercetările mele genealogice.

Vă doresc o seară plăcută și sărbători fericite, pline de bucurie și liniște.

Cu respect