Colecția "Proprietari de moșii"

Creat de Andrei Jipa, Mar 27, 2025, 02:29 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Recomand această colecție, cu inventarul disponibil online:
https://arhivelenationale.ro/site/download/inventare/Proprietari%20de%20mosii.%201806-1952.%20Inv.%202621.PDF

De exemplu, pentru moșnenii Isbășoi din Chiojdu sunt circa 1500 de pagini, cu un conținut extrem de divers. Certificate, diplome, scrisori cu caracter personal, acte de vânzare, proprietate, arendă, cărți de judecată, acte dotale, însemnări personale, foi de împărțire a veniturilor, livrete militare, hotărâri judecătorești, declarații, tabele de moșneni, planuri și multe altele.
botez 1916.jpg
act dotal.jpg

Printre cele mai interesante documente din punct de vedere genealogic, sunt o serie de "scări de neamuri". Unele dintre acestea sunt copii după originale din secolul al XVIII-lea, care menționează câteva generații de strămoși.
scara.jpg
scara 1.jpg

Am parcurs abia vreo 100 de pagini din tot pachetul, dar am reușit deja să deslușesc foarte multe aspecte referitoare la strămoși cu care mă blocasem la recensământul din 1838.
Codești.jpg

dumiac

Foarte interesant!

La pagina 104 este o intrare ,,Acte de concesionarea terenurilor petrolifere din comuna Băicoi, jud. Vlașca". Chiar mai există și alt Băicoi decât cel din județul Prahova sau este o greșeală?

Andrei Jipa

Sunt multe greșeli! Și Chiojdu apare la un moment dat Chiojdu, jud. Cahul. Este vorba probabil despre judetul Saac(ul).

Dat fiind că in zona Băicoi (Ph) au fost printre cele mai importante exploatări petroliere din țară, este probabil o greșeală.

Apropo de aceste concesionări, în monitorul oficial din anii 1900-1940, disponibil pe Arcanum, sunt foarte multe informații referitoare la concesionările de pământ de pe Valea Prahovei către Steaua română și alte companii petroliere

dumiac

Citat din: stratocaster din Mar 27, 2025, 06:04 PMApropo de aceste concesionări, în monitorul oficial din anii 1900-1940, disponibil pe Arcanum, sunt foarte multe informații referitoare la concesionările de pământ de pe Valea Prahovei către Steaua română și alte companii petroliere

Într-adevăr, am găsit câțiva strămoși în listele de concedenți din Monitorul Oficial, apar chiar de mai multe ori. Sper doar ca cei de la Arcanum să încarce și numerele dinainte de 1914 în curând.

Andrei Jipa

Apropo, și eu am doi bunici din Băicoi. Am destul de multe acte din zonă (stare civilă, recensăminte, împroprietăriri din Băicoi, Liliești, Dâmbu, Țintea). Recensământul din 1838 îl am transcris aproape integral pentru aceste localități. Sper să îl finalizez curând ca să i-l transmit lui Andrei.

@andreicucuruz: Ar fi interesantă o funcționalitate de listare a ceea ce este dsponibil scanat/fotografiat în "colecții private".

Și poate în forumul pe regiuni putem avea threaduri unde să discutăm anumite zone sau localități. Sau poate o modalitate de contact/notificare a tuturor utiliyatorilor care au o anumită localitate salvată ca favorită?

andreicucuruz

Da, eventual am putea adăuga un câmp text sau mai multe pentru asocierea dintre localități favorite - utilizator unde se poate descrie interesul și eventual colecțiile private deținute pentru localitatea respectivă.
Și da, o notificare in app /mail pentru eventualele modificări care apar (noi utilizatori interesați de localitate, noi resurse încărcate, etc.)

Momentan poți doar vedea doar numele și e-mailul persoanelor care au localitatea la favorite (https://genealogica.ro/localitati/130990-baicoi?activeTab=users. Default numele și adresa de e-mail sunt ascunse, trebuie activată bifa de apariție publică din profil (https://genealogica.ro/profil)

Iar pentru colecțiile private care se pot inventaria și lega la sursele actuale într-un mod sistematic - mă gândeam la includerea lor directă în tabela de registre dar cu diferite stadii: e.g. necesită fotografiere (practic o înregistrare de inventar), fotografiat, în transcriere, etc.

dumiac

Citat din: stratocaster din Mar 28, 2025, 09:08 AMApropo, și eu am doi bunici din Băicoi. Am destul de multe acte din zonă (stare civilă, recensăminte, împroprietăriri din Băicoi, Liliești, Dâmbu, Țintea). Recensământul din 1838 îl am transcris aproape integral pentru aceste localități. Sper să îl finalizez curând ca să i-l transmit lui Andrei.

Fantastic, mă bucur foarte mult să aud! Eu am un bunic din Țintea care avea la rândul lui o bunică din Băicoi.