Populare pagini localități cu linkuri externe(eANR, Ancestry, FamilySearch,etc.)

Creat de andreicucuruz, Oct 25, 2024, 01:36 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Cum credeți că ar trebui abordat acest proces? Mă refer aici mai ales la aspectul de structurare a informației.

Mă gândeam că ar merge, pe pagina fiecărei localități actuale, să avem o secțiune de registre (surse) interne (transcrise și lucrate de noi - cum e acum), plus o secțiune de resurse externe, ideea fiind ca cine intră pe pagina localității să aibă la dispoziție o situație clară a disponibilității tuturor resurselor din mediul online.

Sigur, de pildă pentru eANR, o să existe o anumită ambiguitate în legătură cu linkul dintre denumirile comunelor (istorice) și localitățile/comunele actuale. Cu transcrierile proprii, problema e rezolvată prin includerea localităților istorice din fiecare registru și legarea acestora de localitățile actuale.  Însă pentru resursele externe asta nu va fi posibil. Probabil vom face link cu corespondentul actual al reședinței de comună. Asta pentru registrele din Țara Românească și Moldova, unde vorbim de comune (1865-1920). Căci pentru registrele parohiale este mai clară situația, acolo fiecare parohie corespundă de obicei unui sat.

Iar la structură, mergem tot pe formatul registru/volum -> sursă -> colecție sau procedăm altfel? Pentru eANR e ușor de menținut această structură însă e posibil ca pentru altele să nu fie cazul.

Poate aveți și alte idei.

Andrei Jipa

Ar fi foarte interesant!

Cred că ar fi câteva considerente de luat în seamă:

1. Listăm doar sursele disponibile online, sau și pe cele fizice din arhive, biblioteci, etc.? Pentru cele fizice, punem cotele? Și să avem posibilitatea de a lista exact ce dosare, pentru ce ani există? sau doar în general "registre parohiale"?

2. La linkuri ar putea fi trecut tipul de acces: liber, cu cont gratuit, cu plată și dacă sursa este indexată sau editată.

3. Unele surse includ o zonă extinsă, unde apar menționate numai anumite localități (e.g. catagrafia boierilor, catagrafiile preoților, sau editări selective de tipul MOSAIC). Poate și acestea ar putea fi incluse la localitățile pe care le acoperă.

4. Pentru unele surse ar fi necesar numărul paginii. De exemplu, Conscripția de la 1820 din Transilvania de pe Family search nu are localitățile indexate. Ar fi utile acolo volumul și pagina.

5. Ar fi interesant de inclus și organizarea adminstrativă de la momentul sursei (satul, comuna, plasa, județul).

6. La fel și parohia, mai ales acolo unde sunt registre pentru mai multe confesiuni în localitaste.

7. O listă de monografii?

Iar la structură, cred că trebuie clarificat cumva acolo unde dosarul localității X este inventariat la localitatea Z (exemplu)

andreicucuruz

Pentru resursele fizice care sunt încă doar în arhive sau biblioteci, da, eu mă gândeam la un catalog/inventar care să fie încărcat peste registrele pe care le avem transcrise, la fel ordonate pe registre/volume -> sursă -> colecție (gândind că și acestea vor fi la un moment dat transcrise și încărcate în baza de date). Diferențiate eventual printr-un flag (stadiu) pentru a le putea filtra la afișare, e.g. transcris, fotografiat, etc. Deci practic la fel cu ce avem acum, doar că fără evenimente sau localități / unități administrative asociate încă. Urmând ca asocierile să fie făcute pe măsură ce fiecare registru este luat la transcris. Sau, dacă vrem să avem totuși conexiunile cu localitățile curente chiar și fără să avem evenimente asociate, atunci putem să ne axăm inițial pe asta.

Iar pentru cele externe să avem o structură similară dar totuși să le afișăm într-o secțiune separată, fiind deja vorba de o resursă prelucrată într-un fel sau altul. Da, mențiunea modalității de access (gratuit, abonament plătit, etc.) pentru fiecare e o idee bună. Iar dacă vrem să le legăm de localități, ar fi bine să afișăm și situația administrativ teritorială din sursă, la fel cum facem cu registrele de acum.

În versiunea locală deja adăugasem o secțiune pentru monografii ;D Alte idei pentru pagina asta:

• statistici cu privire la cele mai comune prenume/nume de familie din localitatea respectiva
  • statistici cu privire la evolutia demografică
  • numele si modalitatea de contact pentru utilizatorii interesati de aceasta localitate (plus modalitatea de a se înscrie in această listă)
  • secțiune de upload resurse
  • istoric al localitatii respective (se pretează mai bine pe wiki)
  • fototecă (fotografii vechi)
  • timeline al resurselor disponibile
  • pietre de mormânt istorice (mai vechi de ...) din fiecare localitate.

Andrei Jipa

Cred că ar fi interesantă și o secțiune cu hărți istorice. Sau crop-uri din hărțile vechi

De exemplu, pentru Berlești, Ialomița, un sat azi dispărut (teritoriul aparține de Sudiți):

1788:
Berlești 1788.jpg
1790:
Berlești 1790.jpg
1829:
Berlești 1829.jpg
1844:
Berlești 1844.jpg
1860:
Berlești 1860s.jpg
1881:
Berlești 1881.jpg